Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βέλη του ΟΗΕ κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προνομιακή μεταχείριση των Ουκρανών έναντι των υπόλοιπων μεταναστών

Βέλη του ΟΗΕ κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προνομιακή μεταχείριση των Ουκρανών έναντι των υπόλοιπων μεταναστών
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi κατέκρινε το καθεστώς διακρίσεων που βιώνουν οι πρόσφυγες ανάλογα με τον τόπο προέλευσής τους
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κατηγορηθεί πολλάκις ότι εφαρμόζει πολιτικές που ευνοούν υπέρμετρα τους πρόσφυγες που προέρχονται από την Ουκρανία έναντι εκείνων που προέρχονται από άλλες εθνότητες της Αφρικής και της Ασίας.
Οι χώρες της ΕΕ, οι οποίες κινητοποιήθηκαν γρήγορα και αποτελεσματικά για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες μετά το ξέσπασμα του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, δεν δείχνουν παρόμοια στάση απέναντι σε όσους φεύγουν από άλλες ζώνες συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, της Συρίας, του Ιράκ ή της Αφρικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί μετανάστες πάγωσαν μέχρι θανάτου ή απωθήθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα της ΕΕ - χερσαία η υδάτινα.
Κάτι τέτοιο υποδηλώνει ότι η Ένωση παραβιάζει την αρχή που προβλέπει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς διακρίσεις.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi είναι μεταξύ εκείνων που επέκριναν αυτήν την κατάσταση.
Επανέλαβε ότι οι μαύροι πρόσφυγες που διέφυγαν από πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις δεν βιώνουν τις ίδιες πρακτικές υποδοχής που προσφέρονται στους Ουκρανούς ομολόγους τους.
«Αυτή είναι η άσχημη αλήθεια», πρόσθεσε ο Grandi.
Επιπλέον, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) τόνισε τα διπλά standards στην Ευρώπη όσον αφορά τη μεταχείριση των προσφύγων από την Ουκρανία και των προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη και τη Σομαλία.
Επεσήμανε επίσης ότι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πολωνία συνεχίζουν τις βίαιες πολιτικές τους πέρα από τα σύνορά τους κατά των μεταναστών.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, ο Muhammed Shehada, διευθυντής επικοινωνίας του Euro-Med Human Right Monitor που εδρεύει στη Γενεύη, υποστήριξε ότι οι διακρίσεις της ΕΕ μεταξύ προσφύγων και μεταναστών γίνονται εμφανείς μέρα με τη μέρα.
Για παράδειγμα, οι βίαιες πρακτικές εναντίον μεταναστών από το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Συρία από τη Δανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία παραβλέπονται από το μπλοκ, είπε.
Αυτές οι πρακτικές είναι δυνατές ακόμη και με χρηματοδότηση από την ΕΕ, πρόσθεσε o Shehada.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης