Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασύλληπτα μπροστά: Η Ρωσία καθαρίζει τις νάρκες των Ουκρανών με ένα «πυροβόλο»…μικροκυμάτων

Ασύλληπτα μπροστά: Η Ρωσία καθαρίζει τις νάρκες των Ουκρανών με ένα «πυροβόλο»…μικροκυμάτων
Η Ρωσία αντιμετωπίζει τις ουκρανικές νάρκες με Όπλα Κατεθυνόμενης Ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Ένα καινούργιο ρωσικό όπλο είναι αυτό που προκαλεί τεράστια έκπληξη αλλά και αίσθηση και είναι ένα από τα εκθέματα που προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας στη στρατιωτική έκθεση Army Forum 2023.
Πρόκειται για το ρωσικό τηλεκατευθυνόμενο όχημα εκκαθάρισης ναρκών Listva (MCV), που έχει τραβήξει την προσοχή, καθώς διαθέτει πλέον μία ειδική αναβάθμιση με την προσθήκη… πυροβόλου μικροκυμάτων.
Η Ruselectronics Holding Company, που είναι τμήμα της κρατικής εταιρείας τεχνολογίας Rostec ανακοίνωσε ότι το όχημα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων Listva αποκτά ένα πιο ισχυρό πυροβόλο όπλο μικροκυμάτων για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των σύγχρονων ναρκών με ημιαγωγούς.
Ο εκσυγχρονισμός του όπλου μικροκυμάτων θα αυξήσει την πυκνότητα ροής ισχύος του εκπεμπόμενου σήματος σε περίπου 10 W/cm2 σε απόσταση 50–80 μέτρων.
Τα όπλα μικροκυμάτων είναι Όπλα Κατεθυνόμενης Ενέργειας των οποίων η χρήση είναι ήδη ευρέως γνωστή στη Ρωσία.
Στην ουσία, τα ενεργειακά όπλα που κατευθύνονται από μικροκύματα, εστιάζουν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε έναν στόχο μετατρέποντας την ισχύ από μια πηγή ενέργειας, όπως ο κινητήρας ενός στρατιωτικού οχήματος, σε ακτινοβολούμενη ενέργεια.
Τα εστιασμένα μικροκύματα υψηλής ισχύος πλήττουν τα μηχανήματα, ειδικά τα ηλεκτρονικά, χωρίς να προκαλούν βλάβη στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρκετοί προηγμένοι στρατοί παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, αναπτύσσουν ολοένα και περισσότερο και υιοθετούν τα Όπλα Κατευθυνόμενης Ενέργειας (DEW), τα οποία είναι φθηνότερα, πιο ακριβή και προκαλούν ελάχιστη έως καθόλου παράπλευρη ζημιά.

listva_b.jpg
Το ρωσικό δίκτυο

Αυτό το νέο όπλο μικροκυμάτων είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στις νάρκες με εξαρτήματα ημιαγωγών.
Υπήρχαν αναφορές ότι η Ουκρανία ανέπτυξε ρουκέτες με «διασπορά» αντιαρματικές νάρκες εναντίον ρωσικών σχηματισμών, συμπεριλαμβανομένου ενός πυραύλου μαγνητικής επίδρασης.
Επίσης οι Ρώσοι επεξεργάζονται σχέδια για την αναβάθμιση του σταθμού παρεμβολών με μια πιο προηγμένη μονάδα με εύρος ζώνης έως και 6.000 MHz και τον εξοπλισμό του τηλεκατευθυνόμενου οχήματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων Listva με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης βίντεο.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται όταν οι Αυτοσχέδιοι Εκρηκτικοί Μηχανισμοί (IED) και οι νάρκες έχουν καταστεί πρόβλημα και για τις δύο πλευρές καθώς προσπαθούν να επιβραδύνουν και να κερδίσουν χρόνο για να εμποδίσουν την προέλαση ενός εχθρού.
Εν αναμονή της ουκρανικής αντεπίθεσης, η Ρωσία δημιούργησε ένα δίκτυο αντιμετώπισης αντιαρματικών ναρκών και IED κατά μήκος της πρώτης γραμμής.
Αρκετά ρωσικά τανκς, εξάλλου, υπέστησαν ζημιές από νάρκες, όπως συμβαίνει με την ουκρανική αντεπίθεση στην παρούσα φάση.

Όχημα εκκαθάρισης ναρκών Listva

Το όχημα εκκαθάρισης ναρκών Listva χρησιμοποιεί μια επαγωγική μονάδα αναζήτησης μεγάλου εύρους για να εντοπίσει εκρηκτικά και νάρκες.
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία χρησιμοποιείται για την απενεργοποίηση εκρηκτικών και ναρκών που διαθέτουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
Τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του πυροκροτητή είτε μπλοκάρονται είτε καταστρέφονται από το όχημα.
Το Listva είναι εξοπλισμένο με εργαλεία για την αναζήτηση εκρηκτικών που περιέχουν μέταλλο σε απόσταση 100 μέτρων και ταχύτητα 15 χιλιομέτρων/ώρα.
Μια μονάδα αναζήτησης μεγάλου εύρους, πολλαπλών ζωνών στο μπροστινό μέρος διαθέτει 16 αισθητήρες επαγωγής και ηλεκτρομαγνητικά εργαλεία διακρίβωσης της κατάστασης.
Οι νάρκες μπορούν να εντοπιστούν και χειροκίνητα εάν είναι απαραίτητο.
Σύμφωνα με τους Eurasian Times, η ανάπτυξη κινητών και σταθερών ηλεκτρονικών συσκευών παρεμβολής με ακτίνα παρεμβολής 70 μέτρων αποτρέπει την αδικαιολόγητη έκρηξη ηλεκτρονικών ή τηλεκατευθυνόμενων ναρκών.
Μια ισχυρή εκπομπή μικροκυμάτων από μια κεραία στο πάνω μέρος του οχήματος εξουδετερώνει τις ηλεκτρονικές νάρκες χωρίς να προκαλεί καμία ζημιά σε μία περιοχή πλάτους 50 μέτρων.
Το Listva προσφέρει άμυνα ενάντια σε βόμβες που πυροδοτούνται εξ αποστάσεως.
Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται συχνά για την απενεργοποίησή τους.
Το όχημα μπορεί να παράγει ηλεκτρικούς παλμούς που μιμούνται κινητά τηλέφωνα και άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Το 2021, τοπικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το όχημα ήταν έτοιμο για αναβάθμιση και θα λάβει μια νέα εγκατάσταση μικροκυμάτων με αυξημένη ισχύ παλμού για να αυξήσει το εύρος καταστροφής των εκρηκτικών μηχανισμών.
«Υπάρχουν σχέδια για εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης μικροκυμάτων με αύξηση της ισχύος παλμού κατά τουλάχιστον πέντε μεγαβάτ.
Ο κύριος σκοπός του Listva είναι να ανιχνεύει εκρηκτικά νάρκες, να καταστρέφει μηχανικά πυρομαχικά και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς», σημείωσε ο Viktor Kladov, Διευθυντής Διεθνούς Συνεργασίας και Περιφερειακής Πολιτικής της Rostec.
Το όχημα μπορεί να παρέχει πλήρη προστασία για την ακόλουθη συνοδεία, αντικαθιστώντας μια ολόκληρη μονάδα εμπροσθοφυλακής.

Triton για την απειλή των drones

Στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τα drones FPV (First-Person View ή kamikaze) έχουν χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά και από τις δύο πλευρές.
Είναι εξοπλισμένα με αυτοσχέδιες κεφαλές για να στοχεύουν αποτελεσματικά τεθωρακισμένα οχήματα, οχυρώσεις και το προσωπικό μέσα σε αυτά.
Η επιτυχής χρήση αυτών των UAV φαίνεται ότι οδήγησε τη Μόσχα να αναπτύξει και να εφαρμόσει ένα ηλεκτρονικό αμυντικό σύστημα σε ρωσικά άρματα μάχης για την προστασία τους από τα drones FPV.

Το σύστημα Triton

Δημοσίευμα του Ria Novosti στις 16 Αυγούστου ανέφερε ότι το ηλεκτρονικό αμυντικό σύστημα «Triton» κατά των drones FPV αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της εξειδικευμένης οντότητας «PPSh Laboratories» για ρωσικά άρματα μάχης.
Σύμφωνα με τo δημοσίευμα, το σύστημα προστασίας Drone Triton FPV ενσωματώθηκε για πρώτη φορά σε ρωσικό άρμα.
Κατά τη διάρκεια του forum Army-2023, παρουσιάστηκε ένα πρωτότυπο του ηλεκτρονικού συστήματος προστασίας «Triton» στο άρμα T-72B3M, το οποίο παρουσιάστηκε στην έκθεση τεθωρακισμένων οχημάτων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
« Προορίζεται για τη διακοπή των καναλιών ελέγχου και της μετάδοσης δεδομένων των drones FPV», όπως υποδεικνύεται από την περιγραφή του Triton στο περίπτερο.
Το σύστημα λειτουργεί σε τέσσερις περιοχές συχνοτήτων: 868, 915, 1300 και 2400 MHz.
Επιπλέον, το Triton μπορεί να διαχειρίζεται μέσω τηλεχειριστηρίου και μπορεί να αντλεί ενέργεια αυτόνομα από τη δική του μπαταρία ή το ενσωματωμένο δίκτυο της δεξαμενής.
Η αυξημένη συνάφεια της καταπολέμησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών First-Person-View (FPV) στην επιθετική τους διάταξη έχει γνωρίσει σημαντική άνοδο, ιδιαίτερα στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Θανάσιμη απειλή τα drones kamikaze

Αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με την εκθετική εξάπλωση των drones FPV στο σύγχρονο τοπίο των συγκρούσεων.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι τα ρωσικά άρματα μάχης ήταν αρχικά ανεπαρκώς εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν τη διάχυτη απειλή που αποτελούσαν αυτά τα drones FPV.
Εκτός από το ότι αντιπροσωπεύουν τεράστιο κίνδυνο για τα άρματα μάχης, αυτά τα UAV έχουν επίσης παρατηρηθεί να ξεχωρίζουν αποτελεσματικά τους στρατιώτες του εχθρού και να τους χτυπούν με ακρίβεια.
Τα ονομαζόμενα «kamikaze», από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, αυτά drones χαρακτηρίζονται από τον αυτοκαταστροφικό χαρακτήρα τους, καθώς η κεφαλή που φέρουν οδηγεί στην καταστροφή του drone κατά την πρόσκρουση.

Για παράδειγμα, ένα πρόσφατο βίντεο που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου απεικόνισε μια κατάσταση όπου Ουκρανοί στρατιώτες προσπαθούσαν να καλυφθούν από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος FPV μέσα σε ένα γκαράζ. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια αποδείχθηκε μάταιη.
Η συνέχεια ήταν η καταστροφή της κατασκευής και το ξέσπασμα πυρκαγιάς. Ο πολλαπλασιασμός των drones FPV στον συνεχιζόμενο πόλεμο

Ένα FPV drone λειτουργεί με τηλεχειριστήριο και είναι εξοπλισμένο με γυαλιά εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας.
Αυτή η ρύθμιση επιτρέπει τη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο της τροφοδοσίας της κάμερας του drone σε αυτά τα γυαλιά.
Κατά συνέπεια, ο χειριστής του drone βιώνει μια προοπτική παρόμοια με το να βρίσκεται στο αεροσκάφος.
Σε μια παραλλαγή προσανατολισμένη στον πόλεμο αυτά τα drones είναι κατά κύριο λόγο εξοπλισμένα είτε με κεφαλές διαπερατής θωράκισης σχεδιασμένες για την εξουδετέρωση τεθωρακισμένων οχημάτων είτε με ωφέλιμα φορτία υψηλής εκρηκτικότητας που είναι προσαρμοσμένα να καταστρέφουν οχυρώσεις και προσωπικό.
Ωστόσο, τα drones FPV απαιτούν έναν ικανό τηλεχειριστή και είναι ειδικά σχεδιασμένα για να υπερέχουν στην ταχύτητα και την ευκινησία.
Έχουν την ικανότητα να αιωρούνται σε ακίνητη θέση καθώς και να διασχίζουν τον αέρα.
Συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί καινοτόμησαν με αυτοσχέδιες επαναλήψεις αυτών των πυρομαχικών, μια ιδέα που υιοθέτησαν αργότερα οι Ρώσοι.
rpg_1.jpg
Φθηνή και αποτελεσματική λύση

Αυτά τα drones κατασκευάζονται από εθελοντές ή στρατιώτες, χρησιμοποιώντας εξαρτήματα που αποκτήθηκαν μέσω χορηγιών.
Η απλότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων και η χρήση εμπορικά διαθέσιμων ανταλλακτικών συμβάλλουν στη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητάς τους.
Ένα μεμονωμένο επιθετικό drone Pegasus, που παράγεται στην Ουκρανία, έχει τιμή από 341 έως 462 δολάρια.
Αντίθετα, τα μεγαλύτερα και πιο εξελιγμένα drones SwitchBlade, που παρέχονται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, τα οποία φέρουν συμπαγείς κεφαλές κατά προσωπικού, έχουν σημαντικά υψηλότερο κόστος περίπου 52.000 δολάρια ή περισσότερο το καθένα.
Η οικονομική φύση των FPV αντισταθμίζει το σχετικά μέτριο ποσοστό επιτυχίας τους όσον αφορά την καταστροφή στόχου.
Οι φορείς εκμετάλλευσης αποδίδουν τα ποσοστά επιτυχίας τους στο εύρος από 50% έως 80%.
Ενώ τα drones FPV μπορεί να μην διαθέτουν εκτεταμένη επιχειρησιακή εμβέλεια, η τροφοδοσία βίντεο σε πραγματικό χρόνο στα γυαλιά του χειριστή τους επιτρέπει να επεκταθούν πέρα από την οπτική γραμμή, εμπλέκοντας αποτελεσματικά στόχους κρυμμένους πίσω από εμπόδια όπως δέντρα, κτίρια, κορυφογραμμές ή ακόμα και χαρακώματα.
Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό τους τοποθετεί ως δυνητικό συμπλήρωμα των επιθέσεων πυροβολικού.
Επιπλέον, οι προσπάθειες ηλεκτρονικής διακοπής της λειτουργικότητάς τους αμφισβητούνται, καθώς βασίζονται σε αναλογικά σήματα βίντεο για λειτουργία σε χαμηλότερα υψόμετρα, καθιστώντας τα λιγότερο επιρρεπή σε ηλεκτρονικά αντίμετρα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης