Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμερικανικά μαχητικά F-35 και Ρωσικά Su-34, Su-35 επικίνδυνα... κοντά πάνω από τη Συρία

Αμερικανικά μαχητικά F-35  και Ρωσικά Su-34, Su-35 επικίνδυνα... κοντά πάνω από τη Συρία
Δύο F-35 βρέθηκαν επικίνδυνα κοντά
Τα ρωσικά μαχητικά Su-34 και Su-35 στη Συρία εντόπισαν ένα ραντάρ ενός F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) που οδήγησε στην «ενεργοποίηση» των αμυντικών συστημάτων «εσωτερικών» των πρώτων πριν μερικές ημέρες, σύμφωνα με ανώτατο Ρώσο αξιωματικό -με έδρα την κατεστραμμένη από τον πόλεμο- χώρα.
Ακολούθησε και πάλι αυτό που οι ρωσικές αρχές περιέγραψαν ως «δύο F-35 που βρέθηκαν επικίνδυνα κοντά» πάνω από τη Συρία στις 14 Αυγούστου, κάτι που θα μπορούσε να «προκαλέσει σύγκρουση».
Το περιστατικό έρχεται μετά από επανειλημμένες αντιπαραθέσεις μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από τον ουρανό της Συρίας, καθώς η χώρα και η περιοχή βρίσκονται σε μια νέα σύγκρουση.
Ο πρόεδρος al Assad παραμένει στο στόχαστρο των ΗΠΑ, κάτω υπό αυστηρές κυρώσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί δέκα χρόνια.
Η Μόσχα και η Τεχεράνη κατηγορούν επίσης εδώ και καιρό τις ΗΠΑ ότι συχνά υποστηρίζουν το ISIS και τις ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα κατά της συριακής κυβέρνησης.
Ο τελευταίος ισχυρισμός για συμπαιγνία ΗΠΑ και ΙΚ προήλθε από τον Naryshkin, τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, Sluzhba vneshney razvedki Rossiyskoy Federatsii (SVR).
Ο Naryshkin, τον Μάιο, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι εκπαιδεύει μαχητές του ISIS στη βάση του Al-Tanf στα νοτιοδυτικά της Συρίας, στα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία.
Ο Kulit επέκρινε τις ενέργειες των USAF, λέγοντας ότι αυτές «δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αεροπορικά συμβάντα και επιδεινώνουν την κατάσταση στον εναέριο χώρο της Αραβικής Δημοκρατίας».
Κατηγόρησε επίσης «μαχητικά και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα της φιλοαμερικανικής αντιτρομοκρατικής συμμαχίας» ότι παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας (SAR) «16 φορές» στις 13 Αυγούστου 2023.
” «Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του συνασπισμού παραβίασαν τα πρωτόκολλα αποσύγκρουσης 11 φορές την ίδια ημέρα, συνεχίζοντας έτσι να δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις στον ουρανό της Συρίας».

Τι σημαίνει για τις δύο πλευρές

Οι ισχυριζόμενες ενέργειες από τα F-35 ουσιαστικά σημαίνουν ότι τα αεροσκάφη stealth προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν τα ρωσικά μαχητικά, τα οποία εντοπίστηκαν από αισθητήρες των τελευταίων. Τα προηγμένα μαχητικά διαθέτουν δέκτες προειδοποίησης ραντάρ (RWR) που ενεργοποιούν συναγερμό όταν πλησιάζουν εχθρικά μαχητικά.
Δεν είναι σαφές εάν το F-35 χρησιμοποίησε «ενεργό» εντοπισμό ραντάρ, καθώς αυτό μπορεί επίσης να άφησε τις θέσεις τους. 
Το F-35, παρά τα επαναλαμβανόμενα τεχνικά εμπόδια του λόγω των ανεπίλυτων προβλημάτων με το βιομηχανικό και κατασκευαστικό δίκτυο στο οποίο βασίζονται οι ΗΠΑ, είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο μαχητικό με σύντηξη αισθητήρων με εξαιρετικά ισχυρές δυνατότητες ηλεκτρονικής, οπτικής αναγνώρισης και σύνδεσης δεδομένων.
Φυσικά, οι πιλότοι των F-35 δεν θα προσπαθούσαν να στοχεύσουν ενεργά και να επιτεθούν στα ρωσικά αεροσκάφη γνωρίζοντας τις διπλωματικές επιπτώσεις και την επακόλουθη στρατιωτική κλιμάκωση – πιθανώς σε όλες τις περιοχές.
Μια ξεχωριστή έκθεση του TASS προσδιορίζει τις τεχνικές ενέργειες των δύο F-35 ως «συστήματα στόχευσης και ραδιοεντοπισμού από τον αντιτρομοκρατικό συνασπισμό». Αυτό δείχνει ότι τα μαχητικά stealth χρησιμοποίησαν τα συστήματα ηλεκτρονικής νοημοσύνης τους (ELINT) για την παρακολούθηση των ραδιοεπικοινωνιών του εχθρού.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης