Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αινιγματικό tweet Musk: Ο Buffett θα έπρεπε να επενδύσει στην Tesla όταν ήταν άγνωστη - Το γεύμα με τον αντιπρόεδρο της Berkshire

Αινιγματικό tweet Musk: Ο Buffett θα έπρεπε να επενδύσει στην Tesla όταν ήταν άγνωστη - Το γεύμα με τον αντιπρόεδρο της Berkshire
Ο Musk έχει εκφράσει επιθυμία να συναντηθεί με τον Buffett
Σε ακόμα ένα... αινιγματικό tweet προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, Elon Musk, απαντώντας σε ένα σχόλιο στο X (πρώην twitter) που υπογράμμιζε τον τεράστιο πλούτο του Buffett και την τεράστια αξία του ομίλου του Berkshire Hathaway.
«Θα μπορούσε να είχε επενδύσει στην Tesla όταν δεν αξίζαμε ουσιαστικά τίποτα και δεν το έκανε» σχολίασε ο Musk.

Ο πρωτοπόρος των ηλεκτρικών οχημάτων σημείωσε τον Μάρτιο ότι ο Buffett θα μπορούσε να είχε επενδύσει στην Tesla όταν αυτή άξιζε μόλις 200 εκατ. δολάρια. Η κεφαλαιοποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν 687 δισ. δολάρια στο κλείσιμο της Πέμπτης - ή περισσότερο από 3.000 φορές υψηλότερη.

To γεύμα με τον εταίρο του Buffett

Ο Musk τόνισε επίσης τον Φεβρουάριο ότι γευμάτισε με τον επιχειρηματικό εταίρο του Buffett και αντιπρόεδρο της Berkshire, Charlie Munger, στα τέλη του 2008. Ο επικεφαλής της Tesla δήλωσε ότι ο Munger θα μπορούσε να είχε αγοράσει μερίδιο στην Tesla στην ίδια αποτίμηση των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αρνήθηκε να το κάνει.
Η Tesla εξασφάλισε χρηματιστηριακή αξία 2 δισ. δολαρίων όταν μπήκε στο χρηματιστήριο το 2010. Η αξία της εκτοξεύτηκε μέχρι και τα 1,2 τρισ. δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, αλλά έκτοτε έχει σημειώσει πτώση άνω του 40%.
Παρόλα αυτά, αν ο Buffett και ο Munger είχαν αγοράσει, π.χ. ένα μερίδιο 10%, θα άξιζε περίπου 69 δισ. δολάρια (υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει αραίωση). Το ποσό αυτό είναι κοντά στο 8% της αγοραίας αξίας της Berkshire.
Ωστόσο, ο Buffett και ο Munger δεν ήταν ποτέ πιθανό να επενδύσουν, καθώς ως γνωστόν αναζητούν κυρίαρχες, κερδοφόρες εταιρείες σε κλάδους που κατανοούν. Το 2008, η Tesla έχανε χρήματα, προσπαθούσε να διαταράξει ισχυρές κατεστημένες εταιρείες όπως η Ford και η General Motors και προσπαθούσε να φέρει επανάσταση στον κλάδο των μεταφορών. Το στοίχημα στην νεοσύστατη κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων ήταν μάλλον πολύ ριψοκίνδυνη προοπτική για τους Buffett και Munger.
Ο Musk θα ήθελε σαφώς ο Buffett να είναι μέτοχος της Tesla, παρά τις αιχμές του προς τον επενδυτή τα τελευταία χρόνια. Έχει χαρακτηρίσει τη δουλειά του Buffett που είναι η έρευνα εταιρειών και η κατανομή κεφαλαίων ως «σούπερ βαρετή», έχει αμφισβητήσει τη δημόσια εικόνα του ως «ευγενικού παππού» και έχει δηλώσει ότι δεν είναι ο «μεγαλύτερος θαυμαστής» του επικεφαλής της Berkshire.
Από την άλλη πλευρά, ο Musk έχει αναγνωρίσει την αξία του έργου του Buffett, τον ανέφερε αρκετές φορές σε δηλώσεις για τα κέρδη της Tesla και εξέφρασε ακόμη και την επιθυμία να τον συναντήσει κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης