Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να άρουν τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

Οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να άρουν τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο
Η Κίνα και πολλά άλλα μέλη έφεραν το θέμα στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ
Η επιτροπή επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) δημοσίευσε έκθεση, δηλώνοντας ότι «οι πρόσθετοι δασμοί οδήγησαν σε νέους που εφαρμόζονται σε προϊόντα από ΗΠΑ που υπερβαίνουν τους συντελεστές δασμού που ορίζονται στο Πρόγραμμα της Κίνας». Με άλλα λόγια, η επιτροπή υποστήριξε την έκκληση των ΗΠΑ, η οποία είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση. Η Ουάσιγκτον επέδειξε αμέσως θριαμβευτική στάση. Το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ εξέδωσε αμέσως μια δήλωση, χαιρετίζοντας το συμπέρασμα του ΠΟΕ, κατηγορώντας την Κίνα ότι είναι «υποκρίτρια».
Όσον αφορά την «υποκρισία» και τα διπλά μέτρα, δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μπορεί να σταθεί στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ. Όλα έχουν την αιτία και το αποτέλεσμά τους, και η προέλευση αυτού του θέματος είναι αρκετά σαφής. Ξεκινώντας τον Μάρτιο του 2018, οι ΗΠΑ, με το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας», επέβαλαν δασμούς σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου που εξάγονται στις ΗΠΑ από πολλά μέλη του ΠΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Η Κίνα και πολλά άλλα μέλη έφεραν το θέμα στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ. Τον Δεκέμβριο του 2022, μια επιτροπή έκρινε ότι τα μέτρα των ΗΠΑ παραβίαζαν τους κανόνες του ΠΟΕ.
Ωστόσο, μπροστά σε μια απόφαση που δεν ήθελαν να αποδεχθούν, οι ΗΠΑ έδειξαν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Χρησιμοποίησαν διάφορα μέσα για να εμποδίσουν την επιβολή της απόφασης, απέφυγαν τις υποχρεώσεις τους και αρνήθηκαν να άρουν τα μη συμμορφούμενα δασμολογικά μέτρα. Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν πραγματικά σοβαρά τους κανόνες και τις αποφάσεις του ΠΟΕ. Τώρα, χρησιμοποιεί αυτούς ακριβώς τους κανόνες για να κατηγορήσει άλλους, κάτι που είναι σαφής επίδειξη υποκρισίας, ακόμη και ακραία εκδήλωση αλαζονείας και αυταρχικής συμπεριφοράς.
Αντιμέτωποι με κραυγαλέο εκφοβισμό, η σιωπή ή η παθητική αποδοχή θα ενθάρρυνε τις ΗΠΑ να καταπατήσουν περαιτέρω τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Ως εκ τούτου, η Κίνα επέλεξε να προσφύγει στον ΠΟΕ και να απαντήσει με αντίμετρα κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών των ΗΠΑ. Αυτή είναι μια νόμιμη ενέργεια για τη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που κάνει τέτοιες ενέργειες. Πολλές άλλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Καναδά, του Μεξικού και άλλων, ακολούθησαν παρόμοιες πορείες δράσης.
Ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι η έκθεση του πάνελ του ΠΟΕ είναι «ευνοϊκή για τις ΗΠΑ και δυσμενής για την Κίνα», κάτι που είναι στην πραγματικότητα παραπλανητικό. Αυτή η έκθεση είναι μόνο ένα μέρος της περίπλοκης «υπόθεσης» και δεν αντιπροσωπεύει πλήρως την όλη κατάσταση. Η κινεζική πλευρά δήλωσε ότι μελετά την έκθεση και θα δώσει συνέχεια σε αυτήν σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ. Στην πραγματικότητα, η γνώμη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων είναι μόνο το πρώτο βήμα και δεν είναι δεσμευτική. Η απόφαση του εφετείου είναι η οριστική και δεσμευτική απόφαση. Αν και το δευτεροβάθμιο όργανο έχει ανασταλεί, η νομική διαδικασία εξακολουθεί να υφίσταται. Η Κίνα έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν θα ασκήσει έφεση κατά της γνώμης της ομάδας εμπειρογνωμόνων που βασίζεται στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ.
Τελικά, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κινεζική πλευρά, η «υπόθεση» δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο φαίνεται. Εάν οι ΗΠΑ ακυρώσουν τους παράνομα επιβληθέντες δασμούς, δεν θα εξαλειφόταν η βασική αιτία; Αυτό έπρεπε να είχαν κάνει οι ΗΠΑ, αλλά τώρα η στάση τους είναι να «αρνούνται να εφαρμόσουν» τη διόρθωση της βασικής αιτίας και να απαιτούν αλαζονικά να «μεταρρυθμιστεί» ο ΠΟΕ σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες, ενώ περιμένει από τις χώρες που εκφοβίζει «να μην αντεπιτίθενται." Η αμερικανική πλευρά καταπατά τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου για τα δικά της ιδιοτελή συμφέροντα, αλλά γυρίζει και κατηγορεί τις χώρες που τολμούν να πουν «όχι» στον εκφοβισμό ότι είναι «υποκριτικές» γράφουν οι Global Times.
Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δημοσίευσε πρόσφατα για πρώτη φορά την «Έκθεση 2023 για τη συμμόρφωση των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΠΟΕ», παρέχοντας μια περιεκτική και ακριβή περίληψη. Η έκθεση επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν υπονομεύσει το παγκόσμιο πολυμερές εμπορικό σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας τα οικονομικά του πλεονεκτήματα και την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ για να εμπλακούν σε εμπορικό εκφοβισμό.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εφαρμόσει διπλά μέτρα στην εφαρμογή βιομηχανικών πολιτικών, προκαλώντας διαταραχές στην παγκόσμια βιομηχανική αλυσίδα.
Ωστόσο, η Κίνα δεν θα ανταλλάξει ποτέ τα εθνικά της συμφέροντα για την «ικανοποίηση» της Ουάσιγκτον. Η Κίνα δεν προστατεύει μόνο τα δικά της νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα, αλλά και το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες. Ο δασμολογικός πόλεμος που ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον ήταν θεμελιωδώς λάθος από την αρχή. Όποια πολιτική στάση κι αν κρατήσει, δεν μπορεί να αλλάξει την επιζήμια φύση αυτού του θέματος. Όσο πιο αποφασιστική είναι η διεθνής κοινότητα στο να αντισταθεί στον εκφοβισμό, τόσο πιο ωφέλιμο θα είναι για τη διατήρηση της παγκόσμιας εμπορικής τάξης που βασίζεται σε πολυμερείς κανόνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης