Τελευταία Νέα
Διεθνή

Harvard: «Ξεχασμένο» όργανο που θεωρούνταν πως είχε μειωμένη λειτουργία στους ενήλικες, μας προστατεύει από τον καρκίνο

Harvard: «Ξεχασμένο» όργανο που θεωρούνταν πως είχε μειωμένη λειτουργία στους ενήλικες, μας προστατεύει από τον καρκίνο
Απρόσμενα ευρήματα από νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ
Ένα όργανο που οι επιστήμονες πίστευαν ότι έχει ζωτική σημασία στην παιδική ηλικία, αλλά μετά την ενηλικίωση η λειτουργία του μειώνεται, μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Το όργανο αυτό είναι ο θύμος αδένας, που βρίσκεται μπροστά από την καρδιά.
Οι γιατροί πίστευαν έως τώρα ότι ο θύμος αδένας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Μετά την ενηλικίωση, όμως, άρχιζε να ατροφεί και η λειτουργία του να μειώνεται. Έτσι, δεν τον θεωρούσαν και εντελώς απαραίτητο για την επιβίωσή μας.
Μάλιστα συνηθίζεται να αφαιρείται κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων ανοιχτής καρδιάς, για να αποκτούν πιο εύκολη πρόσβαση οι γιατροί σε αυτήν.
Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ δεν πίστευαν πως η τακτική αυτή ήταν άμοιρη κινδύνων. Έτσι αποφάσισαν να μελετήσουν εκατοντάδες ασθενείς, άλλοι εκ των οποίων είχαν υποβληθεί σε θυμεκτομή και άλλοι όχι. Η θυμεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση του θύμου αδένα.
Συνοπτικά, η μελέτη τους έδειξε πως οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θυμεκτομή είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους εντός της επόμενης 5ετίας. Είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο!
«Μελετώντας ασθενείς, των οποίων ο θύμος αδένας είχε αφαιρεθεί, ανακαλύψαμε πως το όργανο αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για καλή υγεία. Δίχως αυτό, υπερδιπλασιάζεται ο κίνδυνος απώλειας της ζωής», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. David T. Scadden, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine. Για να καθορίσουν αν και πόσο σημαντικός είναι για τη υγεία, οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη 1.146 ασθενείς, που είχαν υποβληθεί σε θυμεκτομή στη διάρκεια καρδιοχειρουργικής επέμβασης.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 14 χρόνια την πορεία της υγείας τους, συγκρίνοντάς την με εκείνη ίσου αριθμού ασθενών που είχαν κάνει τις ίδιες χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά χωρίς να αφαιρεθεί ο θύμος αδένας τους.
Όπως έδειξαν τα στοιχεία τους, έως το τέλος της πρώτης πενταετίας από την εγχείρηση είχε χάσει τη ζωή του:

Το 8,1% των ασθενών που είχαν κάνει θυμεκτομή
Το 2,8% όσων δεν είχαν κάνει
Επομένως, ο κίνδυνος θανάτου μετά την αφαίρεση του αδένα αυξανόταν κατά 2,9 φορές, λένε οι ερευνητές. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, καρκίνο εκδήλωσε:
Το 7,4% των ασθενών από τους οποίους είχε αφαιρεθεί ο θύμος αδένας
Το 3,7% των ασθενών που τον είχαν διατηρήσει
Η διαφορά αυτή υποδηλώνει ότι η θυμεκτομή συσχετίσθηκε και με διπλασιασμό του κινδύνου αναπτύξεως καρκίνου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης