Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κινεζική κρίση απειλεί την παγκόσμια οικονομία - Δεν πείθουν τα έκτακτα μέτρα για αγορές και γουάν

Η κινεζική κρίση απειλεί την παγκόσμια οικονομία - Δεν πείθουν τα έκτακτα μέτρα για αγορές και γουάν
Δεν πείθουν τους επενδυτές τα έκτακτα μέτρα στην Κίνα για αγορές και γουάν
Σχετικά Άρθρα
Πακέτο μέτρων για τη στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς ανακοίνωσε η Κίνα, εν μέσω της αναταραχής που έχουν προκαλέσει οι ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη και την κρίση στην αγορά ακινήτων, με τους επενδυτές διεθνώς να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, η  ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Κίνας δήλωσε την Παρασκευή ότι θα μειώσει το κόστος συναλλαγών, θα στηρίξει την επαναγορά μετοχών και θα εισαγάγει μακροπρόθεσμο κεφάλαιο, καθώς παρουσίασε μια δέσμη μέτρων με στόχο την αναζωογόνηση της χρηματιστηριακής αγοράς και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Η Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας (CSRC) δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει μείωση του τέλους χαρτοσήμου, ένα μέτρο που συζητήθηκε έντονα πρόσφατα, αλλά είναι εκτός της αρμοδιότητας της CSRC, σύμφωνα με το Reuters.
Άλλα μέτρα που καθορίστηκαν από την CSRC περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανάπτυξης των μετοχικών κεφαλαίων, τη μελέτη σχεδίων για την επέκταση των ωρών διαπραγμάτευσης και τη βελτίωση της ελκυστικότητας των εισηγμένων εταιρειών.

Ανεπαρκή τα μέτρα

Το πλήθος των μέτρων έρχεται μετά τη δέσμευση της Κίνας στα τέλη Ιουλίου να αναζωογονήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία παραπαίει.
Ωστόσο, τα μέτρα της Παρασκευής θεωρούνται από ορισμένους επενδυτές ως ανεπαρκή.
"θα δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση σε μια αγορά όπου οι επενδυτές είναι εξαιρετικά απαισιόδοξοι", δήλωσε ο Pang Xichun, διευθυντής ερευνών στην Nanjing RiskHunt Investment Management Co.
"Αλλά δεν θα αλλάξουν τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Η bull market  απαιτεί γνήσιες πολιτικές που θα ενισχύσουν την πιστωτική επέκταση".

Νέα παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα για τη στήριξη του γουάν

Σε νέα παρέμβαση για τη στήριξη του γουάν προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, τη στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες για την υγεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα όρισε το ημερήσιο επίπεδο για το γουαν -γύρω από το οποίο το νόμισμα επιτρέπεται να διαπραγματεύεται με απόκλιση 2% προς κάθε κατεύθυνση- στα 7,2006 γουάν για το δολάριο. Αυτό έρχεται σε σύγκριση με μια μέση εκτίμηση από αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg στο 7,3047. Το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών και του επιπέδου που έθεσε η κεντρική τράπεζα είναι το μεγαλύτερο από την έναρξη της έρευνας το 2018. Οι traders και οι αναλυτές στρατηγικής είπαν ότι αυτό αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δυσφορία στην κεντρική τράπεζα για την ταχύτητα της πτώσης του κινεζικού νομίσματος.
«Ιδανικά θα ήθελαν να μειώσουν τα επιτόκια χωρίς υποτίμηση του νομίσματος, αλλά δεδομένου του πόσο ισχυρό είναι το δολάριο και πόσο υψηλά είναι τα επιτόκια των ΗΠΑ, δεν μπορούν να το έχουν αυτό», δήλωσε ο Hui Shan, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Goldman Sachs.
Οι προσπάθειες της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να ανακόψει τη διολίσθηση του γουάν ακολουθούν μια σειρά από ζοφερά οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα που έδειξαν εξασθένηση των εξαγωγών και μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Οι traders συναλλάγματος και οι αναλυτές δήλωσαν ότι η πτωτική πίεση στο κινεζικό νόμισμα είχε επίσης ενταθεί μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα και ότι οι κρατικές τράπεζες αγόραζαν τοπικό νόμισμα και πουλούσαν δολάρια σε μια προφανή προσπάθεια να επιβραδύνουν τον ρυθμό της υποτίμησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης