Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαλαρώνουν οι πιέσεις στην ΕΚΤ - Πληθωρισμός 5,3% τον Ιούλιο 2023, στην Ελλάδα +3,5%

Χαλαρώνουν οι πιέσεις στην ΕΚΤ - Πληθωρισμός 5,3% τον Ιούλιο 2023, στην Ελλάδα +3,5%
Οι αγορές εξακολουθούν να αναμένουν μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων, στο 4%,το 2023
Σχετικά Άρθρα
Την επιβράδυνση του πληθωρισμού επιβεβαίωσαν τα τελικά στοιχεία που έδωσε σήμερα (18/8/2023) στη δημοσιότητα η Eurostat, γεγονός που περιορίζει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για συνέχεια στις αυξήσεις επιτοκίων.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια σε υψηλά δύο δεκαετιών μέσα σε μόλις ένα χρόνο για να καταπολεμήσει μια ιστορική άνοδο του πληθωρισμού και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν τώρα αν έκαναν αρκετά για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό σε μια πορεία προς το 2%.
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,3% τον Ιούλιο έναντι 5,5% τον Ιούνιο, επεκτείνοντας μια πτωτική τάση που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο. Εν τω μεταξύ, η αύξηση των τιμών εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, το βασικό μέτρο που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, παρέμεινε αμετάβλητη στο 5,5%, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ωστόσο, αυξήθηκε στο 5,6% από 5,4%, γεγονός που αποτελεί δυνητική ανησυχία, δεδομένου ότι το κόστος των υπηρεσιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους μισθούς.
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,5% σε ετήσια βάση από 3,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, έναντι 2,8% έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Eurostat.

eurostat1_1.jpg

eurostat2.jpg

Το δίλημμα της ΕΚΤ


Σύμφωνα με το Reuters, τα σχετικά ευνοϊκά στοιχεία δεν είναι πιθανό να διευθετήσουν το δίλημμα της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια και οι αγορές εξακολουθούν να αναμένουν μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων, στο 4%, φέτος, έστω και όχι απαραίτητα τον Σεπτέμβριο.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έλκονται προς αντίθετες κατευθύνσεις από τα εισερχόμενα στοιχεία.
Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές και η αγορά εργασίας είναι ασυνήθιστα σφιχτή, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μισθολογικές πιέσεις θα συνεχιστούν, καθώς οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν εξαιρετική διαπραγματευτική δύναμη. Αυτό θα μπορούσε να διαιωνίσει τον υψηλό πληθωρισμό και οι αγορές βλέπουν την αύξηση των τιμών να διατηρείται πάνω από το 2% για τα επόμενα χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μείωση στο 3% θα είναι εύκολη, αλλά το τελευταίο μίλι του αποπληθωρισμού θεωρείται οδυνηρά δύσκολο.
Όμως, η οικονομική ανάπτυξη παραμένει στάσιμη, οι επενδύσεις μειώνονται και η συνολική κατανάλωση είναι, στην καλύτερη περίπτωση, στάσιμη, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πιέσεις στις τιμές θα πρέπει να μειωθούν καθώς η οικονομία υποφέρει. Οι τιμές της ενέργειας, βασικός υπαίτιος της προηγούμενης αύξησης, είναι τώρα απότομα χαμηλότερες και αυτό επίσης, τελικά θα περάσει στους καταναλωτές, έστω και με καθυστέρηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης