Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρά το ιστορικό υψηλό στα αποθέματα αερίου, η ΕΕ είναι ευάλωτη λόγω LNG - Οι τιμές παραμένουν στα ύψη

Παρά το ιστορικό υψηλό στα αποθέματα αερίου, η ΕΕ είναι ευάλωτη λόγω LNG - Οι τιμές παραμένουν στα ύψη
Οι αποθήκες φυσικού αερίου των χωρών μελών βρίσκονται τώρα στο 90,12% της χωρητικότητάς τους
Σε ιστορικό υψηλό έφτασαν τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ, γεμίζοντας αρκετά πριν από τη χειμερινή περίοδο, καθώς το μπλοκ συνεχίζει να απομακρύνεται από τη ρωσική ενέργεια. Ωστόσο, καθώς στην αγορά «πέφτει» λιγότερο ρωσικό φυσικό αέριο, η ΕΕ είναι ευάλωτη στις μεγαλύτερες διακυμάνσεις των τιμών της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Επικαλούμενο στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, το Politico επισημαίνει ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου των χωρών μελών βρίσκονται τώρα στο 90,12% της χωρητικότητάς τους - ξεπερνώντας με άνεση τον στόχο του 90% της πλήρωσης που οι Βρυξέλλες υποχρεούνται νομικά να επιτύχουν έως τον Νοέμβριο.
«Η σημερινή επιβεβαίωση ότι έχουμε εκπληρώσει τις απαιτήσεις μας για την αποθήκευση φυσικού αερίου τόσο πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα υπογραμμίζει ότι η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη για τον χειμώνα και αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση των αγορών τους επόμενους μήνες», δήλωσε στο Politico η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson.
«Η αγορά ενέργειας της ΕΕ βρίσκεται σε πολύ πιο σταθερή θέση από ό,τι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή», πρόσθεσε η ίδια, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως «είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες ότι η αγορά φυσικού αερίου παραμένει ευαίσθητη» και ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να την παρακολουθεί καθώς η ήπειρος οδεύει προς ψυχρότερες καιρικές συνθήκες.
Bitcoin_1.JPG
Η είδηση υπογραμμίζει την επιτυχία της ΕΕ να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών, το οποίο πριν από τον πόλεμο κάλυπτε περίπου το 40% της ζήτησης του μπλοκ.

Η κόντρα με τη Ρωσία

Η Μόσχα έκοβε σταθερά τους πελάτες της ΕΕ, μειώνοντας και στη συνέχεια διακόπτοντας τελικά τις παραδόσεις μέσω των αγωγών Yamal-Europe και Nord Stream, ενώ μείωσε επίσης τις ποσότητες που έφταναν στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας.
Η ΕΕ αντέδρασε στρεφόμενη σε άλλους προμηθευτές και μειώνοντας τη ζήτηση.
Το ρωσικό φυσικό αέριο έπεσε στο 23,6% των εισαγωγών της ΕΕ κατά τις πρώτες 32 εβδομάδες του 2022 και μέχρι στιγμής φέτος έχει μειωθεί μόλις στο 8,4%. Αυτό καθιστά τη δέσμευση της ΕΕ να σταματήσει τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027 εφικτή.
«Πρόκειται σίγουρα για ενα success story», δήλωσε ο Giovanni Sgaravatti, ερευνητής-αναλυτής στο think tank Bruegel των Βρυξελλών, «για την Επιτροπή, για την αγορά ενέργειας, αλλά ακόμη περισσότερο για τις κυβερνήσεις των κρατών μελών που ανταποκρίθηκαν αρκετά καλά και αντικατέστησαν 1.000 τεραβατώρες ρωσικού αερίου που έλειπαν μέσα σε ένα χρόνο».
Το ρωσικό φυσικό αέριο έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες, μειώνοντας δραματικά τις τιμές από την κορύφωσή τους το 2022. Ο ολλανδικός δείκτης τιμολόγησης φυσικού αερίου TTF έφτασε τα 320 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον περασμένο Αύγουστο- κυμάνθηκε γύρω στα 38 ευρώ αυτή την εβδομάδα.

Στα ύψη οι τιμές

Ωστόσο, το κόστος του φυσικού αερίου εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερο από ό,τι πριν από τον πόλεμο, όταν κυμαινόταν γύρω στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά και χαμηλότερη παραγωγικότητα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
«Οι χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν έκλεισε ο Nord Stream, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν αισθητά ακριβότερες από τις ιστορικές τιμές του φυσικού αερίου κατά την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης φυσικού αερίου της εταιρείας ανάλυσης αγοράς ICIS, προειδοποιώντας ότι οι traders εξακολουθούν να ανησυχούν για την προσφορά.
«Το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι σχεδόν γεμάτες νωρίτερα από το κανονικό -συνήθως φτάνουν σε αυτό το επίπεδο γύρω στον Οκτώβριο- δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η τιμή θα μειωθεί περαιτέρω, δυστυχώς. Το αποθηκευμένο φυσικό αέριο μπορεί να σας οδηγήσει μόνο μέχρι ένα σημείο κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα και αν αυτός ο χειμώνας είναι ψυχρός, υπάρχει ένας ορισμένος κίνδυνος, και αυτό είναι που κρατά την τιμή του φυσικού αερίου αυξημένη προς το παρόν» πρόσθεσε.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος χειμώνας όπου οι ελλείψεις θα αποτελέσουν σοβαρή ανησυχία, δεδομένου ότι η αυξημένη παραγωγική ικανότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου από προμηθευτές όπως το Κατάρ και οι ΗΠΑ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2024.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ιδίως η Αυστρία, εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις ρωσικές εισαγωγές που αποστέλλονται μέσω αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία. Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία διαμετακόμισης, η οποία λήγει στο τέλος του επόμενου έτους. Αυτό δημιουργεί μια δύσκολη προθεσμία για όσους εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα της Μόσχας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης