Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθαίνει η κρίση στην Κίνα - Ο κολοσσός ακινήτων Evergrande κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ - Χρέη 300 δισ. δολ.

Βαθαίνει η κρίση στην Κίνα - Ο κολοσσός ακινήτων Evergrande κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ - Χρέη 300 δισ. δολ.
Η Evergrande αθέτησε τις πληρωμές του τεράστιου χρέους της το 2021, γεγονός που προκάλεσε τότε σοκ στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές
Σχετικά Άρθρα
Σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, δηλαδή σε επίσημη διαδικασία πτώχευσης, αιτείται να εισέλθει η Evergrande, καθώς βαθαίνει η κρίση του real estate στην Κίνα.
Η προστασία που παρέχει το Κεφάλαιο 15 είναι ένας τρόπος για τις ξένες εταιρείες να προστατεύονται από τους Αμερικανούς πιστωτές, ενώ αναδιαρθρώνονται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το Reuters, η αίτηση είναι διαδικαστικής φύσεως και προβλέπεται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, αλλά ο πιο χρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο με υποχρεώσεις άνω των 300 δισ. δολαρίων πρέπει να την υποβάλλει στο πλαίσιο μιας διαδικασίας αναδιάρθρωσης βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η υπεράκτια αναδιάρθρωση του χρέους της Evergrande αφορά συνολικά 31,7 δισ. δολάρια, τα οποία περιλαμβάνουν ομόλογα, εξασφαλίσεις και υποχρεώσεις επαναγοράς. Θα συναντηθεί με τους πιστωτές της αργότερα αυτό το μήνα για την πρόταση αναδιάρθρωσης.

Η κρίση στον τομέα ακινήτων της Κίνας

Η κρίση στον τομέα των ακινήτων έχει επίσης αναζωπυρώσει τον κίνδυνο μετάδοσης, ο οποίος θα μπορούσε να έχει αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο σε μια οικονομία που έχει ήδη αποδυναμωθεί από τη χλιαρή εγχώρια κατανάλωση, την παραπαίουσα εργοστασιακή δραστηριότητα, την αυξανόμενη ανεργία και την αδύναμη ζήτηση στο εξωτερικό.
Ένας μεγάλος κινεζικός διαχειριστής asset δεν τήρησε τις υποχρεώσεις αποπληρωμής ορισμένων επενδυτικών προϊόντων και προειδοποίησε για κρίση ρευστότητας, ενώ η Country Garden, η Νο 1 ιδιωτική κατασκευαστική εταιρεία της χώρας, έγινε η τελευταία που πέρασε ασφυκτική κρίση ρευστότητας.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που οι επενδύσεις σε ακίνητα, οι πωλήσεις κατοικιών και οι νέες κατασκευές έχουν συρρικνωθεί για περισσότερο από ένα χρόνο.
Η Morgan Stanley αυτή την εβδομάδα ακολούθησε ορισμένες από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες χρηματιστηριακές εταιρείες και μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας για φέτος. Ειδικότερα, εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 4,7% φέτος, από 5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Η Κίνα στοχεύει σε ετήσια ανάπτυξη 5% για φέτος, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων προειδοποιεί ότι μπορεί να χάσει τον στόχο, εκτός εάν το Πεκίνο αυξήσει τα μέτρα στήριξης για να ανακόψει την πτώση.

Αναδιάρθρωση χρέους

Σε απάντηση στην εντεινόμενη κρίση στην αγορά ακινήτων, η κεντρική τράπεζα επανέλαβε ότι θα προσαρμόσει και θα βελτιστοποιήσει τις πολιτικές για τα ακίνητα, σύμφωνα με την έκθεση εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής για το δεύτερο τρίμηνο που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
Από τότε που εκτυλίχθηκε η αναταραχή του χρέους του τομέα στα μέσα του 2021, με την Evergrande στο επίκεντρο της αναταραχής, εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 40% των κινεζικών πωλήσεων κατοικιών έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ιδιωτικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.
Καθώς οι εργολάβοι προσπαθούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών, η Longfor Group, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική κατασκευάστρια εταιρεία της Κίνας, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα επιταχύνει τη «διάρθρωση των κερδών» της, ανταποκρινόμενη στις αλλαγές της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά ακινήτων.
Η Evergrande ανακοίνωσε τον Μάρτιο ένα υπεράκτιο σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους, αναμένοντας ότι θα διευκολύνει τη σταδιακή επανέναρξη των εργασιών και τη δημιουργία ταμειακών ροών. Μια θυγατρική εταιρεία της κατασκευάστριας εταιρείας, η Tianji Holdings, ζήτησε επίσης την Πέμπτη προστασία βάσει του κεφαλαίου 15 στο πτωχευτικό δικαστήριο του Μανχάταν.
Στην κατάθεση στο πτωχευτικό δικαστήριο του Μανχάταν, η Evergrande δήλωσε ότι επιδιώκει την αναγνώριση των συνομιλιών αναδιάρθρωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Χονγκ Κονγκ, στα νησιά Κέιμαν και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Η εταιρεία πρότεινε τον προγραμματισμό ακρόασης για την αναγνώριση του κεφαλαίου 15 για τις 20 Σεπτεμβρίου.
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ένας άλλος κινεζικός κατασκευαστής, η Modern Land (China) Co. Ltd, που αθέτησε τις πληρωμές των υπεράκτιων ομολόγων της που ήταν απαιτητά τον Οκτώβριο του 2021, είχε υποβάλει αίτηση αναγνώρισης βάσει του Κεφαλαίου 15 του πτωχευτικού κώδικα στη Νέα Υόρκη.
Η διαπραγμάτευση των μετοχών της China Evergrande έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2022. Οι μετοχές της Evergrande Services σημείωσαν βουτιά έως και 20% την Παρασκευή, ενώ η China Evergrande New Energy Vehicle Group έχασε έως και 17%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης