Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δίκαιη δίκη το 2026 και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024 θέλει ο Trump

Δίκαιη δίκη το 2026 και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024 θέλει ο Trump
Για τις κατηγορίες ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020
Σχετικά Άρθρα
Δίκαιη δίκη τον Απρίλιο του 2026 και σε κάθε περίπτωση μετά τις προεδρικές εκλογές του 2024 θέλει ο Donald Trump όσον αφορά την εκδίκαση της υπόθεσης σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για τις κατηγορίες ότι αποπειράθηκε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 σε διάφορες αμερικανικές Πολιτείες, όταν και έχασε από τον νυν πρόεδρο Joe Biden.
«Το δημόσιο συμφέρον έγκειται στο να διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη και όχι να εκδοθεί μια βιαστική κρίση» υποστηρίζουν οι συνήγοροι του Trump, οι οποίοι πρότειναν τη διεξαγωγή της δίκης για τον Απρίλιο του 2026.
Υπενθυμίζεται πως ο ειδικός εισαγγελέας, Jack Smith έχει προτείνει η δίκη του Trump να αρχίσει στις 2 Ιανουαρίου του 2024, εκτιμώντας πως αυτή δεν θα πρέπει να διαρκέσει πάνω από 4 έως 6 εβδομάδες.
Είναι χαρακτηριστικό πως εάν η εκδίκαση της υπόθεσης αρχίσει στις 2 Ιανουαρίου, θα γίνει μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των πρώτων ψηφοφοριών στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα.
Την απόφαση για το πότε θα αρχίσει η δίκη αναμένεται να ανακοινώσει στις 28 Αυγούστου η δικαστής Tanya Chutkan, η οποία έχει ζητήσει από τους διαδίκους να κάνουν της υποβάλλουν τις προτάσεις τους.

Τι ζητούν οι συνήγοροι

Το χρονοδιάγραμμα του ειδικού εισαγγελέα απορρίπτουν οι συνήγοροι του Trump, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η εξέταση και μόνο των εγγράφων του φακέλου απαιτεί χρόνια.
Όπως αναφέρουν, «αν προκριθεί το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο εισαγγελέας, ακόμα κι αν υποθέσουμε πως ξεκινάμε να μελετάμε τα έγγραφα αυτά σήμερα, θα χρειαζόμασταν να επεξεργαζόμαστε 99.762 σελίδες την ημέρα (...) για να τελειώσουμε εγκαίρως».
«Πρόκειται για όγκο εγγράφων ίσο με την έκταση που έχει «το βιβλίο Πόλεμος και Ειρήνη, από το εξώφυλλο ως το οπισθόφυλλο, 78 φορές την μέρα, κάθε μέρα, ως την επιλογή του σώματος ενόρκων, στην έναρξη της δίκης» τονίζουν οι συνήγοροι του Trump.
Για αυτό το λόγο προτείνουν ως ημερομηνία έναρξης της δίκης τον Απρίλιο του 2026, όταν και θα μπορέσουν να έχουν προετοιμάσει σωστά και με επάρκεια την υπεράσπιση του εντολέα τους.

Τι λέει ο ειδικός εισαγγελέας

Πάντως, ο εισαγγελέας Jack Smith υποστηρίζει πως η ημερομηνίας της 2ας Ιανουαρίου προσφέρει «επαρκή ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα του κατηγορουμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και στο ισχυρό δημόσιο συμφέρον να γίνει ταχεία δίκη για αυτή την εμβληματική υπόθεση», στο πλαίσιο της οποίας ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορείται ότι υπονόμευσε τα θεμέλια των ομοσπονδιακών θεσμών

Στημένες δίκες

Υπενθυμίζεται πως ο Trump είναι αντιμέτωπος με τέσσερις ποινικές διώξεις, δύο σε ομοσπονδιακό επίπεδο (Ουάσιγκτον, Φλόριντα), μιας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και μιας στην Πολιτεία της Georgia.
Ο Trump κάνει λόγο για πολιτική δίωξη και για στημένες διώξεις που έχουν ως στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2024
«Καμιά από αυτές τις δίκες δεν πρέπει να επιτραπεί να αρχίσει πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024» ανέφερε σε ανάρτηση του ο Trump.
Σημειώνεται πως ήδη έχουν οριστεί για τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2024 οι ημερομηνίες διεξαγωγής των δικών του Trump στη Νέα Υόρκη (αφορά την υπόθεση με τον χρηματισμό πορνοστάρ) και στην Φλόριντα (πρόκειται για την υπόθεση με τα απόρρητα κρατικά έγγραφα που βρέθηκαν στην έπαυλη του και ενώ δεν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ) αντίστοιχα.
Ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την υπόθεση με την απόπειρα αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος στην Πολιτεία της Georgia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης