Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την αποστολή F-16 από Δανία, Ολλανδία σε Ουκρανία – Από το 2025…

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την αποστολή F-16 από Δανία, Ολλανδία σε Ουκρανία – Από το 2025…
Αντικρουόμενες οι πληροφορίες για το πότε θα αρχίσει η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων
Σχετικά Άρθρα
Λίγες ώρες μετά την παραδοχή των Ουκρανών ότι βάσει των χρονοδιαγραμμάτων δεν πρόκειται να έχουν στη διάθεση τους τα αμερικανικά μαχητικά F16 έως και τον χειμώνα του 2024, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken σε επιστολή του προς τον Δανό και Ολλανδό ομόλογό του, αναφέρει πως οι ΗΠΑ ενέκριναν την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 από Δανία και Ολλανδία στην Ουκρανία αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Ουάσινγκτον θα επισπεύσει την έγκριση των αιτημάτων μεταφοράς των F16 στην Ουκρανία, αν και το κρίσιμο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το πότε θα πραγματοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.

Η εκπαίδευση

Πρόσφατες πληροφορίες – από την Washington Post– ανέφεραν πως οι πρώτοι 6 Ουκρανοί πιλότοι (συν δύο σε εφεδρεία) πρόκειται να αρχίσουν την εκπαίδευση τους από το καλοκαίρι του 2024, ενώ έως τα τέλη του 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η εκπαίδευση της δεύτερης ομάδας των Ουκρανών πιλότων.
Εφόσον ισχύει αυτή η πληροφορία, τότε τα F-16 θα πρέπει να αναμένονται στην Ουκρανία από το 2025 και μετά.
Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ένας συνασπισμός 11 κρατών πρόκειται να αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους αυτόν τον μήνα στη Δανία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Δανίας, Troels Poulsen, δήλωσε τον Ιούλιο ότι ελπίζει να δει «αποτελέσματα» από την εκπαίδευση στις αρχές του 2024.
Σημειώνεται πως στις 12 Ιουλίου ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Dmytro Kuleba είπε ότι τα F-16 αναμένεται να λειτουργήσουν στην Ουκρανία - με πιλότους εκπαιδευμένους να τα πετούν - έως τον Μάρτιο του 2024.
Παρόλο αυτά και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποιο επίσημο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη εκπαίδευσης των πρώτων Ουκρανών πιλότων.

Κρίσιμο για την άμυνα

«Γράφω για να εκφράσω την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών τόσο για τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία όσο και για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων από ειδικευμένους εκπαιδευτές F-16.
Παραμένει κρίσιμο η Ουκρανία να είναι σε θέση να αμυνθεί έναντι της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας και της παραβίασης της κυριαρχίας της» αναφέρει στην επιστολή του προς τους ομολόγους του, της Δανίας και της Ολλανδίας, ο Blinken
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe είχε εγκρίνει τα προγράμματα εκπαίδευσης για Ουκρανούς πιλότους σε F-16 τον περασμένο Μάιο.
Εκτός από τη Δανία, ένα εκπαιδευτικό κέντρο επρόκειτο να δημιουργηθεί και στη Ρουμανία.
Στην επιστολή του ο Blinken υποστηρίζει ότι η έγκριση των αιτημάτων θα επιτρέψει στην Ουκρανία να «εκμεταλλευτεί πλήρως τις νέες δυνατότητές της μόλις το πρώτο σύνολο πιλότων ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους».

Προειδοποίηση Ρωσίας

Από την πλευρά της η Ρωσία έχει υποστηρίξει ότι η παροχή F-16 στην Ουκρανία συνιστά ένα «κολοσσιαίο κίνδυνο» για τα δυτικά έθνη.
Σε κάθε περίπτωση έχει διαμηνύσει πως θα καταστρέψει και αυτά τα μαχητικά, όπως άλλωστε πράττει με τον υπόλοιπο στρατιωτικό εξοπλισμό της Δύσης, ενώ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης σε περίπτωση που τα F16 πιλοτάρονται από νατοϊκά πληρώματα.

Η παραδοχή της Ουκρανίας

Η κίνηση αυτή του Blinken έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου η Ουκρανία υποστήριξε ότι με βάση τα τρέχοντα χρονοδιαγράμματα, δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει μαχητικά F16 μέχρι το φθινόπωρο ή το χειμώνα.
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να χρησιμοποιήσουμε φέτος τα F-16.
Είναι ήδη προφανές ότι δεν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατά τη διάρκεια αυτού του φθινοπώρου και του χειμώνα» υποστήριξε μιλώντας χθες Πέμπτη 17/8 στην ουκρανική τηλεόραση ο Yuriy Ihnat, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.
«Είχαμε μεγάλες ελπίδες για αυτό το αεροπλάνο, ότι θα γίνει μέρος της αεροπορικής μας άμυνας, ότι θα είναι ικανό να μας προστατεύσει από την τρομοκρατία των ρωσικών πυραύλων και drones» υποστήριξε ο Ihnat.
Σημειώνεται πως η Ουκρανία διέθετε μια μικρή αεροπορία από αεροσκάφη σοβιετικών προδιαγραφών στην αρχή του πολέμου.
Είναι χαρακτηριστικό πως ζητά επίμονα το αμερικανικής κατασκευής μαχητικό F-16 για να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική αεροπορική υπεροχή.

Θα βοηθήσουν τα F16;

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι τα αεροσκάφη F-16 θα βοηθήσουν ελάχιστα την Ουκρανία στην τρέχουσα αντεπίθεσή της και δεν πρόκειται να αλλάξουν τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης όταν τελικά φτάσουν στο Κίεβο, δεδομένων των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας και της ρωσικής αεροπορικής υπεροχής.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επισημάνει προκλήσεις στην εύρεση πιλότων με τις αγγλικές δεξιότητες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης.
Μόνο οκτώ πιλότοι μάχης - όχι αρκετοί για μια μοίρα – έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενo Αμερικανούς αξιωματούχους.
Περίπου 20 ακόμη πιλότοι στάλθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτόν τον μήνα, για να μάθουν την αγγλική ορολογία που σχετίζεται με τα συγκεκριμένα μαχητικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης