Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων του με την Σαουδική Αραβία - O Υπ. Εξωτερικών του επισκέπτεται το Ριάντ

Ιράν: Σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων του με την Σαουδική Αραβία - O Υπ. Εξωτερικών του επισκέπτεται το Ριάντ
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του καθώς και με άλλους υψηλόβαθμους Σαουδάραβες αξιωματούχους
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν έφτασε σήμερα στο Ριάντ, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων της Μέσης Ανατολής, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ιράν και Σαουδική Αραβία κατέληξαν στις 10 Μαρτίου σε μια συμφωνία, με τη διαμεσολάβηση της Κίνας, για τον τερματισμό της διπλωματικής τους ρήξης και την αποκατάσταση των σχέσεών τους έπειτα από χρόνια εχθρότητας, στη διάρκεια των οποίων οι δύο χώρες είχαν υποστηρίξει αντίπαλα στρατόπεδα σε Συρία, Λίβανο και Υεμένη.
Το σουνιτικό βασίλειο διέρρηξε τους δεσμούς του με το σιιτικό Ιράν το 2016 αφότου διαδηλωτές επιτέθηκαν στη σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη σε αντίποινα για την εκτέλεση από το Ριάντ ενός προβεβλημένου σιίτη κληρικού.
Ο Αμιραμπντολαχιάν «έφθασε πριν από λίγα λεπτά στο αεροδρόμιο του Ριάντ για μονοήμερη επίσκεψη και τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας», μετέδωσε νωρίς το μεσημέρι το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του καθώς και με άλλους υψηλόβαθμους Σαουδάραβες αξιωματούχους, πρόσθεσε το πρακτορείο.
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ συνοδεύεται από τον Αλιρέζα Εναγιάτι, τον νέο πρεσβευτή του Ιράν στη Σαουδική Αραβία.
Η επίσκεψη θα επικεντρωθεί σε «διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα», ανέφερε νωρίτερα σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση Irib.
Η αποκατάσταση των σχέσεων Ριάντ-Τεχεράνης επισφραγίστηκε όταν η Ισλαμική Δημοκρατία άνοιξε ξανά την πρεσβεία της στο Ριάντ στις 6 Ιουνίου.
Στα μέσα Ιουνίου, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν είχε συναντηθεί με Ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη κατά την επίσκεψή του στο Ιράν, πρώτη επίσκεψη Σαουδάραβα ΥΠΕΞ στο Ιράν μετά από 17 χρόνια.
Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία άνοιξε ξανά την πρεσβεία της στο Ιράν στις αρχές Αυγούστου.
Σε μια άλλη πρώτη ένδειξη της αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τις δύο χώρες συναντήθηκαν στη Μόσχα στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την ασφάλεια, μετέδωσαν χθες,Τετάρτη, ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η εχθρότητα των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων στην Μέση Ανατολή εκδηλώνονταν με συχνά αντίθετες θέσεις σε περιφερειακά ζητήματα.
Από την αποκατάσταση των σχέσεων τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία έχει επαναφέρει τις σχέσεις της με τη σύμμαχο της Τεχεράνης, Συρία και έχει εντείνει τις ειρηνευτικές της προσπάθειες στην Υεμένη, όπου ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης ενάντια στους αντάρτες Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν.
Η Ισλαμική Δημοκρατία, από την πλευρά της, έχει εντείνει τις διπλωματικές της δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες και προσπαθεί να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με άλλες αραβικές χώρες προκειμένου να μειώσει την απομόνωσή της και να ενισχύσει την οικονομία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης