Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκάρει η ίδια η Δύση: Πάνω από 250.000 οι νεκροί Ουκρανοί - Για να τους θάψουν, πρέπει να ξεθάψουν θύματα άλλων πολέμων

Σοκάρει η ίδια η Δύση: Πάνω από 250.000 οι νεκροί Ουκρανοί - Για να τους θάψουν, πρέπει να ξεθάψουν θύματα άλλων πολέμων
Συγκλονιστικές οι απώλειες των Ουκρανών - Δημοσίευμα του Economist καταδεικνύει το μέγεθος της τραγωδίας
Σχετικά Άρθρα
Μία πραγματικά σοκαριστική είδηση βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Και η είδηση δεν προέρχεται από κάποια ρωσική πηγή, έρχεται από τη ναυαρχίδα της δυτικής ενημέρωσης τον Economist και καταδεικνύει το συγκλονιστικό μέγεθος των ουκρανικών απωλειών στο πεδίο των μαχών απέναντι στη Ρωσία.  Η Ουκρανία έχει τουλάχιστον 250.000 νεκρούς και το αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι Δυτικοί.
Υποστηρίζει, πως οι απώλειες των Ουκρανών είναι εκθετικά υψηλότερες από οποιονδήποτε ισχυρισμό του Κιέβου και άλλων δυτικών μέσων ενημέρωσης,
Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος: «Για να θάψει τους νεκρούς της, η Ουκρανία πρέπει να ξεθάψει θύματα προηγούμενων πολέμων», γράφει ο Economist, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για το λουτρό αίματος που προκάλεσε το καθεστώς Zelensky.
«Τόσοι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πόλεμο με τη Ρωσία που στο Lviv, στη δυτική Ουκρανία, τα τελευταία θύματα εκτοπίζουν τους νεκρούς από τους πολέμους του παρελθόντος.
Στις 4 Αυγούστου, η οικογένεια του Vitaly Chekovsky τον έβλεπε με θλίψη καθώς τον έθαβαν με δύο συντρόφους του, σε ένα στρατιωτικό τμήμα του ιστορικού νεκροταφείου Lychakiv της πόλης.

Παντού στρατιωτικά νεκροταφεία

Η αμμώδης γη όπου τον έθαψαν ήταν μαλακή. Μέχρι πριν από μόλις εβδομάδες ο τάφος του ήταν ο τόπος ανάπαυσης κάποιου άλλου», αναφέρει ο Economist.
«Οι αριθμοί των νεκρών του πολέμου είναι μυστικό στην Ουκρανία, αλλά είναι δυνατό να αποκτήσετε μια άποψη της κλίμακας επισκεπτόμενοι τα ταχέως αναπτυσσόμενα στρατιωτικά νεκροταφεία που εμφανίζονται σε κάθε πόλη. Στο νεκροταφείο Lychakiv, λέει ο Oleksandr Dmytriv, ο διευθυντής του, ο κ. Chekovksy ήταν ο 507ος που θάφτηκε από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Στην αρχή οι νεκροί θάφτηκαν σε άλλο μέρος του νεκροταφείου, αλλά ο χώρος εξαντλήθηκε γρήγορα, οπότε το νεκροταφείο επεκτάθηκε σε μία πλαγιά, όπου είχε χτιστεί ένα πολεμικό μνημείο τη δεκαετία του 1970, ενώ η Ουκρανία ήταν ακόμα μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.
Καθώς οι σειρές των τάφων ανέβαιναν στο λόφο, οι τυμβωρύχοι βρήκαν απροσδόκητα σκελετούς», συνεχίζει το δημοσίευμα.

cemetery.jpg
Πάνω από 250.000 νεκροί

Αυτή η σιωπηρή παραδοχή ενισχύεται περαιτέρω από άφθονα πλάνα από ατελείωτα στρατιωτικά νεκροταφεία που ξεπήδησαν σε ολόκληρη την Ουκρανία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι αριθμοί είναι δύσκολο να εξακριβωθούν, αλλά είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι οι απώλειες του καθεστώτος του Κιέβου υπερβαίνουν κατά πολύ τις 250.000.
Δεκάδες χιλιάδες πέθαναν μόνο στο Artyomovsk/Bakhmut, για να μην αναφέρουμε την υπόλοιπη πρώτη γραμμή, ενώ οι απώλειες έκτοτε, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της αποτυχημένης αντεπίθεσης, κυμαίνονται μεταξύ 25 και 45 χιλιάδων.

Σκόπιμα υποβάθμιζαν το μέγεθος των ουκρανικών απωλειών

Μέχρι και σε αυτό το χρονικό σημείο και με φόντο την τραγική αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης οι ισχυρισμοί για τους νεκρούς της Ουκρανίας ήταν σκόπιμα σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο ενώ διογκωνόταν ο αριθμός των ρωσικών απωλειών, γράφει ο γεωπολιτικός αναλυτής Drago Bosnic.
Νωρίτερα το 2023, οι New York Times, παρουσίασαν ισχυρισμούς ότι η Ρωσία έχασε 200.000 στρατιώτες μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.
Το δημοσίευμα ισχυριζόταν ότι, η Μόσχα φερόταν ως απελπισμένη για μια μεγάλη νίκη στο πεδίο της μάχης και ότι ο ρωσικός στρατός έστελνε «κακώς εκπαιδευμένους νεοσύλλεκτους και πρώην κατάδικους στην πρώτη γραμμή, κατευθείαν στο δρόμο των ουκρανικών βομβαρδισμών και πολυβόλων.
Ο αστήρικτος ισχυρισμός ήταν σημαντικά υψηλότερος από τις προηγούμενες δημόσιες εκτιμήσεις από αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Biden.
Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2022, ο Αμερικανός στρατηγός Mark Milley, αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «περισσότεροι από 100.000 στρατιώτες από κάθε πλευρά είχαν σκοτωθεί και τραυματιστεί».
Ακόμη και αυτή η εκτίμηση θεωρήθηκε πολύ διογκωμένη, πόσο μάλλον το νούμερο του Φεβρουαρίου που δημοσιεύτηκε από τους NYT.
Το δημοσίευμα είχε ως βάση τον αρχηγό των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Eirik Kristoffersen, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία και το καθεστώς του Κιέβου έχουν έχουν 180.000 και 100.000 νεκρούς και τραυματίες, αντίστοιχα.
Και όμως, τα σχόλια του Kristoffersen περιλάμβαναν και τη δική του διευκρίνιση ότι «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με αυτούς τους αριθμούς, καθώς κανείς αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να δώσει μια καλή εικόνα» και ότι «θα μπορούσαν να είναι και χαμηλότερα ή και υψηλότερα».

Η αποκάλυψη από την Τουρκία


Και όμως, οι εικασίες του παιχνιδιού αριθμών και της προπαγάνδας αποδεικνύονται ίσως καλύτερα από τα στοιχεία του Δεκεμβρίου που δημοσίευσε η ίδια η Ουκρανία, όταν το Γενικό Επιτελείο της ισχυρίστηκε ότι 90.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε σύγκριση με μόλις 13.000 δικούς τους.
Εκείνη την εποχή, ο Zelensky επέμεινε ότι οι απώλειές τους ήταν ακόμη μικρότερες, φθάνοντας τους 8.000-10.000 στρατιώτες.
Και ενώ οι NYT παραδέχθηκαν ότι «οι αριθμοί των θυμάτων της Ουκρανίας είναι επίσης δύσκολο να εξακριβωθούν, δεδομένης της απροθυμίας του Κιέβου να αποκαλύψει τις δικές του απώλειες εν καιρώ πολέμου», συνέχισε με έναν αριθμό για τις ρωσικές απώλειες που ήταν πάνω από 100% υψηλότερος από αυτόν που δημοσίευσε το καθεστώς του Κιέβου. .
Στα τέλη Ιανουαρίου, η τουρκική Hürseda Haber ανέφερε, επικαλούμενη ανώνυμες ισραηλινές πηγές πληροφοριών, ότι η Ρωσία (συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων των δημοκρατιών του Donbass) και το καθεστώς του Κιέβου έχασαν 18.000 και 157.000 στρατιώτες, αντίστοιχα, έως τις 14 Ιανουαρίου 2023.

Η λογοκρισία στη Von der Leyen

Και ενώ είναι αδύνατο να επαληθευτούν αυτοί οι ισχυρισμοί με απόλυτη βεβαιότητα, ήταν πολύ πιο κοντά σε σύγχρονες εκτιμήσεις από διάφορες μη δυτικές πηγές και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.
Επιπλέον, τα στοιχεία που δόθηκαν για το καθεστώς του Κιέβου δεν έρχονται σε αντίθεση με τον αριθμό που ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο είχε δηλώσει ότι οι ουκρανικές απώλειες ξεπέρασαν τους 100.000 στρατιώτες. Η δήλωση της Leyen αργότερα αποκρύφτηκε αμέσως από την Commission.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθεί η συλλογική Δύση να κρύψει αυτές τις συγκλονιστικές απώλειες, είναι αδύνατο να προσποιηθεί κανείς ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απλώς εξαφανίστηκαν, ιδιαίτερα καθώς το ίδιο το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί σκληρά να θάψει τους νεκρούς του πολέμου.

the_economist.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης