Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ ομολογεί την ήττα του, θέλει να φύγει από την Ουκρανία - Η δήλωση Jenssen που προκάλεσε σάλο ήταν…«τροχιοδεικτική βολή»

Το ΝΑΤΟ ομολογεί την ήττα του, θέλει να φύγει από την Ουκρανία  -  Η δήλωση Jenssen που προκάλεσε σάλο ήταν…«τροχιοδεικτική βολή»
Το ΝΑΤΟ προετοιμάζει το έδαφος για την αποχώρησή του από την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Τα περισσότερα δυτικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για δήλωση που προκάλεσε σάλο και πρωτοφανή αντίδραση.
Αναφέρονται βέβαια στη δήλωση του Stian Jenssen, ανώτερου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ και επιτελάρχη του Γενικού Γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Jens Stoltenberg, ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία, αφού πρώτα συναινέσει στην παραχώρηση των εδαφών, που έχει ήδη προσαρτήσει η Ρωσία.
Ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι.
Το ΝΑΤΟ και η Δύση γενικότερα επιδιώκουν να απεμπλακούν από την Ουκρανία, καθώς διαπιστώνουν καθημερινά το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν παγιδευτεί.
Η ουκρανική αντεπίθεση συντρίβεται, τα εξοπλιστικά αποθέματα της Δύσης μειώνονται δραματικά, οι πληθυσμοί στις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ είναι καταπονημένοι από τις συνέπειες των αντιρωσικών κυρώσεων που τελικά πλήττουν τους ίδιους.
Το ΝΑΤΟ θέλει να φύγει από την Ουκρανία και το κάνει εμφανές με «τροχιοδεικτικές βολές», όπως αυτή του Jenssen.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, τονίζοντας πως οι δηλώσεις του Jenssen, του επιτελάρχη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, είναι «μαρτυρία ότι οι αμφιβολίες για την ουκρανική επίθεση έχουν πλέον εισχωρήσει ακόμη και στην ανώτατη ηγεσία της Βορειοατλαντικού Συμφώνου».

Σάλος ή «τροχιοδεικτική βολή» - Προσπάθησε να ανασκευάσει

«Τα λόγια του Jenssen, τα οποία η συμμαχία έσπευσε να υποβαθμίσει μετά από τον διπλωματικό σάλο, επιβεβαιώνουν την αμφιβολία που κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ των παρατηρητών: Πιστεύουν πραγματικά οι σύμμαχοι στην τελική νίκη του Κιέβου;» διερωτάται η εφημερίδα.
Η έλλειψη προόδου στο πεδίο της μάχης, η οποία παρατηρείται εδώ και μήνες, δείχνει «την πραγματικότητα μιας αντεπίθεσης που προασπαθεί απεγνωσμένα να δείξει αποτελέσματα», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ανέφερε ότι «αυτός είναι ίσως και ο λόγος για την εντατικοποίηση των ουκρανικών επιθέσεων πέρα από τα ρωσικά σύνορα».
Η νορβηγική εφημερίδα VG δημοσίευσε νέες δηλώσεις του Jenssen, o οποίος προσπάθησε μάταια να ανασκευάσει τις αρχικές του τοποθετήσεις ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την εκχώρηση των εδαφών που αρνείται να αναγνωρίσει ως ρωσικά.
«Μίλησα για το θέμα αυτό στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με πιθανά μελλοντικά σενάρια για την Ουκρανία.
Δεν θα έπρεπε να το παρουσιάσω με αυτή τη μορφή.
Ήταν λάθος», δήλωσε στην εφημερίδα.
Είπε ακόμη ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιους όρους είναι διατεθειμένοι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και τι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν σε αυτές και ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να υποστηρίξει το Κίεβο.
Ωστόσο ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να επαναλάβει τις προηγούμενες δηλώσεις του Stoltenberg ότι η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλει να διαπραγματευτεί.
Όταν ρωτήθηκε εάν το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδώσει εδάφη για χάρη της ειρήνης με τη Ρωσία και της μελλοντικής ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Jenssen απάντησε ότι οι συζητήσεις για το μεταπολεμικό καθεστώς είναι ήδη σε εξέλιξη και το θέμα των εδαφικών παραχωρήσεων έχεο τεθεί από άλλους.
Ο Jenssen είπε ότι δεν εννοεί ότι αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός, αλλά αυτός θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια λύση.

Ρωσία: Υπάρχουν νέες πραγματικότητες

Από την πλευρά του ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Mikhail Galuzin τόνισε από την πλευρά του ότι, η διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης απαιτεί επαναβεβαίωση του αρχικού θεμελίου της κυριαρχίας της Ουκρανίας: το ουδέτερο, αδέσμευτο και πυρηνικό καθεστώς της.
Είπε ότι «θα πρέπει επίσης να αναγνωριστούν νέες εδαφικές πραγματικότητες και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να διασφαλιστεί η αποστρατιωτικοποίηση, η αποναζιστικοποίηση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου λαού και των εθνοτικών μειονοτήτων της Ουκρανίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου».
Φάρσα χαρακτηρίζει τα περί ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova αναφερόμενη στις δηλώσεις του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ/.
Σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του Sputnik, η Zakharova έκανε λόγο για φάρσα που επιδιώκει συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους.
Η τοποθέτηση του Jenssen ότι «η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να συμφωνήσει να παραχωρήσει στη Ρωσία μέρος των εδαφών που έχασε κατά τον πόλεμο, αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» προκάλεσε όπως ήταν και αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση του Κιέβου, το οποίο έκανε λόγο για γελοία πρόταση και για «σκόπιμη επιλογή ήττας της Δημοκρατίας».

Medvedev: Εάν η Ουκρανία παραχωρήσει εδάφη για να εισέλθει στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να χάσει και... το Κίεβο

Αν η Ουκρανία συμφωνήσει να παραχωρήσει εδάφη για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει ακόμη και το Κίεβο, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Dmitry Medvedev, με αφορμή τις δηλώσεις του συνεργάτη του Stoltenberg πως η παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία θα ήταν «πιθανή λύση» για το τέλος του πολέμου και την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Γιατί; Η ιδέα είναι περίεργη. Το μόνο ερώτημα είναι ότι όλα τα υποτιθέμενα "δικά τους" εδάφη είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμα. Για να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ, οι αρχές του Κιέβου θα πρέπει να εγκαταλείψουν ακόμη και το ίδιο το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Αρχαίας Ρωσίας. Λοιπόν, τότε θα έπρεπε να μεταφέρουν την πρωτεύουσα στη Λβιβ. Εάν, φυσικά, οι Πολωνοί συμφωνήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Medvedev.
Υπενθυμίζεται ότι η Λβιβ είναι η μεγαλύτερη πόλη της δυτικής Ουκρανίας και απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη γειτονική Πολωνία.

Οργή στην Ουκρανία για την «βόμβα» του ΝΑΤΟ - «Είναι γελοίο, επιλογή ήττας»

Ο βασικός σύμβουλος του Προέδρου Zelenksy, Mykhailo Podolyak απάντησε σε οξύτατους τόνους τις δηλώσεις του Stian Jensen, πως η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις εάν θέλει να προβει σε μία ειρηνευτική συμφωνία.
Ειδικότερα, ο Podolyak έκανε λόγο για «γελοία πρόταση» που ουσιαστικά αποτελεί επιλογή ήττας για τη Δημοκρατία.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Mykhailo Podolyak:

«Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο.
Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές.
Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει;
Προφανώς, αν ο Putin δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας "κακής ειρήνης" μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Putin δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο.
Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας "διαίρεσης της Ευρώπης": συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ.
Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων;
Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με τρομακτικές επιείκεια.» www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης