Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μεγάλη «συνάντηση»: Παρ' ολίγον σύγκρουση Αμερικανικών F-35 και ρωσικών Su-35 πάνω από τη Συρία - Πώς απετράπη

Η μεγάλη «συνάντηση»: Παρ' ολίγον σύγκρουση Αμερικανικών F-35 και ρωσικών Su-35 πάνω από τη Συρία - Πώς απετράπη
Η συγκεκριμμένη εξέλιξη σηματοδοτεί το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά αντιπαραθέσεων μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών
Ένα άγνωστο περιστατικό αποκαλύπτει η Μόσχα η οποία ισχυρίστηκε ότι δύο αεροσκάφη F-35 του φιλοαμερικανικού συνασπισμού πλησίασαν επικίνδυνα δύο Su-35 που ανήκαν στις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις στη Συρία στις 14 Αυγούστου.
Η συγκεκριμμένη εξέλιξη σηματοδοτεί το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά αντιπαραθέσεων μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών. 
Συγκεκριμμένα, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση των Αντιμαχόμενων Μερών (CPVS) στη Συρία, υποναύαρχος Vadim Kulit, δήλωσε ότι το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Al-Tanf.
Ο Kulit τόνισε ότι τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 πραγματοποιούσαν προκαθορισμένη πτήση κατά μήκος των νότιων συνόρων της Συρίας.
«Στις 14 Αυγούστου, από τις 12:35 έως τις 12:50, στην περιοχή Al-Tanf σε υψόμετρο περίπου 9.100 μέτρων, υπήρξε επικίνδυνη προσέγγιση μεταξύ δύο μαχητικών F-35 του συνασπισμού και δύο αεροσκαφών Su-35 της Ρωσικής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας, που πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη πτήση κατά μήκος των νότιων συνόρων της Συρίας. Οι Ρώσοι πιλότοι, επιδεικνύοντας υψηλό επαγγελματισμό, έλαβαν αμέσως τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν μια σύγκρουση με μαχητικά του συνασπισμού», είπε.
Στα μέσα Ιουλίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη δώδεκα F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας τους στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν τις αεροπορικές ικανότητες της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ παράλληλα θα λειτουργούσαν ως αποτρεπτικά μέτρα κατά του Ιράν και της Ρωσίας.
Επί του παρόντος, η περιοχή CENTCOM φιλοξενεί τέσσερις μοίρες μαχητικών, οι οποίες περιλαμβάνουν δύο μοίρες εξοπλισμένες με αεροσκάφη F-16, μία μοίρα με αεροσκάφη A-10 και μία μοίρα που χρησιμοποιεί αεροσκάφη F-35.
Εν τω μεταξύ, ο υποναύαρχος δήλωσε ότι ο συνασπισμός δημιουργεί επίμονα επικίνδυνες συνθήκες για αεροπορικά συμβάντα και κλιμακώνει την κατάσταση στον εναέριο χώρο της Συρίας μέσω τέτοιων ενεργειών.
Πρόσθεσε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, συνολικά τρία ζεύγη F-16, τρία ζεύγη F-35, δύο ζεύγη Rafale και ένα ζευγάρι μαχητικά αεροσκάφη Typhoon από τη συμμαχία, μαζί με δύο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα πολλαπλών ρόλων MQ-1C, παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Συρίας στην περιοχή al-Tanf —που βρίσκεται κατά μήκος των διεθνών αεροπορικών διαδρομών— σε 20 διαφορετικές περιπτώσεις.
Επιπλέον, έχουν αναφερθεί εννέα παραβιάσεις των πρωτοκόλλων αποσύγκρουσης που θεσπίστηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2019, σε σχέση με τις πτήσεις των drones του συνασπισμού εντός της Συρίας τις τελευταίες 24 ώρες.
Η Ρωσία τόνισε ότι αυτό το συνεχιζόμενο μοτίβο υπογραμμίζει μια ανησυχητική τάση όπου τα αεροσκάφη του συνασπισμού προκαλούν συνεχώς επικίνδυνες καταστάσεις στους ουρανούς της Συρίας και, με τον τρόπο αυτό, αψηφούν επανειλημμένα τα καθιερωμένα πρωτόκολλα αποσύγκρουσης που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα του εναέριου χώρου.

www.bankinngnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης