Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βόμβα» στα πετροδόλαρα: Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ολοκλήρωσαν την πρώτη πώληση πετρελαίου σε ρουπίες

«Βόμβα» στα πετροδόλαρα: Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ολοκλήρωσαν την πρώτη πώληση πετρελαίου σε ρουπίες
Η εξάρτηση από τα εθνικά νομίσματα αναμένεται να ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα και να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις
Σε ένα άλλο πλήγμα για την κυριαρχία του δολαρίου, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ολοκλήρωσαν ένα εμπόριο πετρελαίου χωρίς να μετατρέψουν τα τοπικά νομίσματα σε δολάρια για πρώτη φορά τη Δευτέρα 14/8, καθώς το κορυφαίο διυλιστήριο της Ινδίας πραγματοποίησε πληρωμή για το πετρέλαιο σε ρουπίες.

Η Indian Oil Corp. αγόρασε ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι σε μια συναλλαγή χωρίς δολάρια.
Η πώληση πετρελαίου ήταν η πρώτη μετά την σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) των δύο χωρών τον Ιούλιο. Η συμφωνία καθιέρωσε το σύστημα διακανονισμού τοπικού νομίσματος (LCS), το οποίο διευκολύνθηκε από την Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας και την Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το σύστημα επιτρέπει στις δύο χώρες να συμμετέχουν σε διμερές εμπόριο χρησιμοποιώντας ρουπίες και ντιρχάμ.
 
Σύμφωνα με δήλωση της Reserve Bank of India, η συμφωνία θα διευκολύνει τις «αδιάλειπτες διασυνοριακές συναλλαγές και πληρωμές και θα ενθαρρύνει μια μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία».
Η πρώτη δοκιμή του LCS αφορούσε την πώληση 25 κιλών χρυσού από έναν εξαγωγέα χρυσού των ΗΑΕ σε έναν αγοραστή στην Ινδία σε περίπου 128,4 εκατομμύρια ρουπίες (1,54 εκατομμύρια δολάρια).
Σύμφωνα με το WIONews στην Ινδία , το σύστημα LCS θα μειώσει το κόστος και θα επιταχύνει τις συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.
Επιπλέον, η εξάρτηση από τα εθνικά νομίσματα αναμένεται να ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα και να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις.
Ενώ, τυχόν πλεονάσματα στα τοπικά νομίσματα μπορούν να επενδυθούν σε διάφορα τοπικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων εταιρικών ομολόγων, κρατικών τίτλων και αγορών μετοχών».
Η Ινδία αγόρασε επίσης πετρέλαιο από τη Ρωσία χρησιμοποιώντας νομίσματα εκτός δολαρίου.
Επιπλέον η χώρα, κατατάσσεται ως ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.

Κακά μαντάτα για ΗΠΑ...

Εάν η τάση των συναλλαγών χωρίς δολάρια επεκταθεί και σε άλλες χώρες, η μείωση συναλλαγών μέσω δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου θα ήταν ένα πραγματικά άσχημο νέο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ως έχει, η πλειονότητα των παγκόσμιων πωλήσεων πετρελαίου τιμολογείται σε δολάρια.
 
Αυτό εξασφαλίζει μια συνεχή ζήτηση για το δολάριο, καθώς κάθε χώρα χρειάζεται δολάρια για να αγοράσει πετρέλαιο. Η συγκεκριμένη διαχείριση βοηθά στην υποστήριξη των πολιτικών «δανείζεται και ξοδεύει» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μαζί με τα 
τεράστια ελλείμματά της . Όσο ο κόσμος χρειάζεται δολάρια για το πετρέλαιο, εγγυάται τη ζήτηση για δολαρίων. 
Αυτό σημαίνει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσει να τυπώνει δολάρια για τη δημιουργία εσόδων από το χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης