Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως η... ερωτική σχέση της Τουρκίας με τον χρυσό επηρέασε την παγκόσμια αγορά

Πως η... ερωτική σχέση της Τουρκίας με τον χρυσό επηρέασε την παγκόσμια αγορά
Με την πρόσφατη οικονομική αναταραχή στη χώρα, η ζήτηση για χρυσό έχει εκτοξευθεί
Η ερωτική σχέση της Τουρκίας με τον χρυσό είχε σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες ροές χρυσού, ιδίως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Οι Τούρκοι είχαν στην κατοχή τους ιστορικά μεγάλες ποσότητες χρυσού, τόσο σε μορφή κοσμημάτων όσο και σε επενδυτική μορφή.
Η χώρα κατατάσσεται στην πέμπτη μεγαλύτερη αγορά χρυσού στον κόσμο.

Έκρηξη της ζήτησης

Αλλά με την πρόσφατη οικονομική αναταραχή στη χώρα, η ζήτηση για χρυσό έχει εκτοξευθεί.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η τουρκική ζήτηση για ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα πενταπλασιάστηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ωθώντας τη συνολική ζήτηση στο ρεκόρ των 98 τόνων μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Η ζήτηση χρυσών κοσμημάτων έχει επίσης εκτοξευθεί στην Τουρκία φέτος, σημειώνοντας τέταρτη συνεχόμενη διψήφια ποσοστιαία αύξηση το δεύτερο τρίμηνο, η ζήτηση του H1 ανήλθε σε 20 τόνους.
 Πρόκειται για αύξηση κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σηματοδότησε υψηλό επίπεδο πενταετίας.
Από τις αρχές του 2020 η τουρκική ζήτηση ράβδων και νομισμάτων αποτελεί, κατά μέσο όρο, το 9% του παγκόσμιου συνόλου. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το μερίδιο 4% της χώρας μεταξύ 2010 και 2020.
Η αυξανόμενη επενδυτική ζήτηση της Τουρκίας αντιπροσώπευε το 17% της παγκόσμιας ζήτησης ράβδων και κερμάτων το β' τρίμηνο του 2023.

Τι οδήγησε σε αυτή τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης;

Με λίγα λόγια: η υποτίμηση του νομίσματος.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, "ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και τακτικής υποτίμησης του νομίσματος τις τελευταίες δεκαετίες τροφοδότησε την υγιή αύξηση της ζήτησης χρυσού στο λιανικό εμπόριο τα τελευταία χρόνια".
Με τη συνδρομή του προέδρου Erdogan, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο του 2021.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN εκείνη την εποχή, ο Τούρκος πρόεδρος έχει την ανορθόδοξη άποψη ότι οι μειώσεις των επιτοκίων μπορούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό των τιμών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η λίρα κατέρρευσε.
Έχασε 15% έναντι του δολαρίου μέσα σε μία μόνο ημέρα τον Νοέμβριο του 2021.
Όταν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας άρχισε να μειώνει τα επιτόκια, ο πληθωρισμός βρισκόταν ήδη στο 19%.
Καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια, ο επίσημος τουρκικός ΔΤΚ σκαρφάλωσε στο 85% σε ετήσια βάση μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.
Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι μέτρησαν τον πληθωρισμό τιμών της χώρας στο 185%.
Καθώς ο πληθωρισμός τιμών εκτινάχθηκε, οι Τούρκοι συσσωρεύτηκαν σε σκληρά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων και του χρυσού, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τον πλούτο τους από την ταχεία υποτίμηση του νομίσματος της χώρας.

Οι κινήσεις

Οι κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης νωρίτερα φέτος το μόνο που έκαναν ήταν να αυξήσουν τη ζήτηση για χρυσό.
Μετά από τον καταστροφικό σεισμό τον Φεβρουάριο του 2023, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας επέβαλε πρόσθετο τέλος 20% στις εισαγωγές χρυσού από χώρες εκτός ΕΕ που δεν είχαν συνάψει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Τουρκία.
Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στη συρρίκνωση του ταχέως αυξανόμενου εμπορικού ελλείμματος της χώρας.
Η κυβέρνηση απαγόρευσε αργότερα ορισμένες εισαγωγές χρυσού.
Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτοί οι περιορισμοί στις εισαγωγές προκάλεσαν μεγάλη πτώση της προσφοράς χρυσού στο εσωτερικό της χώρας, ακόμη και όταν η ζήτηση αυξανόταν κατακόρυφα.
Προκειμένου να καλύψει την τοπική ζήτηση, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πούλησε 165 τόνους χρυσού στην εγχώρια αγορά χρυσού σε διάστημα τριών μηνών.
Πριν από τον Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα κατατασσόταν ως ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού στον κόσμο.
Με την τουρκική τράπεζα να μειώνει σημαντικά τα αποθέματά της σε χρυσό, τα καθαρά αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν για αρκετούς μήνες.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επέστρεψε στις αγορές χρυσού τον Ιούνιο.
Καθώς η κυβέρνηση πίεζε την προσφορά χρυσού, τα ασφάλιστρα εκτοξεύτηκαν, φθάνοντας σε επίπεδα μεταξύ 100 και 150 δολαρίων ανά ουγγιά.
Αλλά ακόμη και αυτά τα υψηλά ασφάλιστρα δεν μπόρεσαν να κάμψουν την τουρκική όρεξη για χρυσό.
Η χώρα ομαλοποίησε τους κανονισμούς εισαγωγής χρυσού τον Ιούλιο.
Τα ασφάλιστρα υποχώρησαν σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, υπήρξαν ελάχιστες πωλήσεις από το κοινό, παρά τις τιμές ρεκόρ του χρυσού σε όρους λίρας.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας απέκτησε νέο διοικητή τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πιο συμβατικές απόψεις για τη νομισματική πολιτική.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, "Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πιθανό ότι η τουρκική επενδυτική ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή".
Η κυβέρνηση ελέγχει αυστηρά τις εισαγωγές χρυσού προς το παρόν, αλλά αν αυτό θα συνεχιστεί - και αν η TCMB αναγκαστεί και πάλι να πουλήσει χρυσό στο εσωτερικό της χώρας για να ικανοποιήσει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες - εξαρτάται από τις επιδόσεις της ευρύτερης τουρκικής οικονομίας και της συναλλαγματικής θέσης της χώρας.
Περιττό να πούμε ότι τα ζητήματα αυτά θα προσελκύσουν την προσοχή των παγκόσμιων φορέων χρυσού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης