Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Soros κλείνει τις περισσότερες επιχειρήσεις στην ΕΕ - Πώς η ακροδεξιά τον εκτόπισε κακήν κακώς - Ριζοσπαστική αλλαγή και... παρανομίες

Ο Soros κλείνει τις περισσότερες επιχειρήσεις στην ΕΕ - Πώς η ακροδεξιά τον εκτόπισε κακήν κακώς - Ριζοσπαστική αλλαγή και... παρανομίες
To οικογενειακό ίδρυμα 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά τουλάχιστον 40% μετά την άνοδο του Alexander
Σχετικά Άρθρα
Ραγδαίες εξελίξεις και ίσως ένα καλό νέο για τη δημοκρατία.... αποκαλύπτει η απόφαση του γιού του George Soros να διακόψει το μεγαλύτερο εύρος των δραστηριοτήτων του Open Society Foundations στην περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου.
Το Open Society Foundations, ο φιλανθρωπικός οργανισμός που ελέγχει τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία του Family Office του G. Soros, ύφους 25 δισ. δολαρίων, πρόκειται να τερματίσει ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέρος μιας μείωσης υπό νέα ηγεσία.
Η απόφαση αλλαγής στρατηγικής όμως δεν είναι κεραυνός εν αιθρία: Ο Soros και το OSF βρίσκονται στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής δεξιάς και ακροδεξιάς για χρόνια, με ηγέτες όπως ο Victor Orban να καθιστούν μεγάλο μέρος των δρασηριοτήτων του παράνομες, ενώ ΜΚΟ που χρηματοδοτεί το OSF έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ακόμα και των ελληνικών αρχών για το μεναστευτικό.
Χρονικά, η αναδίπλωση του OSF στην Ευρώπη έρχεται ενώ την Ιταλία εξελέγη η λαϊκίστρια Μελόνι και συγκυβερνά με τους ακροδεξιούς της Λέγκας με σαφή αντιμεταναστευτική πολιτική και καθώς στη Γερμανία η ακροδεξιά αναδείχθηκε πρώτη στις εκλογές στο Sonneberg. 

Η ριζοσπαστική.... αλλαγή 

Ο Soros, 93 ετών πια, παρέδωσε τον έλεγχο του OSF στον γιο του, Alexander, τον Δεκέμβριο και αργότερα ανακοίνωσε μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά τουλάχιστον 40% στο ίδρυμα, το οποίο δωρίζει χρήματα σε ανθρωπιστικούς και.... δημοκρατικούς σκοπούς (όπως αναφέρεται) παγκοσμίως.
To οικογενειακό ίδρυμα 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά τουλάχιστον 40% μετά την άνοδο του Alexander.
«Η αναβαθμονόμηση της εργασίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Open Society αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αλλαγής στον οργανισμό, καθώς εισάγουμε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας που περιλαμβάνει μια παγκόσμια ανασκόπηση του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε για την υποστήριξη της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κλιματικής δικαιοσύνης», Ο εκπρόσωπος του OSF είπε σε ένα email απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg.
Σε μια επιστολή που εστάλη σε επιχορηγούμενους στην Ουγγαρία και κοινοποιήθηκε στο Bloomberg, το OSF είπε ότι υλοποιεί στρατηγική «ριζικής αλλαγής στρατηγικής κατεύθυνσης» σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας που δημιουργήθηκε από την ηγεσία του OSF.

«Πάμε για άλλα...»

«Τελικά, η νέα εγκεκριμένη στρατηγική κατεύθυνση προβλέπει την απόσυρση και τον τερματισμό μεγάλου μέρους του τρέχοντος έργου μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετατοπίζοντας την εστίασή μας και την κατανομή των πόρων σε άλλα μέρη του κόσμου», αναφέρεται στο μήνυμα, το οποίο επικαλείται ένα άλλο σημείωμα που στάλθηκε στο προσωπικό στα κεντρικά γραφεία του OSF στο Βερολίνο.«Το OSF θα τερματίσει σε μεγάλο βαθμό τη χρηματοδότηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η περαιτέρω χρηματοδότηση θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη», αναφέρει, χωρίς να διευκρινιστεί, εκτός από το ότι ο οργανισμός περιστρέφεται επειδή «τα θεσμικά όργανα και οι κυβερνήσεις της ΕΕ διέθεταν ήδη σημαντικούς πόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και τον πλουραλισμό» εντός του μπλοκ.
Με καταγωγή από την Ουγγαρία, ο George Soros είναι γνωστός ως βασικός υποστηρικτής των φιλελεύθερων σκοπών και πολιτικών και έχει γίνει εδώ και καιρό στόχος της πολιτικής δεξιάς.
Ίδρυσε τη Soros Fund Management και κέρδισε μια περιουσία βάζοντας μεγάλα στοιχήματα. Μετέτρεψε το Fund σε family office το 2011.
Η οργάνωση είχε έδρα την ευρωπαϊκή της έδρα στη Βουδαπέστη μέχρι το 2018, όταν μετακόμισε στο Βερολίνο μετά από μια πολυετή εκστρατεία κατά του Σόρος και των φιλελεύθερων αξιών του OSF από την κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού Orban στην Ουγγαρία. Διαθέτει επίσης γραφεία στη Βαρκελώνη και τις Βρυξέλλες.
Το OSF έχει ξοδέψει περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια δολάρια για τις φιλανθρωπικές του δεσμεύσεις τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Το 2021, χορήγησε 209 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση στην περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, σχεδόν το 14% των παγκόσμιων δαπανών της, σύμφωνα με τον ιστότοπο του οργανισμού.
Ξεκίνησε με 12 εκατομμύρια δολάρια επενδυτικών χρημάτων και τα αύξησε σε περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2018. Το ταμείο είναι κλειστό για τους επενδυτές τώρα, αλλά ο Soros εξακολουθεί να είναι δισεκατομμυριούχος αμερικανικός μετοχός των οποίων τα μεγάλα στοιχήματα συνήθως αποδίδει.
Ο Soros κέρδισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις 16 Σεπτεμβρίου 1992, κερδοσκοπώντας στη βρετανική λίρα. Όταν η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε να διογκώσει τεχνητά την αξία της λίρας πριν από το σχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1993, ο Soros είδε ότι η στρατηγική δεν ήταν σωστή. Συντόμευσε το νόμισμα, το πούλησε σε μία τιμή και το αγόρασε σε χαμηλότερη τιμή, σύμφωνα με το Investopedia .

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης