Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εναλλακτικές για την εξαγωγή σιτηρών αναζητά η Ρωσία – Απόπλους πλοίου από Οδησσό μέσω του νέου θαλάσσιου διαδρόμου

Εναλλακτικές για την εξαγωγή σιτηρών αναζητά η Ρωσία – Απόπλους πλοίου από Οδησσό μέσω του νέου θαλάσσιου διαδρόμου
Δεν είναι πανάκεια η Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας λέει η Ρωσία
Εναλλακτικές για την εξαγωγή των σιτηρών της από τη Μαύρη Θάλασσα αναζητά με τους εταίρους της η Ρωσία, τη στιγμή που απέπλευσε το πρώτο φορτηγό πλοίο από το λιμάνι της Οδησσού, πλέοντας στο ένα θαλάσσιο διάδρομο που έχει ορίσει το Κίεβο στη Μαύρη Θάλασσα.
«Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας δεν είναι σε καμία περίπτωση πανάκεια για την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών της Αφρικής και άλλων χωρών.
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και διερευνώνται ενεργά σε επαφές με τους εταίρους μας.
Η Ρωσία είναι αυτή που συμβάλλει κολοσσιαία στη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας» υποστήριξε ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκίας, Alexei Yerkhov, ο οποίος υπογράμμισε πως «αφού εκπληρωθούν οι απαιτήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα είναι δυνατό να μιλήσουμε για την επανέναρξη της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας».

Νέος θαλάσσιος διάδρομος

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία ανακοίνωσε πως απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού το πρώτο φορτηγό πλοίο, το οποίο πλέει εντός του νέου θαλάσσιου διαδρόμου που όρισε το Κίεβο στην Μαύρη Θάλασσα.
«Το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Joseph Schulte, με σημαία Χονγκ Κονγκ, απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού και πλέει κατά μήκος του προσωρινού θαλάσσιου διαδρόμου που έχει ορισθεί από το Κίεβο», ανακοίνωσε ο Oleksandr Kubrakov, ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας, ο οποίος τόνισε ότι «ο διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί κατά προτεραιότητα για την απομάκρυνση των πλοίων που βρίσκονταν στα ουκρανικά λιμάνια (Chornomorsk, Οδησσός και Pivdenny) κατά την μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το πλοίο μεταφέρει φορτίο 30.000 τόνων σε 2.114 κοντέινερ.

Η πλεύση

Η Ουκρανία όρισε την περασμένη εβδομάδα «ανθρωπιστικό διάδρομο» στην Μαύρη Θάλασσα για την απελευθέρωση των φορτηγών πλοίων που έχουν παγιδευθεί σε ουκρανικά λιμάνια.
Η Ρωσία έχει απειλήσει ότι θα θεωρήσει εν δυνάμει στρατιωτικούς στόχους τα πλοία που πλέουν προς ή αποπλέουν από ουκρανικά λιμάνια, μετά την αποχώρησή της από την συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Ωστόσο, το Joseph Schulte ανήκει σε κινεζική τράπεζα και στην ναυτιλιακή Bernhard Schulte (BSM) και χρησιμοποιεί τον θαλάσσιο διάδρομο πλέοντας στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας, «ώστε να διασφαλισθεί η αβλαβής διέλευση των πλοίων προς νότον», αναφέρεται σε ανακοίνωση της BSM.

Καταδικάζει η Ρουμανία τις επιθέσεις σε λιμάνια του Δούναβη

Εν τω μεταξύ, η Ρουμανία καταδίκασε τις νέες ρωσικές επιθέσεις εναντίον λιμενικών υποδομών στον Δούναβη, που είναι κρίσιμης σημασίας για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών.
«Καταδικάζω σθεναρά τις επαναλαμβανόμενες ρωσικές θέσεις σε βάρος αθώων ανθρώπων και εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων σιλό για δημητριακά στα ουκρανικά λιμάνια Reny και Ismail», ανέφερε σε ανάρτηση της η υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, αναφέροντας πως «μέσω αυτών των κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, η Ρωσία συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και την ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα».
Σημειώνεται πως ο Δούναβης είναι ο τελευταίος υδάτινος δρόμος που έχει η Ουκρανία για να εξάγει σιτηρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης