Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντείνεται το κατασκοπευτικό θρίλερ στη σκία του πολέμου: Οι Βρετανοί συνέλαβαν τρεις Βούλγαρους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Εντείνεται το κατασκοπευτικό θρίλερ στη σκία του πολέμου: Οι Βρετανοί συνέλαβαν τρεις Βούλγαρους για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
Οι τρεις φερόμενοι ως κατάσκοποι είναι ο Orlin Roussev, 45 ετών, από το Great Yarmouth του Norfolk, ο Bizer Dzhambazov, 41, από το Harrow, βορειοδυτικό Λονδίνο, και Katrin Ivanova, 31, κάτοικος της ίδιας περιοχής
Τρεις Βούλγαροι υπήκοοι που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας ενώ ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, σύμφωνα με τη Βρετανική Αστυνομία.
Οι κατηγορούμενοι ήταν μεταξύ των πέντε ατόμων που συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο μετά από μακροχρόνια αντιτρομοκρατική έρευνα.
Τρεις από αυτούς κατηγορήθηκαν στη συνέχεια για κατοχή πλαστών εγγράφων ταυτότητας με ανάρμοστη πρόθεση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μητροπολιτική αστυνομία -η οποία είναι υπεύθυνη για υποθέσεις κατασκοπείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Τα βρετανικά μέσα μεταδίδουν πως οι εν λόγω κατάσκοποι κατηγορούνται ότι εργάζονται για τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, ως μέρος μυστικής επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν διαβατήρια και ταυτότητες από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα και την Τσεχική Δημοκρατία.
Ως εκ τούτου οι φερόμενοι ως πράκτορες κατηγορούνται βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου περί «επίσημων κρατικών μυστικών».
Οι τρεις φερόμενοι κατάσκοποι είναι ο Orlin Roussev, 45 ετών, από το Great Yarmouth του Norfolk, ο Bizer Dzhambazov, 41, από το Harrow, βορειοδυτικό Λονδίνο, και Katrin Ivanova, 31, κάτοικος της ίδιας περιοχής.
Η τριάδα ζούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο για χρόνια, εργαζόταν σε διάφορες δουλειές και ζούσε σε διάφορα ακίνητα των προαστίων, ανέφερε το BBC.
Ως προς τον Roussev είχε ιστορικό επιχειρηματικών συναλλαγών στη Ρωσία.
Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009 και πέρασε τρία χρόνια εργαζόμενος σε τεχνικό ρόλο στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Περιγράφει, δε, τον εαυτό του ως πρώην σύμβουλος του υπουργείου Ενέργειας της Βουλγαρίας και πρόσφατα ζούσε σε έναν παραθαλάσσιο ξενώνα στο Γκρέιτ Γιάρμουθ.
Ο δεύτερος συλληφθείς, ο Dzhambazov περιγράφεται ως οδηγός νοσοκομείων
Τέλος, η Ivanova περιγράφει τον εαυτό της -στο προφίλ της στο LinkedIn- ως βοηθό εργαστηρίου σε μια ιδιωτική επιχείρηση υγείας.
Το ζευγάρι, που μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από περίπου μια δεκαετία, διηύθυνε μια κοινοτική οργάνωση που παρείχε υπηρεσίες σε Βούλγαρους, συμπεριλαμβανομένης της εξοικείωσής τους με την «κουλτούρα και τους κανόνες της βρετανικής κοινωνίας», ανέφερε το BBC.
Σύμφωνα με βουλγαρικά κρατικά έγγραφα, εργάστηκαν επίσης για εκλογικές επιτροπές στο Λονδίνο, οι οποίες διευκολύνουν την εκλογική διαδικασία για Βούλγαρους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό.
Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια Ρώσοι πράκτορες έχουν εμπλακεί σε διάφορες υποθέσεις υψηλής κατασκοπείας, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Ρώσου αντιφρονούντος Alexander Litvinenko το 2006 και της απόπειρας δολοφονίας το 2018 του Ρώσου αποστάτη Sergei Skripal.
Σε κάθε περίπτωση και οι τρεις κατασκοπευτικές υπηρεσίες της Ρωσίας έχουν εμπλακεί σε επιχειρήσεις εντός του Ηνωμένου Βασιλείου: η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ή αλλιώς FSB, την οποία διεύθυνε o Vladimir Putin, η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, γνωστή ως GRU ή GU, και η υπηρεσία ξένων πληροφοριών SVR.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει εκδιώξει στο παρελθόν αρκετούς Ρώσους διπλωμάτες που εργάζονταν στην πρεσβεία στο Κένσινγκτον υπό διπλωματική κάλυψη

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης