Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ινδία απαγορεύει στους κατασκευαστές στρατιωτικών drones να χρησιμοποιούν κινεζικά ανταλλακτικά

Η Ινδία απαγορεύει στους κατασκευαστές στρατιωτικών drones να χρησιμοποιούν κινεζικά ανταλλακτικά
Το αμερικανικό Κογκρέσο το 2019 απαγόρευσε στο Πεντάγωνο να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί drones και εξαρτήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα
Τους τελευταίους μήνες, η Ινδία απαγόρευσε στους εγχώριους κατασκευαστές στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών να χρησιμοποιούν εξαρτήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα λόγω ανησυχιών για τρωτά σημεία ασφάλειας, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους της άμυνας και της βιομηχανίας και έγγραφα που εξετάστηκαν από το Reuters.
Το μέτρο έρχεται εν μέσω εντάσεων μεταξύ των γειτόνων με πυρηνικά όπλα και το Νέο Δελχί επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό που προβλέπει μεγαλύτερη χρήση μη επανδρωμένων τετρακόπτερων, συστημάτων μεγάλης αντοχής και άλλων αυτόνομων πλατφορμών.
Όμως, καθώς η εκκολαπτόμενη ινδική βιομηχανία προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του στρατού, τα στελέχη της άμυνας και της βιομηχανίας ανέφεραν ότι οι ηγέτες ασφαλείας της Ινδίας ανησυχούσαν ότι η συλλογή πληροφοριών θα μπορούσε να διακυβευτεί από εξαρτήματα κινεζικής κατασκευής στις λειτουργίες επικοινωνίας, τις κάμερες, τη ραδιοφωνική μετάδοση και το λειτουργικό λογισμικό.
Στελέχη της κυβέρνησης και του κλάδου που έδωσαν συνέντευξη από το Reuters μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης ή λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Reuters.
Η προσέγγιση της Ινδίας, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, συμπληρώνει τους σταδιακούς περιορισμούς εισαγωγής σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης από το 2020 και εφαρμόζεται μέσω στρατιωτικών διαγωνισμών, δείχνουν έγγραφα.
Σε δύο συναντήσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο για να συζητήσουν προσφορές για drone, Ινδοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν στους πιθανούς πλειοδότες ότι εξοπλισμός ή υποεξαρτήματα από "χώρες που μοιράζονται χερσαία σύνορα με την Ινδία δεν θα είναι αποδεκτά για λόγους ασφαλείας", σύμφωνα με πρακτικά που εξέτασε το Reuters. Τα πρακτικά δεν προσδιορίζουν τους στρατιωτικούς.
Ένα έγγραφο διαγωνισμού ανέφερε ότι τέτοια υποσυστήματα είχαν «παραθυράκια ασφαλείας» που έθεταν σε κίνδυνο κρίσιμα στρατιωτικά δεδομένα και καλούσαν τους πωλητές να αποκαλύψουν την προέλευση των εξαρτημάτων.
Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας είπε στο Reuters ότι η αναφορά σε γειτονικές χώρες ήταν ευφημισμός για την Κίνα, προσθέτοντας ότι η ινδική βιομηχανία έχει εξαρτηθεί από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παρά τις ανησυχίες για κυβερνοεπιθέσεις.
Το Πεκίνο αρνήθηκε ότι εμπλέκεται σε κυβερνοεπιθέσεις. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, το οποίο την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ελέγχους εξαγωγών σε ορισμένα drones και εξοπλισμό που σχετίζεται με drone, δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα μέτρα της Ινδίας.
Το αμερικανικό Κογκρέσο το 2019 απαγόρευσε στο Πεντάγωνο να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί drones και εξαρτήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Εμπόδιο κατασκευής

Ο πρωθυπουργός Mondi προσπάθησε να αναπτύξει την ικανότητα drone της Ινδίας για να αποτρέψει τις απειλές, μεταξύ άλλων από την Κίνα, οι δυνάμεις της οποίας συγκρούστηκαν με Ινδούς στρατιώτες κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους τα τελευταία χρόνια.
Η Ινδία έχει διαθέσει 1,6 τρισεκατομμύρια ρουπίες (19,77 δισεκατομμύρια δολάρια) για στρατιωτικό εκσυγχρονισμό το 2023-24, εκ των οποίων το 75% προορίζεται για την εγχώρια βιομηχανία.
Ωστόσο, η απαγόρευση των κινεζικών ανταλλακτικών έχει αυξήσει το κόστος κατασκευής στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε τοπικό επίπεδο, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να προμηθεύονται εξαρτήματα από αλλού, δήλωσαν ειδικοί της κυβέρνησης και της βιομηχανίας.
Ο Sameer Joshi, ιδρυτής της NewSpace Research and Technologies με έδρα τη Μπανγκαλούρου, προμηθευτή μικρών drones για τον ινδικό στρατό, είπε ότι το 70% των αγαθών στην αλυσίδα εφοδιασμού κατασκευάζονται στην Κίνα.
«Επομένως, αν μιλήσω, ας πούμε, με έναν Πολωνό, έχει ακόμα τα εξαρτήματά του που έρχονται μέσω Κίνας», είπε.
Η μετάβαση σε έναν μη κινεζικό αγωγό αύξησε δραματικά το κόστος, είπε ο Joshi, προσθέτοντας ότι ορισμένοι κατασκευαστές εξακολουθούσαν να εισάγουν υλικό από την Κίνα, αλλά «θα το έβαζαν λευκή ετικέτα και θα κρατούσαν το κόστος σε αυτό το πλαίσιο».

Τεχνολογικά κενά

Η Ινδία βασίζεται σε ξένους κατασκευαστές τόσο για ανταλλακτικά όσο και για ολόκληρα συστήματα, καθώς δεν διαθέτει την τεχνογνωσία για την κατασκευή ορισμένων τύπων drones.
Ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση για την παραγωγή ενός εγχώριου μη επανδρωμένου συστήματος Μεσαίου Υψόμετρου Μεγάλης Αντοχής καθυστερεί τουλάχιστον μισή δεκαετία, δήλωσε ο Y. Dilip, διευθυντής του κρατικού ιδρύματος Aeronautical Development (ADE).
Η πλατφόρμα, που ονομάζεται Tapas, πληροί τις περισσότερες απαιτήσεις, αλλά χρειάζεται περαιτέρω δουλειά για να εκπληρώσει τον στόχο του στρατού για ένα drone που μπορεί να φτάσει σε επιχειρησιακό ύψος 30.000 ποδιών και να παραμείνει αερομεταφερόμενο για 24 ώρες, είπε ο Dilip.
«Κυρίως, ήμασταν περιορισμένοι από τους κινητήρες», είπε, χωρίς να είναι διαθέσιμα στην Ινδία ούτε τα μοντέλα που κατασκευάστηκαν εγχώρια ούτε τα διεθνή μοντέλα μέχρι τη δουλειά.
Εκτός από το Tapas, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στρατιωτικές δοκιμές αυτόν τον μήνα, η ADE εργάζεται σε μια μη επανδρωμένη πλατφόρμα stealth και μια πλατφόρμα High Altitude Long Endurance, αλλά και οι δύο απέχουν χρόνια.
Για να καλύψει αυτά τα κενά, η Ινδία ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι θα αγοράσει 31 drones MQ-9 από τις ΗΠΑ για πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο RK Narang, ειδικός σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο κυβερνητικό Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών και Αναλύσεων Manohar Parrikar, δήλωσε ότι «Πρέπει να υπάρξει μια συνεκτική εθνική στρατηγική για να καλυφθούν τα τεχνολογικά κενά» για την παράδοση εμπορικά βιώσιμων προϊόντων.
Ο υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman δεσμεύτηκε τον Φεβρουάριο ότι το ένα τέταρτο του φετινού προϋπολογισμού των 232,6 δισεκατομμυρίων ρουπιών (2,83 δισεκατομμύρια δολάρια) για την αμυντική έρευνα και ανάπτυξη θα προορίζεται για την ιδιωτική βιομηχανία.
Ωστόσο, ο Narang είπε ότι υπήρχαν ελάχιστες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη από τις μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα της Ινδίας. Ο Joshi είπε ότι οι επιχειρηματίες επιχειρηματικών κεφαλαίων απέφευγαν τα στρατιωτικά έργα λόγω των μεγάλων χρόνων παράδοσης και του κινδύνου να μην πραγματοποιηθούν παραγγελίες.
Ο ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος είπε ότι η Ινδία πρέπει να δεχτεί υψηλότερο κόστος για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή.
«Αν σήμερα αγοράσω εξοπλισμό από την Κίνα, αλλά πω ότι θέλω να τον φτιάξω στην Ινδία, το κόστος θα αυξηθεί κατά 50%», είπε. «Εμείς ως έθνος πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε να οικοδομηθεί το οικοσύστημα εδώ».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης