Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μυστικό παγκόσμιο σύστημα αναγνώρισης των ΗΠΑ αποκαλύπτεται: Η Κίνα «κρατά» απόρρητη έκθεση περί εθνικής ασφάλειας και... Wuhan

Το μυστικό παγκόσμιο σύστημα αναγνώρισης των ΗΠΑ αποκαλύπτεται: Η Κίνα «κρατά» απόρρητη έκθεση περί εθνικής ασφάλειας και... Wuhan
Du Zhenhua, ανώτερος μηχανικός από το CVERC: «Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι ότι εάν οι επιτιθέμενοι παραποιήσουν τα δεδομένα παρακολούθησης του σεισμού, προκαλώντας ψευδείς συναγερμούς, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικό πανικό και αναταραχή, με αποτέλεσμα θύματα σε αθώους ανθρώπους»
Σχετικά Άρθρα
Οι κινεζικές αρχές έχουν δεσμευτεί να «αποκαλύψουν δημόσια ένα εξαιρετικά μυστικό παγκόσμιο σύστημα αναγνώρισης» που διαχειρίζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά από έρευνα για τη φερόμενη παραβίαση εξοπλισμού παρακολούθησης σεισμών στη Γουχάν.
Ο ισχυρισμός σηματοδοτεί την τελευταία από μια σειρά προσπαθειών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να υπογραμμίσει τις προσπάθειες συλλογής πληροφοριών της Ουάσιγκτον ως απάντηση στις επικρίσεις για τις δραστηριότητες του Πεκίνου, οι οποίες, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, συχνά διεξάγονται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, στοχεύοντας μάλλον εμπορικές συναλλαγές παρά υλικό εθνικής ασφάλειας.
Οι Global Times, η κρατικά ελεγχόμενη αγγλόφωνη εφημερίδα της Κίνας, ανέφερε τη Δευτέρα 14/8 ότι η αποκάλυψη θα γίνει ως αποτέλεσμα προόδου σε μια κοινή έρευνα από το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για ιούς σε υπολογιστές (CVERC) και την εταιρεία ασφάλειας Διαδικτύου Qihoo 360 για κατασκοπεία που στοχεύει δεδομένα σεισμικής έντασης.
Επικαλέστηκε τον Xiao Xinguang, μέλος ενός κρίσιμου συμβουλευτικού σώματος για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τον επικεφαλής αρχιτέκτονα λογισμικού στην εταιρεία κατά των ιών Antiy Labs, λέγοντας ότι τα σεισμολογικά δεδομένα είχαν «σημαντική αξία για την κρίση του γεωλογικού εδάφους, την ανάλυση δοκιμών οπλικών συστημάτων και τις πυρηνικές δοκιμές».

Παραβίαση του διεθνούς δικαίου;

Ο Du Zhenhua, ανώτερος μηχανικός από το CVERC, ισχυρίστηκε ότι «η χρήση του πλεονεκτήματος της τεχνολογίας πληροφοριών από τις αμερικανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών για την πραγματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές είναι εγκληματική πράξη κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που παραβιάζει σοβαρά την εθνική ασφάλεια και το κοινό της Κίνας ενδιαφέρον."
Ο μηχανικός προειδοποίησε ότι εάν είχε προκληθεί ζημιά στο σύστημα παρακολούθησης, θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τις προσπάθειες έγκαιρης προειδοποίησης και εκτίμησης καταστροφών σε περίπτωση σεισμού, δυνητικά «οδηγώντας σε πιο σοβαρές απώλειες ζωής και περιουσιών».
«Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι ότι εάν οι επιτιθέμενοι παραποιήσουν τα δεδομένα παρακολούθησης του σεισμού, προκαλώντας ψευδείς συναγερμούς, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικό πανικό και αναταραχή, με αποτέλεσμα θύματα σε αθώους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν τέτοιες προσπάθειες πρόκλησης ζημιών. Το Recorded Future News ρώτησε προηγουμένως το CVERC εάν είχε παρατηρήσει προσπάθειες παρέμβασης στην ακεραιότητα των σεισμολογικών δεδομένων ή εάν το κακόβουλο λογισμικό ήταν ικανό να το πραγματοποιήσει δολιοφθορές. Παρά το αρχικό ενδιαφέρον να λάβει τις ερωτήσεις, ένας εκπρόσωπος στη συνέχεια αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι ισχυρισμοί των Κινέζων αξιωματούχων ότι τα δεδομένα είχαν νόμιμη αξία πληροφοριών και ότι η εκμετάλλευση του δικτύου υπολογιστών ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου φαίνεται να είναι ασυνεπείς.
Τυπικά, η κατασκοπεία δεν θεωρείται παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αν και υπάρχει κάποια ασάφεια γύρω από την ερμηνεία του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ρητά την κατασκοπεία νόμιμο μέρος της κρατικής τέχνης. Η Αμερική ομολογεί την ύπαρξη των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών της και έχει νομοθεσία που διέπει τις δραστηριότητές τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Η Κίνα έχει κατηγορηθεί για παρόμοιες δραστηριότητες, αλλά το Πεκίνο δεν το ομολογεί δημοσίως. Η Κίνα έχει επίσης επικριθεί στη Δύση για αυτό που θεωρείται ότι είναι οι υπερβολικά ευρείες εξουσίες που παρέχονται στον μηχανισμό ασφαλείας της σύμφωνα με τους νόμους της .
Η έκθεση των Global Times για την παραβίαση εξοπλισμού παρακολούθησης σεισμών δημοσιεύτηκε λίγο μετά την ανακοίνωση της Microsoft ότι ένας παράγοντας απειλών με έδρα την Κίνα, γνωστός ως Storm-0558, είχε εκμεταλλευτεί ένα σφάλμα στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου cloud για να κατασκοπεύσει κυβερνητικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη.
Το Northwestern Polytechnical University, το οποίο η NSA κατηγορήθηκε ότι στόχευε, θεωρείται «ένα κινεζικό στρατιωτικό πανεπιστήμιο που εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική έρευνα», σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. κατασκοπεία βάσει του διεθνούς δικαίου.

Παγκόσμιο σύστημα αναγνώρισης

Ο Xiao είπε στους Global Times ότι «αξιοποιώντας την παγκόσμια συνολική ικανότητα αναγνώρισης, μαζί με διάφορα μέσα εισβολής, κλοπής και άλλα ολοκληρωμένα μέτρα για την απόκτηση όλων των ειδών δεδομένων τηλεμετρίας και συνδυάζοντας άλλα βοηθητικά δεδομένα πολλαπλών πηγών, [οι ΗΠΑ] μορφές την ικανότητα ανάλυσης, κρίσης, απόδοσης και εντοπισμού των οικονομικών, κοινωνικών επιχειρήσεων, ακόμη και των στρατιωτικών ενεργειών της Κίνας».
Δεν είναι σαφές τι περιλαμβάνει αυτή η ικανότητα αναγνώρισης, ούτε ο Xiao δήλωσε πότε οι κινεζικές αρχές θα επιχειρούσαν να το δημοσιοποιήσουν.
Οι αναφορές συχνά αναφέρουν υλικό δημόσιου τομέα που διέρρευσε ο Ed. Snowden, οι Shadow Brokers και το WikiLeaks — με αναφορά στο σύστημα ECHELON που εμφανίζεται στην έκθεση της Δευτέρας.
Ωστόσο, εμφανίζονται χωρίς σαφείς λεπτομέρειες που συχνά περιλαμβάνονται στα κατηγορητήρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ούτε παρέχουν δείκτες συμβιβασμού (IoC) ή άλλες τεχνικές πληροφορίες που χρησιμοποιούνται όταν η δυτική κοινότητα κυβερνοασφάλειας αποδίδει παρόμοια περιστατικά στην Κίνα και προσπαθεί να ενημερώσει τους υπερασπιστές για το πώς να προστατεύουν τα δίκτυά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης