Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο «Αργεντίνος Trump» ονειρεύεται αντικατάσταση του πέσο με το δολάριο και κατάργηση της κεντρικής τράπεζας

Ο «Αργεντίνος Trump» ονειρεύεται αντικατάσταση του πέσο με το δολάριο και κατάργηση της κεντρικής τράπεζας
Οι προτάσεις του Javier Milei για την οικονομία της Αργεντινής
Σχετικά Άρθρα
Από την αντικατάσταση του πέσο μέχρι την εξάλειψη της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, ο Javier Milei έχει σίγουρα κάποιες ενδιαφέρουσες -ή αμφιλεγόμενες- προτάσεις για το οικονομικό μέλλον της Αργεντινής και έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μια σειρά τολμηρών -και ίσως ανέφικτων- μέτρων για να τραβήξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής από το χείλος της κατάρρευσης.
Ο ακροδεξιός, νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος Javier Milei, σε μία νίκη-έκπληξη, έλαβε το 30,5% των ψήφων, ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό που αναμενόταν πως θα κέρδιζε (οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ένα ποσοστό γύρω στο 20%), αφήνοντας στο 28% την Patricia Bullrich, που τελικά αυτή θα είναι η υποψήφια της συντηρητικής αντιπολίτευσης και στο 27% τον Sergio Massa, τον υπουργό Οικονομίας και υποψήφιο της κυβερνητικής παράταξης.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η νίκη του 52χρονου Milei, ο οποίος προβάλλεται ως αντισυστημικός υποψήφιος και πολέμιος της «παρασιτικής πολιτικής κάστας», αποτελεί ένα ηχηρό «χτύπημα» τόσο στον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό όσο και συντηρητικό μπλοκ της αντιπολίτευσης, τη στιγμή που ο πληθωρισμός «τρέχει» με 116%, όταν τέσσερις στους 10 πολίτες ζουν στα όρια της φτώχειας.
Οι προκριματικές εκλογές είναι υποχρεωτικές και θεωρούνται ένα κρίσιμο τεστ, μια γενική πρόβα ενόψει των προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 22 Οκτωβρίου.
Ενώ ορισμένες από τις προτάσεις του έχουν τρομάξει τους επενδυτές, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να υποτιμήσει το νόμισμα κατά 18%, η φλογερή του ρητορική έχει απήχηση σε πολλούς Αργεντινούς. Λένε ότι η οικονομία της Αργεντινής είναι τόσο ακατάστατη που θα χρειαστεί ένας ηγέτης τόσο αποφασιστικός όσο ο Milei για να την αλλάξει.

Ακολουθούν οι κύριες προτάσεις του Javier Milei, σύμφωνα με ένα έγγραφο που υπέβαλε το κόμμα του στις εκλογικές αρχές τον Μάιο:

-Ο οικονομολόγος που έγινε πολιτικός έχει μια ριζοσπαστική συνταγή για να βάλει τέλος στον πληθωρισμό που τρέχει σε περισσότερο από 115% ετησίως: αντικατάσταση του πέσο με το δολάριο.
-Μάλιστα, σκοπεύει να ξεφορτωθεί την κεντρική τράπεζα που τύπωνε πέσο για να χρηματοδοτήσει τις κρατικές δαπάνες.
Ενώ η δολαριοποίηση έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε μερικές χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του Ισημερινού και του Ελ Σαλβαδόρ, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Αργεντινή δεν έχει αρκετό ξένο νόμισμα για να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι.

Άλλες βασικές οικονομικές προτάσεις της Milei περιλαμβάνουν:

-Περικοπές των κρατικών δαπανών τόσο μεγάλες που κάνουν τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να φαίνονται «μικροσκοπικά».
-Ιδιωτικοποίηση δημόσιων εταιρειών που δημιουργούν ελλείμματα.
-Υποκίνηση ιδιωτικών επενδύσεων.
-Κατάργηση και μείωση φόρων.
-Εξερεύνηση φυσικών πόρων μέσω ενός συστήματος δικαιωμάτων και παραχωρήσεων.
-Μεταρρύθμιση Εθνικής Ασφάλειας.
-Η σκληρή στάση του Milei για το έγκλημα τον βοήθησε να κερδίσει τους ψηφοφόρους που ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πρόσφατη αύξηση της βίας και των ληστειών σε ολόκληρη τη χώρα. Προτείνει την απορρύθμιση της αγοράς πυροβόλων όπλων για να επιτραπεί η «νόμιμη και υπεύθυνη» χρήση όπλων από τους Αργεντινούς.

Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν:

-Η οικοδόμηση φυλακών μέσω ενός συστήματος συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
-Ενδεχόμενο μείωσης της ελάχιστης ηλικίας για φυλάκιση ανηλίκων.
-Μηδενική ανοχή στο έγκλημα.

Μεταρρύθμιση Υγείας

Έχει υποβάλει πολλές προτάσεις υπό τη σημαία της μεταρρύθμισης της υγείας -από την έκφραση υποστήριξης για την πώληση ανθρώπινων οργάνων μέχρι την καταδίκη των αμβλώσεων και της ευθανασίας.
-Θα αντικαταστήσει επίσης τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη της Αργεντινής με ένα ιδιωτικό σύστημα του οποίου το κόστος θα καλύπτεται από την καθολική ασφάλιση υγείας.

Εργατικές μεταρρυθμίσεις

-Θα καταργήσει τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε εταιρείες που απολύουν εργαζομένους χωρίς δικαιολογία, αντικαθιστώντας τους με ένα σύστημα ασφάλισης ανεργίας. Επίσης:
-Περικοπή των φόρων εργασίας.
-Μείωση στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων προσφέροντας πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αναθεωρώντας τις συμβάσεις για πρόσληψη εργαζομένων και υπηρεσιών.

Γεωργία, Κτηνοτροφία και Αλιεία

-Οι προτάσεις του για τον κρίσιμο αγροτικό τομέα της Αργεντινής, ο οποίος αντιπροσωπεύει τις περισσότερες εξαγωγές της χώρας, περιλαμβάνουν την εξάλειψη των εξαγωγικών φόρων που προκαλούν οικονομικές στρεβλώσεις. Υπόσχεται επίσης:
-Δημιουργία υποδομών για τη στήριξη του κλάδου, με ιδιωτικό κεφάλαιο.
-Κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές στρατηγικών εισροών και κεφαλαιουχικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων λιπασμάτων, βιομηχανικών εισροών και μηχανημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης