Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποτίμηση του πέσο κατά 18% μετά τη νίκη του «Αργεντίνου Trump» στις προκριματικές εκλογές

Υποτίμηση του πέσο κατά 18% μετά τη νίκη του «Αργεντίνου Trump» στις προκριματικές εκλογές
Την υποτίμηση του πέσο στα 350 ανά δολάριο, δηλαδή 18%, προανήγγειλε η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής
Αναταράξεις έφερε στην οικονομία της Αργεντινής η νίκη του ακροδεξιού και νεοφιλελεύθερου υποψήφιου Προέδρου Javier Miliei στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή (13/8). 
Ειδικότερα, η νίκη - έκπληξη του Miliei, που χαρακτηρίζεται ως ο «Αργεντίνος Trump», είχε ως αποτέλεσμα ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής, με τις οποίες προανήγγειλε την υποτίμηση του πέσο (τοπικού νομίσματος) στα 350 ανά δολάριο, δηλαδή 18% χαμηλότερά από το κλείσιμο της Παρασκευής
Πέραν αυτού, η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει και σε αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 118% από το 97% που κυμαίνεται σήμερα.
Από τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών της Κυριακής ως υποψήφιοι των Προεδρικών εκλογών προέκυψαν ο οικονομολόγος στην ιδιότητα Milei, η πρώην υπουργός Ασφαλείας Patricia Bullrich, καθώς και ο σοσιαλδημοκράτης νυν Υπουργός Οικονομικών Sergio Massa.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η νίκη – έκπληξη του 52χρονου Milei, ο οποίος προβάλλεται ως αντισυστημικός υποψήφιος και πολέμιος της «παρασιτικής πολιτικής κάστας», αποτελεί ένα ηχηρό «χτύπημα» τόσο στον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό όσο και συντηρητικό μπλοκ της αντιπολίτευσης, τη στιγμή που ο πληθωρισμός «τρέχει» με 116%, όταν τέσσερις στους 10 πολίτες ζουν στα όρια της φτώχειας.
Οι προκριματικές εκλογές είναι υποχρεωτικές και θεωρούνται ένα κρίσιμο τεστ, μια γενική πρόβα ενόψει των προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 22 Οκτωβρίου.

Η αληθινή αντιπολίτευση

««Είμαστε η αληθινή αντιπολίτευση.
Μια διαφορετική Αργεντινή είναι αδύνατη με τα ίδια παλιά πράγματα που πάντα αποτυγχάνουν» υποστήριξε ο Milei.
Οι εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου θεωρούνται πως θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πολιτική που θα ακολουθηθεί στον τεράστιο αγροτικό τομέα της Αργεντινής, έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σόγιας, καλαμποκιού και βοείου κρέατος στον κόσμο, στο νόμισμα και στα ομόλογα καθώς και στις συνομιλίες με το ΔΝΤ για μια συμφωνία σχετικά με τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους.

Δολαριοποίηση οικονομίας

Σημειώνεται πως ο Milei έχει δεσμευτεί να κλείσει την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής και να δολαριοποιήσει την οικονομία.
Ο Milei δηλώνει θαυμαστής του Donald Trump ενώ συμμερίζεται αρκετές από τις πολιτικές θέσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, όπως ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα ψέμα, η δέσμευση του για τη διεκόλυνση της κατοχής όπλων, κα.
Η συμμετοχή στις προκριματικές εκλογές ήταν κάτω από το 70%, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.
Όποιος κερδίσει στις εκλογές του Οκτωβρίου, ή πιθανότατα σε ένα δεύτερο γύρο εντός του Νοεμβρίου, θα κληθεί να πάρει μεγάλες αποφάσεις για την ανοικοδόμηση των εξαντλημένων συναλλαγματικών αποθεμάτων, την τόνωση των εξαγωγών σιτηρών, τη χαλάρωση του πληθωρισμού και τον τρόπο χαλάρωσης ενός πλήθους συναλλαγματικών ελέγχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης