Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με συμμάχους που υπερασπίζονται τα εθνικά τους συμφέροντα - Οι BRICS επεκτείνονται

Putin: Συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με συμμάχους που υπερασπίζονται τα εθνικά τους συμφέροντα - Οι BRICS επεκτείνονται
Ο Putin τόνισε πως η Ρωσία θεωρεί την κοινή οικοδόμηση ενός «ισότιμου αδιαίρετου συστήματος ασφαλείας» ως «θεμελιωδώς σημαντική»
Σχετικά Άρθρα
Βαρύνουσα τοποθέτηση του Προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin στο στρατιωτικό-τεχνικό forum «Army 2023» στη Μόσχα, που δήλωσε πως «η Ρωσία είναι ανοιχτή να εμβαθύνει την συνεργασία της με τις χώρες που υπερασπίζονται τα εθνικά τους συμφέροντα».
«Η Ρωσία είναι ανοιχτή στην εμβάθυνση της ισότιμης τεχνολογικής εταιρικής σχέσης και της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας με άλλες χώρες, με όλους όσοι υπερασπίζονται τα εθνικά τους συμφέροντα, την ανεξάρτητη πορεία ανάπτυξής τους», δήλωσε σχετικά σε τοποθέτηση του μέσω βιντεολήσης στο διεθνές στρατιωτικό-τεχνικό φόρουμ Army-2023 στο την περιοχή της Μόσχας.
Ο Putin προσέθεσε ότι η Ρωσία θεωρεί την κοινή οικοδόμηση ενός «ισότιμου αδιαίρετου συστήματος ασφαλείας» ως «θεμελιωδώς σημαντική», προτείνοντας την ανάπτυξη συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης προσωπικού και της διεξαγωγής κοινών ασκήσεων διοίκησης-επιτελείου και άλλων ασκήσεων.
"Στην πραγματικότητα, μιλάμε για τη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας και έντασης επιστήμης. Και φυσικά, προτείνουμε να δοθεί προσοχή στα καινοτόμα και πολιτικά προϊόντα των επιχειρήσεων μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Αυτά είναι σκάφη και ελικόπτερα, αμφίβια και drones για το ευρύτερο φάσμα εφαρμογών», επεσήμανε ο Ρώσος ηγέτης αναφερόμενος στην τεχνολογία αιχμής που αναπτύσσει η ρωσική αμυντική βιομηχανία.
Για το λόγο αυτό, τόνισε ότι η Ρωσία προσφέρει στους εταίρους της ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων όπλων, συμπεριλαμβανομένων «των πιο πρόσφατων συστημάτων ελέγχου, πληροφοριών, όπλων υψηλής ακρίβειας και ρομποτικής».
Τέλος, o Vladimir Putin εξέφρασε την ελπίδα του ότι το φόρουμ θα συμβάλει στην ενίσχυση της «στρατιωτικής και στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο».

Επέκταση προ των πυλών στους BRICS με 23 νέους συμμάχους

Εντωμεταξύ την επιθυμία τους να ενταχθούν στους BRICS έχουν εκφράσει επίσημα οι ηγέτες 23 χωρών, δήλωσε προ ημερών ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Εξωτερικών Naledi Pandor κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Λάβαμε επίσημες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από τους ηγέτες 23 χωρών για την ένταξη στους BRICS.
Και ακόμη περισσότερα ανεπίσημα αιτήματα για τις δυνατότητες ένταξης στους BRICS» είπε ο διπλωμάτης.
Μεταξύ αυτών των κρατών ήταν Αλγερία, Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Βολιβία, Κούβα, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ονδούρα, Ινδονησία, Ιράν, Καζακστάν, Κουβέιτ, Μαρόκο, Νιγηρία, Παλαιστίνη, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βενεζουέλα και το Βιετνάμ.
Ο Naledi πρόσθεσε ότι το υψηλό ενδιαφέρον επιβεβαιώνει το καθεστώς των BRICS ως κορυφαίου οργανισμού που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των χωρών του Παγκόσμιου Νότου.
Το 2022, η BRICS ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τον αριθμό των χωρών μελών για να καταστήσει τον οργανισμό πιο ευρύ.
Εκείνη την εποχή τουλάχιστον 19 κράτη εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενταχθούν στο οικονομικό μπλοκ, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, το Ιράν, η Αλγερία, η Τυνησία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.
Όπως είπε ο Νοτιοαφρικανός πρέσβης στη Μόσχα Mzuvukile Maketuka σε συνέντευξή του στο RIA Novosti, όλα τα μέλη της ένωσης καλωσορίζουν την επέκταση, αλλά είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι τρόποι αποδοχής νέων μελών.
Αυτό το θέμα πρέπει να αποφασιστεί συλλογικά.
Σήμερα στους BRICS ανήκουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, την προεδρία του οργανισμού έλαβε η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής από την Κίνα, θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο επόμενο κράτος.
Τον Ιούλιο, το γραφείο του Προέδρου της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής θα παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής των BRICS, η οποία θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 22-24 Αυγούστου.
Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov.
Ο Vladimir Putin αποφάσισε να συμμετάσχει μακρόθεν, διά τηλεδιάσκεψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης