Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ο Scholz ενδιαφέρεται πιο πολύ για την κυβέρνησή του παρά... για την Ουκρανία

Politico: Ο Scholz ενδιαφέρεται πιο πολύ για την κυβέρνησή του παρά... για την Ουκρανία
Οι Γερμανοί στηρίζουν τον Scholz για τη μη αποστολή Taurus στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών στηρίζει τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz όσον αφορά την απόφαση του να μην στείλει τους πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού καθώς διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με το εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις, θα μπορούσε το Βερολίνο να στείλει αυτούς τους πυραύλους στο Κίεβο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ο Scholz ενδιαφέρεται περισσότερο για την κατάσταση του κυβερνώντος συνασπισμού στη Γερμανία παρά για την … τύχη της Ουκρανίας.
Μάλιστα, επισημαίνεται πως η καθυστέρηση στην παράδοση των πυραύλων Taurus είναι ένα ζήτημα, για το οποίο ο Γερμανός καγκελάριος έχει τη στήριξη των ψηφοφόρων δεδομένου ότι κανείς δεν θέλει να δει μεγαλύτερη εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Και όπως επισημαίνεται, αυτό, το ζήτημα της καθυστέρησης στην αποστολή των πυραύλων Taurus στην Ουκρανία,  είναι ένα από τα ελάχιστα, στα οποία ο Scholz καταφέρνει να έχει τη στήριξη των Γερμανών, οι οποίοι πιστεύουν ότι εάν στείλουν τους εν λόγω πυραύλους, θα καθιστούσε τη Γερμανία άμεσα εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο.

Ανησυχεί για τον κυβερνητικό συνασπισμό, όχι για την Ουκρανία

«Ο Scholz ανησυχεί περισσότερο αυτή τη στιγμή όχι για τη μοίρα της Ουκρανίας, αλλά για τη μοίρα του δικού του κυβερνώντος συνασπισμού - μια συμμαχία του κόμματός του, των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Περίπου το 80% των Γερμανών είναι δυσαρεστημένο με το έργο της κυβέρνησης εν μέσω μιας οικονομικής ύφεσης και συνεχών διαπληκτισμών στο εσωτερικό της σχετικά με την πολιτική για την κλιματική κρίση και για άλλα θέματα.
Η προσωπική του αποδοχή δεν είναι καλύτερη, καθώς το 31% επιδοκιμάζει το έργο του, ενώ το 66% το αποδοκιμάζει» αναφέρει το Politico, επισημαίνοντας πως η καθυστέρηση στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία είναι από τους λίγους τομείς στους οποίους λαμβάνει … υψηλή βαθμολογία.
Συνεπώς, αναφέρει το Politico, ας μην περιμένει κανείς κάποια αλλαγή σε αυτήν την πολιτική της Γερμανίας, δεδομένου ότι μια πολύ μικρή μειοψηφία Γερμανών υποστηρίζει πως πρέπει να σταλούν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.

Οι ενστάσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Scholz φέρεται να είναι πονηρός όταν αρνείται να παράσχει πυραύλους σύντομα, λέγοντας ότι φοβάται τη χρήση αυτών των όπλων για χτυπήματα στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Η Ουκρανία χρειάζεται πυραύλους για να τη βοηθήσει να διαπεράσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.
Αυτές οι γραμμές είναι πολύ καλά οχυρωμένες, αφού το Κίεβο δεν έλαβε αρκετά γρήγορα τα άρματα μάχης που απαιτούνται για την επίθεση (ειδικά από τη Γερμανία).
Το Βερολίνο παίζει με το χρόνο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να μειώσει το βεληνεκές των πυραύλων Taurus για να αποτρέψει την Ουκρανία από το να επιτεθεί με αυτούς στο ρωσικό έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να δει τους Taurus (που μεταφράζεται ως ζώδιο του Ταύρου) μέχρι την επόμενη Εποχή του Υδροχόου» αναφέρει το δημοσίευμα, υπονοώντας ότι οι πύραυλοι αυτοί θα αργήσουν να δοθούν στο Κίεβο.
Σε συνέντευξή του την Κυριακή στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF, ο Scholz σχολίασε επιφυλακτικά την πιθανή παράδοση των Taurus στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο, όπως και πριν, θα σταθμίσει προσεκτικά κάθε απόφαση.

Διαψεύσεις

Το σίριαλ με τους Taurus απασχολεί εδώ και πολύ καιρό τη γερμανική κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ, κάποια εκ των οποίων είχαν μεταδόσει πως το Βερολίνο ήταν έτοιμο να στείλει τους πυραύλους στην Ουκρανία.
Τα δημοσιεύματα αυτά είχε διαψεύσει το Βερολίνο μέσω της Bild.
Το Βερολίνο δεν είναι έτοιμο να στείλει τους πυραύλους Taurus στην Ουκρανία ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Bild διαψεύδοντας δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που ήθελαν τη γερμανική κυβέρνηση να σχεδιάζει να προμηθεύσει το Κίεβο με τους εν λόγω πυραύλους βεληνεκούς μέχρι και 500 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με τη Bild, τόσο από την Καγκελαρία όσο και από το υπουργείο Άμυνας διέψευσαν τις πληροφορίες ότι έχει ληφθεί απόφαση ή ότι αναμένεται σύντομα για την αποστολή των Taurus στην Ουκρανία.
«Δεν γίνονται προετοιμασίες επί του παρόντος για να ληφθεί μια απόφαση για αυτό.
Δεν υπήρξε κάποια αλλαγή σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την αποστολή των Taurus στην Ουκρανία.
Δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση για τη μεταφορά» ανέφεραν στη Bild αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του υπουργείου Άμυνας.

Γερμανικά ΜΜΕ

Υπενθυμίζεται πως το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση της Γερμανίας μελετά τρόπους για να στείλει τους Taurus, από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού, στην Ουκρανία εντός των επόμενων μηνών.
Μάλιστα, υποστήριζε πως για την αποστολή των Taurus, το Βερολίνο ήταν σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας, με τον καγκελάριο Scholz να απαιτεί να γίνουν όλες οι απαραίτητες τεχνικές τροποποιήσεις ώστε οι Taurus που έχουν εμβέλεια 500 χιλιομέτρων – και άρα θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στη Ρωσία πολύ μακριά από τα σύνορα - να μην μπορούν να πλήξουν ρωσικό έδαφος.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας είχε ζητήσει από τον κατασκευή των πυραύλων Taurus να υπάρξει περιορισμός στον προγραμματισμό των στόχων για τους εν λόγω πυραύλους.
Ειδικοί υποστηρίζουν πως είναι δυνατό να επιβληθούν τέτοιου είδους περιορισμοί, αλλά θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να γίνουν οι τροποποιήσεις.
Το Spiegel υποστήριζε πως ο Scholz σκοπεύει να εγκρίνει την παράδοση των Taurus στο Κίεβο εάν πειστεί για την τεχνική τροποποίηση, γεγονός που εφόσον ισχύει θα αποτελεί μια τεράστια ανατροπή στη γερμανική πολιτική.

600 πύραυλοι

Αλλά και η γερμανική ειδησεογραφική πύλη t-online, επικαλούμενη πηγές του κυβερνώντος συνασπισμού στη Γερμανία, ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να ανακοινώσει την προμήθεια των Taurus στην Ουκρανία «στο εγγύς μέλλον».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καγκελαρία εργάζεται για το θέμα της μεταφοράς των εν λόγω πυραύλων με τους του συμμάχους, και κυρίως με τις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το t-online, η διοίκηση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας ενέκρινε την προμήθεια των πυραύλων ενώ την περασμένη εβδομάδα, το τμήμα του Scholz ζήτησε από το Υπουργείο Άμυνας σημαντικές πληροφορίες για τους Taurus, και ιδίως για τα αποθέματά τους από την Bundeswehr, τους πιθανούς κινδύνους εφοδιασμού και την αποτελεσματικότητα τους.
Περίπου 600 πύραυλοι Taurus αγοράστηκαν για την Bundeswehr πριν από 10 χρόνια.
Οι πύραυλοι αυτοί θεωρούνται ανάλογοι του βρετανικού Storm Shadow, οι οποίοι έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία, αν και το βεληνεκές τους είναι ελαφρώς μεγαλύτερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης