Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί αποτυγχάνουν, οι Ρώσοι σφυροκοπούν την Οδησσό και χλευάζουν... τα δυτικά όπλα - Οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα σε Putin

Οι Ουκρανοί αποτυγχάνουν, οι Ρώσοι σφυροκοπούν την Οδησσό και χλευάζουν... τα δυτικά όπλα - Οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα σε Putin
Οι Ουκρανοί να ξεχάσουν την Κριμαία, να γίνουν δημοψηφίσματα σε Donetsk, Luhansk
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Με ολοένα και περισσότερους Δυτικούς να αναγνωρίζουν πλέον πως η ουκρανική αντεπίθεση δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα τεράστιο φιάσκο που είχε όμως ως δραματική συνέπεια να σκοτωθούν στο πεδίο της μάχης πάνω από 48.000 Ουκρανοί στρατιώτες, πολλοί ειδικοί αναλυτές και αξιωματούχοι αρχίζουν να κάνουν λόγο ακόμα και για… έμμεσα μηνύματα της κυβέρνησης του προέδρου Joe Biden στο Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin για την έναρξη διαπραγματεύσεων σε μια ύστατη προσπάθεια απεμπλοκής των ΗΠΑ από τον πόλεμο και την ουκρανική κρίση.
Από την πλευρά τους Αμερικάνοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η σημερινή πολιτική που ακολουθεί ο Biden όσον αφορά την Ουκρανία απλώς καθυστερεί την ήττα του Ουκρανού προέδρου Zelensky, ενώ και ο Elon Musk, o διευθύνων σύμβουλος της SpaceX και της Tesla συμφωνεί με την εκτίμηση σχετικά με την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης αλλά και του καταστροφικού ρόλου που είχαν οι ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία σφυροκοπά την Οδησσό και την Kherson και στέλνει σαφές μήνυμα στην Ουκρανία πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, όπως άλλωστε έδειξε και το χθεσινό περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα με τα προειδοποιητικά πυρά ρωσικού πολεμικού πλοίου σε εμπορικό πλοίο.

Η Ρωσία χλευάζει τη Δύση – Shoigu: Τα δυτικά όπλα δεν αποδείχθηκαν τόσο άψογα σε συνθήκες μάχης

Τα πολυδιαφημισμένα δυτικά όπλα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Δύσης δεν αποδείχθηκαν και τόσο άψογα σε πραγματικές συνθήκες μάχης υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu κατά την επίσκεψη του στο φόρουμ «Army 2023» τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπογράμμισε πως η Ρωσία προσφέρει στους εταίρους της ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων όπλων σχεδόν όλων των ειδών και τύπων.
Σε δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu υποστήριξε πως τα πολυδιαφημισμένα δυτικά όπλα κάθε άλλο παρά άψογα είναι στην πραγματικότητα, όπως φάνηκε στο πεδίο μάχης στην Ουκρανία, τονίζοντας πως αντιθέτως τα ρωσικά όπλα αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία τους στην Ουκρανία.
Μάλιστα ο Shoigu έσπευσε να σημειώσει πως οι συμμετέχοντες στο φόρουμ, θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την αναποτελεσματικότητα των δυτικών όπλων, ρίχνοντας μια ματιά στα κατασχεθέντα όπλα που εκτίθενται στο περιθώριο του φόρουμ.

Putin: Στρατιωτική συνεργασία

Από την πλευρά του ο Putin υποστήριξε ότι η Ρωσία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων όπλων.
Όπως είπε, τα όπλα αυτά αφορούν τα πιο πρόσφατα συστήματα ελέγχου και αναγνώρισης, όπλα υψηλής ακρίβειας και ρομποτικής, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα drones.
«Αυτή η κατεύθυνση αναπτύσσεται ενεργά σήμερα τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον πολιτικό τομέα.
Στην πραγματικότητα, μιλάμε για τη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης βιομηχανίας υψηλής επιστήμης και υψηλής τεχνολογίας» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες.
Επιπλέον, ο Putin υποστήριξε ότι η Ρωσία προτείνει την ανάπτυξη στρατιωτικής συνεργασίας με άλλα κράτη, όπως και τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεών και επισήμανε πως η διεξαγωγή αυτού του φόρουμ θα ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο.

Συμβόλαια άνω των 500 εκατ. δολαρίων

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό η ρωσική αμυντική βιομηχανία Rosoboronexport υπέγραψε την πρώτη ημέρα του φόρουμ συμβόλαια ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων με ξένο εταίρο.
«Οι εργασίες της Rosoboronexport στο φόρουμ Army-2023 άρχισαν στις 14 Αυγούστου με την υπογραφή μιας μεγάλης σύμβασης με έναν ξένο εταίρο.
Το συνολικό ποσό της υπογεγραμμένης σύμβασης ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια δολάρια» ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, Alexander Mikhkeev, ο οποίος υποστήριξε πως στο αντίστοιχο περσινό φόρουμ η εταιρεία του είχε υπογράψει συμβόλαια άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μήνυμα Biden σε Putin

Ως μήνυμα του Biden στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι οι ΗΠΑ θέλουν την έναρξη διαπραγματεύσεων για το ουκρανικό χαρακτηρίζει ο πολιτικός σύμβουλος του State Department και του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Edward Luttwak την άρνηση της κυβέρνησης Biden να προμηθεύσει με συγκεκριμένους τύπους όπλων την Ουκρανία.
«Όταν η κυβέρνηση του Biden αποφασίζει να μην προμηθεύσει την Ουκρανία με κάτι που σίγουρα θα μπορούσε, η κυβέρνηση Biden στέλνει το σήμα ότι θα ήθελε να αρχίσει διαπραγματεύσεις για να βγει από αυτόν τον πόλεμο» υποστήριξε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RBC o Luttwak.
Όπως είπε, τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε τον περασμένο Ιούλιο στη Λιθουανία δείχνουν επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Κίεβο «να υπερασπιστεί τον εαυτό του», αλλά θέλουν τον τερματισμό της σύγκρουσης.
«Κάθε φορά που ο Biden λέει ότι αρνείται να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη ή όπλα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, στέλνει ένα μήνυμα στον Putin ότι θέλει διαπραγματεύσεις» επισημαίνει ο Luttwak.

Να ξεχάσουν την Κριμαία, δημοψηφίσματα σε Donetsk, Luhansk

Όπως λέει ο Luttwak, οι Ουκρανοί πρέπει να εγκαταλείψουν την ιδέα της επιστροφής της Κριμαίας, επισημαίνοντας πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια διέξοδος από την ουκρανική κρίση.
Μάλιστα τάσσεται υπέρ της διενέργειας δημοψηφισμάτων σε Donetsk και Luhansk προκειμένου να αποφασιστεί ποια θα είναι η «τύχη» των δύο αυτών ουκρανικών επαρχιών, οι οποίες πάντως ήδη εδώ και περίπου έναν χρόνο έχουν προσαρτηθεί – κατόπιν δημοψηφισμάτων – στη ρωσική επικράτεια.
«Η υποδομή της Ουκρανίας καταστρέφεται καθημερινά και αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο η Ουκρανία πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο.
Για να τελειώσει ο πόλεμος, πρέπει να ξεχάσουν την Κριμαία» υπογράμμισε ο Luttwak, αναφέροντας πως η Ουκρανία ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να πάρει πίσω την Κριμαία, αλλά θα καταφέρει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και την ικανότητα να λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα, για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Δεν μπορούμε να αντέξουμε πολύπλοκες αποφάσεις, θα πρέπει να είναι απλό: μια κατάπαυση του πυρός, χιλιάδες ειδικοί για τον έλεγχο των δημοψηφισμάτων (στις διαφιλονικούμενες επαρχίες), και μετά όλοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους» είπε ο Luttwak, τονίζοντας ότι η Δύση μπορεί να αναγκάσει την Ουκρανία σε μια ειρηνική διευθέτηση σταματώντας τη βοήθεια προς το Κίεβο, ενώ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους ίδιους σκοπούς.

Οι ΗΠΑ απλώς καθυστερούν την ήττα Zelensky

Από την πλευρά του ο John Bolton, πρώην συμβούλου σε θέματα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Donald Trump αναφέρει σε άρθρο του στη Wall Street Journal ότι η πολιτική που ακολουθεί – έως σήμερα – η κυβέρνηση Biden σχετικά με το ουκρανικό, το μόνο που καταφέρνει είναι απλώς να καθυστερεί την ήττα του Κιέβου και του προέδρου Zelensky.
Σύμφωνα με τον Bolton, ο λόγος για τις ουκρανικές αποτυχίες στις επιθετικές επιχειρήσεις και οι επιτυχημένες αμυντικές ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων έγκειται, μεταξύ άλλων, στην «αργή, αναποφάσιστη και μη στρατηγική παροχή δυτικής στρατιωτικής βοήθειας» στο Κίεβο.
Όπως λέει, «οι διαφωνίες για την προμήθεια ορισμένων όπλων, ο φόβος της κλιμάκωσης και η πολιτική που ακολουθεί η Μόσχα οδήγησαν την ηγεσία των δυτικών χωρών να επιδείξει «μια παραλυτική προσοχή» και το ΝΑΤΟ να δείχνει «απροθυμία να τηρήσει τις υποχρεώσεις του για αποκατάσταση την πλήρη κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
«Αυτός ο δισταγμός οφείλεται στον επιτυχή περιορισμό από το Κρεμλίνο και όχι σε αμερικανική στρατηγική αναγκαιότητα» επισημαίνει ο Bolton, επισημαίνοντας ότι «η αδυναμία των Ουκρανών να σημειώσουν σημαντική πρόοδο ήταν φυσικό αποτέλεσμα της στρατηγικής των ΗΠΑ που αποσκοπούσε μόνο στην καθυστέρηση της νίκης της Ρωσίας».
«Η αναποφασιστικότητα του Biden ευθύνεται για το «κόλλημα» της ουκρανικής επίθεσης.
Αυτό θα πρέπει να χρησιμεύσει ως ένα μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επανεξετάσει τη στρατηγική της στο θέμα των προμηθειών όπλων και στην πίεση των κυρώσεων» επισημαίνει ο Bolton.

Συμφωνεί και ο Musk για την αποτυχημένη αντεπίθεση

Εν τω μεταξύ, με την ανάλυση του Βρετανού αναλυτή Alexander Merkuris σχετικά με την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης αλλά και του καταστροφικού ρόλου των ΗΠΑ στην Ουκρανία φαίνεται να συμφωνεί ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX και Tesla, Elon Musk.
«Είναι αλήθεια» υποστηρίζει ο Musk σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζοντας συνέντευξη του Merkuris σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Mercuris τονίζει ότι «σε κάθε ιστορικό σταυροδρόμι, η ελίτ της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έχει επιλέξει τον δρόμο της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης σε αντίθεση με τον συμβιβασμό και την ειρήνη», αναφέροντας ενδεικτικά από την υποστήριξη των ΗΠΑ για την «έγχρωμη επανάσταση» στην Ουκρανία το 2004 έως την άρνηση «υποστήριξης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Λευκορωσία και την Κωνσταντινούπολη» το 2022 μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.
«Και τώρα, μετά από μια αποτυχημένη αντεπίθεση, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, αλλά αντίθετα απαιτούν τη συνέχιση της σφαγής» επισημαίνει ο Merkuris.

Η Γερμανία δίπλα στην Ουκρανία – Lindner (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Δεν πρέπει να χάσουν οι Ουκρανοί

Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας υποστήριξε ο Christian Lindner, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος από νωρίς σήμερα Δευτέρα 14/8 πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Ο Lindner υποστήριξε ότι θα έχει πολύ συγκεκριμένες συνομιλίες με τους Ουκρανούς αξιωματούχους αναφέροντας πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μπορεί να στηρίξει την Ουκρανία τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.
Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, η Γερμανία έχει συνδράμει με πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ την Ουκρανία σε ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, είπε ο Lindner, τονίζοντας ότι «η Ουκρανία δεν πρέπει να χάσει αυτόν τον πόλεμο».
«Οι συνομιλίες στο Κίεβο δεν θα αφορούν μόνο την τρέχουσα κατάσταση.
Θα κοιτάξουμε επίσης στο μέλλον» τόνισε ο Lindner, αναφέροντας πως οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε διάφορους τομείς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων ξένων επενδύσεων και των τελωνειακών θεμάτων.
Η επίσκεψη του Lindner στο Κίεβο έρχεται σε μια χρονική στιγμή που το Κίεβο πιέζει το Βερολίνο έτσι ώστε να συναινέσει στην αποστολή των πυραύλων Taurus, οι οποίοι – κατά τους Ουκρανούς – είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για την ουκρανική αντεπίθεση.

Ρωσικό μαχητικό αναχαίτισε νορβηγικό αεροσκάφος R-8A «Poseidon» πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς

Ο ρωσικός στρατός σήκωσε στον αέρα το μαχητικό υπηρεσίας των δυνάμεων αεράμυνας του Βόρειου Στόλου λόγω του νορβηγικού περιπολικού αεροσκάφους πάνω από τη Θάλασσα Μπάρεντς, ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας.
"Εντοπίστηκε εναέριος στόχος που πλησίαζε τα κρατικά σύνορα της Ρωσίας.
Για να εντοπιστεί ο στόχος και να αποτραπεί η παραβίαση των κρατικών συνόρων της Ρωσίας, ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 ανυψώθηκε στον αέρα ", αναφέρει η έκθεση.
Το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους αναγνώρισε τον στόχο ως το περιπολικό αεροσκάφος βάσης R-8A "Poseidon" της Νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Όταν πλησίασε το MiG, ο «στόχος» αποχώρισε γυρνώντας πίσω και δεν υπήρξε παραβίαση των κρατικών συνόρων.
Το υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι το ρωσικό μαχητικό πετούσε αυστηρά σύμφωνα με τους διεθνείς αεροπορικούς κανονισμούς χωρίς να πλησιάζει επικίνδυνα το ξένο αεροσκάφος.

Μαζική επίθεση στην Οδησσό

Σφοδρή επίθεση κατά της Οδησσού πραγματοποίησε τα ξημερώματα η Ρωσία, με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να υποστηρίζουν πως απέκρουσαν τη ρωσική επίθεση που εκδηλώθηκε με πυραύλους και drones.
Μάλιστα οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για τρεις τραυματίες.
«Ο εχθρός επιτέθηκε στην περιφέρεια της Οδησσού τρεις φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, με δυο κύματα drones-καμικάζι, συνολικά 15 και με 8 πυραύλους τύπου Kalibr», ανέφερε η διοίκηση επιχειρήσεων του νότιου τμήματος της Ουκρανίας μέσω Telegram, διαβεβαιώνοντας πως όλες οι επιθέσεις αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα.
Σύμφωνα με τον στρατό του Κιέβου, κοιτώνας εκπαιδευτικού ιδρύματος και κατάστημα υπέστησαν ζημιές από συντρίμμια μετά την κατάρριψη πυραύλων «κατευθυνόμενων προς το κέντρο της Οδησσού».
«Τρεις υπάλληλοι σούπερ μάρκετ τραυματίστηκαν» και τους προσφέρθηκαν ιατρικές φροντίδες αναφέρουν οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες κάνουν λόγο για ζημιές σε μπαλκόνια κτηρίων και σε οχήματα «από ωστικά κύματα».


Πυρά σε ουκρανικό εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

Η επίθεση στην Οδησσό έρχεται μετά τα προειδοποιητικά πυρά που εξαπέλυσε χθες Κυριακής 13/8 ρωσικό πολεμικό πλοίο σε εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα που φέρεται να προσέγγιζε το λιμάνι του Ismail.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ο πλοίαρχος του σκάφους υπό σημαία Παλάου, του Sukru Okan, δεν υπάκουσε αμέσως όταν διατάχθηκε για «έλεγχο» ώστε να διαπιστωθεί αν «μεταφέρονταν απαγορευμένα εμπορεύματα».
Πάντως το φορτηγό επετράπη να συνεχίσει την πορεία του προς το ουκρανικό λιμάνι αφού ελέγχθηκε.
Τα ρωσικά πυρά κατά του εμπορικού πλοίου αποτελούν ένα σαφές μήνυμα προς την Ουκρανία πως σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί η εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.
Από τότε που η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, τόσο η Μόσχα όσο και η Ουκρανία έχουν προχωρήσει σε επιθέσεις αλλά και σε προειδοποιήσεις που έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων, πετρελαίου και ναυτιλίας.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα αντιμετωπίζει οποιαδήποτε πλοία πλησιάζουν σε ουκρανικά λιμάνια ως πιθανά στρατιωτικά σκάφη και τις χώρες σημαίας τους ως συμμάχους με την ουκρανική πλευρά.
Η Ρωσία έπληξε επίσης ουκρανικές εγκαταστάσεις σιτηρών στον Δούναβη, ενώ από την πλευρά της η Ουκρανία απάντησε με παρόμοια απειλή σε πλοία που προσέγγιζαν ρωσικά ή ρωσικά ουκρανικά λιμάνια.
Μάλιστα η Ουκρανία επιτέθηκε σε ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο και σε ένα πολεμικό πλοίο στη ναυτική βάση της στο Novorossiysk, δίπλα σε ένα σημαντικό λιμάνι σιτηρών και πετρελαίου, πριν από μια εβδομάδα.

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έπληξαν χώρους αποθήκευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ουκρανικού ναυτικού

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις σε εργαστήρια και αποθήκες με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ουκρανικού ναυτικού, ανακοίνωσε επίσης το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπέλυσαν ομαδικό χτύπημα με θαλάσσια όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας στους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης μη επανδρωμένων σκαφών που χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για τρομοκρατικές επιθέσεις», ανέφερε το υπουργείο.
Τόνισαν ότι χτυπήθηκαν όλοι οι στόχοι που είχαν ανατεθεί.

Βομβαρδισμοί στην Kherson

Την ίδια στιγμή, οργή επικρατεί στην Ουκρανία για τη ρωσική επίθεση στην Kherson, και συγκεκριμένα στα χωριά Shiroka Balka και Stanislav, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι, ανάμεσα τους και ένα μωρό 23 ημερών.
Αναφερόμενος στη ρωσική αυτή επίθεση ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky υποστήριξε ότι τα εγκλήματα αυτά της Ρωσίας δεν θα μείνουν αναπάντητα.
Οι αρχές της Ουκρανίας έχουν κηρύξει ημέρα εθνικού πένθους τη σημερινή για τον θάνατο των 7 ανθρώπων στα δύο αυτά χωριά.

Αεροπορικά πλήγματα στη Zaporizhia

Μια σειρά από βομβαρδισμούς σε θέσεις Ουκρανών στρατιωτών στην πρώτη γραμμή στη Zaporizhia πραγματοποίησαν ρωσικά αεροσκάφη.
«Σήμερα, μια σειρά αεροπορικών επιδρομών σημειώθηκε σε μέρη όπου συγκεντρώνονται Ουκρανοί στρατιώτες, όπου είναι συγκεντρωμένες οι αποθήκες βαρέως εξοπλισμού και πυρομαχικών τους», ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του κινήματος Μαζί με τη Ρωσία, Vladimir Rogov.,
Όπως είπε, τα τακτικά αεροσκάφη χτύπησαν με βόμβες FAB-500 βάρους 500 κιλών.
«Το κύριο μέρος της πρόσκρουσης είναι η κατεύθυνση του Orekhov» υποστήριξε ο Rogov.

Αποκρούουν ουκρανικές αντεπιθέσεις

Δύο επιθέσεις από ουκρανικά αεροσκάφη στην κατεύθυνση του Svatov απέκρουσε το ρωσικό πυροβολικό των στρατιωτικών δυνάμεων «Κέντρο».
Σύμφωνα με τους Ρώσους, το πυροβολικό απέκρουσε δύο προσπάθειες επίθεσεης της 66ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με αποτέλεσμα να εξουδετερωθούν 10 Ουκρανοί στρατιώτες και να καταστραφεί ένα τεθωρακισμένο όχημα.
Επιπλέον, στρατιωτικές δυνάμεις του «Κέντρου» πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά της 63ης και 67ης μηχανοκίνητων ταξιαρχιών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην κατεύθυνση του Krasno Liman.

Ουκρανία: Έχουμε ανακαταλάβει 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα νότια του Bakhmut

Την θέση ότι ο ουκρανικός στρατός έχει καταφέρει να ανακαταλάβει 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα νότια του Bakhut διατύπωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Hanna Maliar.
Όπως είπε, τις τελευταίες ημέρες ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους κοντά στο Bakhmut που αποτελεί ένα από τα επίκεντρα της αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Στον τομέα του Bakhmut τ, την περασμένη εβδομάδα απελευθερώθηκαν 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Συνολικά, έχουν απελευθερωθεί 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη νότια πτέρυγα του τομέα του Bakhmut» υπογράμμισε η Maliar.

Ρωσικά τανκ Τ-90Μ καταστράφηκαν και εγκαταλείφθηκαν στην Andriivka

Τρία ρωσικά τανκ Τ-90Μ καταστράφηκαν και εγκαταλείφθηκαν στην Andriivka, στην περιοχή του Donetsk ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
«Τρία άρματα μάχης T-90M «Breakthrough», ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς MT-LB και ένα IFV χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν κοντά στο χωριό Andriivka, στην περιοχή του Donetsk» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Μάλιστα η σχετική ανακοίνωση συνοδεύεται και από σχετικό οπτικό υλικό.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Πέρα όμως από τα πυραυλικά πλήγματα στην Οδησσό και τους βομβαρδισμούς στην Kherson, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι κατέγραψαν σχετικές επιτυχίες γύρω από το Robotyne, στη Zaporizhia, το οποίο θέλουν να καταλάβουν έτσι ώστε να προωθηθούν προς την Μελιτόπολη.
Πάντως, το τελευταίο 24ωρο το ρωσικό πυροβολικό κατέστρεψε μια θέση διοίκησης των Ουκρανών κοντά στο Orekhov ενώ έπληξε θέσεις κοντά στο Yablonevoye, στη Uspenovka και στη Malaya Tokmachka.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται ο ρωσικός στρατός υποχώρησε από το χωριό Urozhaynoye ενώ απέκρουσε αρκετά κύματα επιθέσεων από τους Ουκρανούς στην περιοχή του Robotyne.
Οι συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού στρατού και των ουκρανικών δυνάμεων συνεχίζονται στη Mariinka.
6_29.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης