Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νιγηρία: Η οργάνωση Μ-62 κατηγορεί τη Γαλλία για νεοαποικιακή πολιτική - Θέλει να προκαλέσει πόλεμο στην περιοχή του Sahel

Νιγηρία: Η οργάνωση Μ-62 κατηγορεί τη Γαλλία για νεοαποικιακή πολιτική  -  Θέλει να προκαλέσει πόλεμο στην περιοχή του Sahel
Η M62, μια οργάνωση-ομπρέλα της κοινωνίας των πολιτών που ιδρύθηκε το 2022, είναι ένα από τα κορυφαία που έχουν αναδειχθεί στο έδαφος των αντιγαλλικών αισθημάτων
Σχετικά Άρθρα
Το Κίνημα M-62 κατηγόρησε τη Γαλλία ως «τη μόνη που θέλει να διεξαγάγει πόλεμο στον Νίγηρα για να συνεχίσει να λεηλατεί τη χώρα και να αποσταθεροποιεί τη περιοχή του Sahel και άλλες χώρες, όπως η Λιβύη, η Αλγερία, η Νιγηρία και το Τσαντ βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. - σε μια προσπάθεια να πάρουν τον έλεγχο των τεράστιων φυσικών πόρων που διαθέτουν σε αφθονία», σύμφωνα με δημοσίευμα την Κυριακή 13 Αυγούστου του Agence Nigerienne de Presse.
To M62, μια οργάνωση-ομπρέλα της κοινωνίας των πολιτών που ιδρύθηκε το 2022, είναι ένα από τα κορυφαία που έχουν αναδειχθεί στο έδαφος των αντιγαλλικών αισθημάτων, μαζί με την πεποίθηση ότι η ρωσική στρατιωτική υποστήριξη μέσω της ομάδας Wagner μπορεί να βοηθήσει τον Νίγηρα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Μερικά μέλη της M62 δεν κρύβουν την επιθυμία τους να δουν τον Νίγηρα να σφυρηλατεί σχέσεις με την παραστρατιωτική ομάδα Wagner.
«Κάναμε σαφές ότι ένα σχέδιο στρατιωτικής επίθεσης που ξεκίνησε πλήρως η Γαλλία και επιβλήθηκε στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) είναι η κήρυξη πολέμου στις χώρες του Sahel και σε ορισμένα κράτη που συνορεύουν με τον Νίγηρα», ανέφερε το κίνημα στη ανακοίνωσή του.
Timeline: How Wagner Group's revolt against Russia unfolded | Vladimir  Putin News | Al Jazeera
Στα τέλη Ιουλίου, μια ομάδα στρατιωτικών ανταρτών στον Νίγηρα ανακοίνωσε την απομάκρυνση του προέδρου Bazoum.
Στη συνέχεια ίδρυσαν το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας (Conseil national pour la sauvegarde de la patrie, CNSP), με επικεφαλής τον στρατηγό Abdourahmane Tchiani, για να διοικήσει τη χώρα.
Ο Bazoum παραμένει κρατούμενος στην κατοικία του.
Οι ηγέτες της ECOWAS απαίτησαν από τους αντάρτες στον Νίγηρα, που είναι μέλη αυτής της οργάνωσης, να απελευθερώσουν τον Bazoum και ζήτησαν στρατιωτική επίλυση της κατάστασης εάν δεν αφεθεί ελεύθερος.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-08-13_194649.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης