Τελευταία Νέα
Διεθνή

ING, Rabobank, Saxo Bank: Ενεργειακό και πληθωριστικό σοκ στην Ευρώπη το χειμώνα – Η ΕΚΤ θα ανεβάσει επιθετικά τα επιτόκια

ING, Rabobank, Saxo Bank: Ενεργειακό και πληθωριστικό σοκ στην Ευρώπη το χειμώνα – Η ΕΚΤ θα ανεβάσει επιθετικά τα επιτόκια
Η ING, η Rabobank και η Saxo Bank προβλέπουν την επιστροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην επιθετική  πολιτική αύξησης των επιτοκίων, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και πάλι, επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι της θα προσπαθήσουν να ανακόψουν τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
Ο παγωμένος χειμωνιάτικος καιρός φαίνεται ακόμη να αποτελεί μακρινή ανησυχία καθώς η Ευρώπη βιώνει ακόμη θερινές θερμοκρασίες, αλλά οι επενδυτές και μεγάλοι οίκοι την περασμένη εβδομάδα έστρεψαν το βλέμμα τους την εύθραυστη ενεργειακή ασφάλεια και τους κινδύνους της αγοράς ομολόγων της ηπείρου.
Οι τιμές spot του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 30% μέσα σε μία ημέρα μετά τις απειλές για απεργίες στην Αυστραλία που προκάλεσαν φόβους για αναταραχές στην προσφορά.
Η ING Groep NV, η Rabobank και η Saxo Bank προβλέπουν την επιστροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και πάλι, επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να ανακόψουν τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
«Ξαφνικά κάποια... καμπανάκια για τον πληθωρισμό χτυπούν ξανά», δήλωσε ο Benjamin Schroeder, ανώτερος αναλυτής των επιτοκίων της ING.
«Οι πρόσφατες διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου υπογραμμίζουν τον παρατεταμένο κίνδυνο διαταραχών του εφοδιασμού ενώ νιώνουμε την πλέον θετική δυναμική του πληθωρισμού τον τελευταίο καιρό»
Τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στα στοιχεία της ίδιας της ΕΚΤ που αναμένεται να δημισιοποιηθούν τη Δευτέρα (14 Αυγούστου).
Ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας προβληματίζουν πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο δεν έχει δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων φυσοκού αερίου.
Η χώρα θα ανακοινώσει στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη (16 Αυγούστου).

Τετραπλάσιο το κόστος του φυσικού αερίου

Ενώ οι ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης είναι άφθονες, η περιοχή εξακολουθεί να πληρώνει τέσσερις φορές περισσότερα από τις ΗΠΑ και περίπου το διπλάσιο από ό,τι πριν από την πανδημία.
Καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν, δείκτης της αγοράς των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό δοκίμασε το υψηλότερο επίπεδο από το 2010 την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που οι επενδυτές επισημαίνουν ότι θα δυσκολέψει την ΕΚΤ να δικαιολογήσει το τέλος του κύκλου σύσφιξης.
Ο Schroeder της ING προειδοποίησε ότι η επιθετική πολιτική αυξησης των επιτοκίων από τη Fed θα μπορούσε να κλιμακωθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα ντόμινο αυξησης των τιμών σε όλη την οικονομία.
Προειδοποίησε τους επενδυτές στην αγορά των ομολόγων του ευρώ να μην ποντάρουν στην ανοδική εξέλιξη της καμπύλης των αποδόσεων – και προβλέπει ότι οι αποδόσεις θα αυξηθούν ταχύτερα στα μακροπρόθεσμα ομόλογα
Οι αγορές χρέους δεν πρέπει να υποτιμούν την «αποφασιστικότητα και την επιμονή» της κεντρικής τράπεζας, τόνισε.

Το κόστος της απεξάρτησης

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αναδείχθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο «απογαλακτισμός» από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες τροφοδότησε την άνοδο του πληθωρισμού που ξεκίνησε πέρυσι και αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να προκαλέσει μελλοντική ανοδική ώθηση στις τιμές, καθώς η Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη σε οποιαδήποτε διαταραχή στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Οι αγορές χρήματος επί του παρόντος στοιχηματίζουν με πιθανότητα 40% την αύξηση 25 μονάδων βάσης (bps) από την ΕΚΤ του βασικού επιτοκίου τον Σεπτέμβριο, με περαιτέρω αύξηση 66 μονάδες βάσης για το επόμενο έτος.
Η Rabobank επανέλαβε την πιθανότητα ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να επιδείξει «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, δεδομένου του κινδύνου περαιτέρω ενεργειακών σοκ που θα προκληθούν από τις αναταράξεις στη προσφορά.
«Η ενέργεια είναι μια πραγματικά σημαντική παράμετρος για την ΕΚΤ (όσον αφορά τις αποφάσεις της για τα επιτόκια)», δήλωσε ο Lyn Graham-Taylor, αναλυτής της Rabobank.
Προτείνει τα λιγότερο ευαίσθητα στις διακυμάνσεις της νομισματικής πολιτικής 5ετή και 30ετή ομόλογα – σε αντίθεση με τα διετή και τα 10ετή.

Ο δύσκολος χειμώνας

Η Saxo Bank κατηγόρησε τους επενδυτές που ενσωματώνουν υψηλότερες τιμές ενέργειας στις θέσεις τους για τη σταθερή άνοδο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό εκ μέρους της αγοράς
«Η ενέργεια είναι η συνιστώσα που θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε η Althea Spinozzi της Saxo Bank.
«Ο χειμώνας έρχεται, το φυσικό αέριο θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση - κάθε διαταραχλη στην προσφορά θα έχει μεγάλο κόστος».
Αντί για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, η Spinozzi αναμένει ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει σε αναμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Προκρίνει ότι η καμπύλη αποδόσεων θα γίνει επίπεδη μέχρι τον Οκτώβριο.
Για την State Street & Trust Co, από την άλλη πλευρά, η άνοδος των τιμών είναι απίθανο να οδηγήσει σε δραματική αλλαγή στην πολιτική ΕΚΤ, καθώς οι κινήσεις δεν ήταν τόσο δραματικές όσο αυτές που παρατηρήθηκαν πέρυσι και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να μειώνονται σε άλλες οικονομικές περιοχές.
«Αν πρόκειται αποκλειστικά για ένα σοκ στις τιμές της ενέργειας, δεν θα πρέπει να οδηγήσειμια πολύ ευρεία επανεξέταση εκ μέρους της αγοράς για τα επιτόκια πολιτικής», δήλωσε ο Tim Graf, επικεφαλής της μακροστρατηγικής EMEA.
Αλλά λάβετε υπόψη τις πιέσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ότι το αργό πετρέλαιο WTI βρίσκεται κοντά σε υψηλό εννέα μηνών — και ένας ολόκληρος αριθμός παραγόντων απειλεί να εντείνει τον ρυθμό του πληθωρισμού σε πρωτοφανή επίπεδα.
«Κάποιοι στη αγορά προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση τον Σεπτέμβριο», δήλωσε η Orla Garvey, ανώτερη διευθύντρια χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Federated Hermes.
«Ένα άλμα στον επίσημο πληθωρισμό είναι ένας υποτιμημένος κίνδυνος» κατάληξε. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης