Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε λειτουργία η ρωσική γραμμή παραγωγής των ιρανικών drones Shahed-136 – Πλήττουν Ουκρανικούς στόχους

Σε λειτουργία η ρωσική γραμμή παραγωγής των ιρανικών drones Shahed-136 – Πλήττουν Ουκρανικούς στόχους
Τα drones Geran-2 είναι κατασκευασμένα με διαφορετικά υλικά σε σχέση με τα ιρανικά Shahed και φαίνεται επίσης ότι έχουν προσαρμοστεί για να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ρωσικές πολεμικές ανάγκε
Η Ρωσία, σε πείσμα των αλλαπάλληων κυμάτων κυρώσεων, έχει αρχίσει να κατασκευάζει μια έκδοση ιρανικών επιθετικών drones και τα έχει χρησιμοποιήσει εναντίον της Ουκρανίας, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ το Σάββατο 12 Αυγούστου.
Μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Conflict Armament Research, επιθεώρησε τα συντρίμμια δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών που βρέθηκαν στο Κίεβο τον Ιούλιο, τα οποία φαινόταν να είναι ιρανικά Shahed-136 αλλά τα οποία είχαν ηλεκτρονικά στοιχεία που ταιριάζουν με αυτά των ρωσικών  drones επιτήρησης, ανέφεραν οι New York Times.
Τα drones μιας χρήσης, που ονομάζονται Geran-2, φαίνεται να είναι ρωσικής κατασκευής εκδόσεις των ιρανικών drones, είπαν οι ερευνητές.
Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χτυπήσουν πόλεις σε ολόκληρη την Ουκρανία πέρυσι.


Τα μικρά drones που κινούνται με έλικα εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση, γι' αυτό και αναφέρονται συχνά ως drones "καμικάζι".
«Αυτή η νέα έκδοση θα επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει τη μορφή των στρατιωτικών επιθέσεων και τη χρήση του του είδους των drones», δήλωσε στους Times ο Damien Spleeters, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας της ομάδας.
«Έτσι το γεγονός ότι τα καταφέρνουν να έχουν δική του γραμμή παραγωγής θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να βασίζονται σε αυτό».
Τα drones Geran-2 είναι κατασκευασμένα με διαφορετικά υλικά σε σχέση με το Shahed και φαίνεται επίσης ότι έχουν προσαρμοστεί για να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ρωσικές ανάγκες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Τα ρωσικά drones είναι κατασκευασμένα από υαλοβάμβακα πάνω από στρώματα υφαντού ανθρακονήματος, το οποίο είναι διαφορετικό από το υλικό τύπου ''κηρήθρας'' που χρησιμοποιείται στα ιρανικά drones, σημείωσαν οι Times.
Τα δύο drones που επιθεώρησε η Conflict Armament Research περιείχαν επίσης ηλεκτρονικές μονάδες που ονομάζονταν Kometa στο σύστημα καθοδήγησής τους - αυτές είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν σε ρωσικά drones.
Τα ουκρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία δημοσίευσαν επίσης φωτογραφίες των drones που, όπως λένε, φαίνεται ότι κατασκευάστηκαν στη Ρωσία.

Ο Samuel Bendett, ειδικός στα ρωσικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων, είπε στους Times ότι οι αναλυτές περίμεναν να δουν εάν η Ρωσία θα μπορούσε να φτιάξει τις δικές της εκδόσεις των ιρανικών drones.
«Έχουμε δει τώρα στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για εγχώρια συναρμολόγηση και ότι εισάγονται αλλαγές στον σχεδιασμό με βάση τις δικές τους ανάγκες», είπε.
"Αυτό είναι ενδεικτικό ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα drone που είναι εξίσου ικανό με το αρχικό Shahed που θα μπορούσε στη συνέχεια να κλιμακωθεί η παραγωγή του σε σημαντικές ποσότητες", πρόσθεσε.
«Ο απώτερος στόχος για αυτούς είναι να διατηρήσουν αξιόλογη παραγωγική ικανότητα, καθιστώντας τους πιο αποτελεσματικούς και ουσιαστικά να μειώσουν το κόστος», είπε.
Μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα δυτικά κράτη επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις για να περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στην ξένη τεχνολογία.
Όμως η Ρωσία συνέχισε να βρίσκει τρόπους για να αποκτήσει πολλές από τις στρατιωτικές προμήθειες που χρειάζεται, κυρίως στο επίπεδο της στρατιωτικής τεχνολογίας.
With the Iranian-made Shahed-136 drone, Putin puts faith in poor man's  weapon
«Τα ευρήματά μας εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με τον έλεγχο των εξαγωγών καθώς βλέπουμε ότι πολλά από τα εξαρτήματα που βρήκαμε έχουν κατασκευαστεί μετά τον Φεβρουάριο του 2022», δήλωσε ο Spleeters στους Times.
«Επομένως, αν μπορούν να συνεχίσουν να τα εισάγουν αυτά τα υλικά, υπάρχει ένα πρόβλημα, προφανώς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης