Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικά ευαίσθητη επίσκεψη στις ΗΠΑ από τον αντιπρόεδρο της Ταϊβάν - Αναμένεται στρατιωτική αντίδραση της Κίνας

Πολιτικά ευαίσθητη επίσκεψη στις ΗΠΑ από τον αντιπρόεδρο της Ταϊβάν - Αναμένεται στρατιωτική αντίδραση της Κίνας
Θεωρείται πιθανό ότι η Κίνα θα ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα στα στενά της Ταϊβάν, αντιδρώντας στο ταξίδι του αντιπροέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Ο αντιπρόεδρος της Ταϊβάν William Lai αναχώρησε το Σάββατο 12/8 για μια «πολιτικά ευαίσθητη» επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία η Κίνα έχει ήδη καταδικάσει και οι αξιωματούχοι της Ταϊβάν φοβούνται ότι θα προκαλέσει ένα νέο γύρο κινέζικης στρατιωτικής δραστηριότητας στα θαλάσσια στενά που αποτελούν τη μεταξύ των δύο χωρών συνοριακή γραμμή.
Ο Lai προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν που θα γίνουν τον επόμενο Ιανουάριο και θα κάνει επισήμως μόνο μια στάση τράνζιτ στις Ηνωμένες Πολιτείες καθ' οδόν προς και από την Παραγουάη όπου μεταβαίνει για να παραστεί στην ορκωμοσία του προέδρου της.
Η Ταϊπέι και η Ουάσιγκτον λένε ότι τέτοιες στάσεις είναι ρουτίνα και δεν υπάρχει λόγος για την Κίνα να προβεί σε στρατωτικές ενέργειες, αλλά το Πεκίνο αντέδρασε με οργή σε αυτό που θεωρεί ως ένδειξη περαιτέρω υποστήριξης των ΗΠΑ στην Ταϊβάν.
Κατά συνέπεια, η Κίνα είναι πιθανό να ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα κοντά στην Ταϊβάν, χρησιμοποιώντας τη στάση του Lai στις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρόσχημα για να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους, λέει η κυβέρνηση της Ταϊβάν.
Ο Lai, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν φύγει από την Ταϊβάν, απέφυγε πάντως να προκαλέσει την Κίνα, κάνοντας μια περιορισμένη αναφορά στο μέρος του ταξιδιού του που αφορά τις ΗΠΑ και προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψη στην Παραγουάη για να εμβαθύνει τους δεσμούς με τη χώρα αυτή, αλλά και για να έχει επαφές με άλλες χώρες και να συναντηθεί με εθνικές αντιπροσωπείες από ομοϊδεάτες εταίρους.
Αυτό θα «επιτρέψει στη διεθνή κοινότητα να καταλάβει ότι η Ταϊβάν είναι μια χώρα που τηρεί τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμμετέχει ενεργά στις διεθνείς υποθέσεις», πρόσθεσε ο Lai.
Ο Lai πήγε στην Ονδούρα πέρυσι για την ορκωμοσία του προέδρου της και είχε μια σύντομη αν και συμβολική συνομιλία ενώ βρισκόταν εκεί με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ανακοινώσει ποιος μπορεί να πάει στην Παραγουάη την επόμενη εβδομάδα.
Το Πεκίνο αντιπαθεί ιδιαίτερα τον Lai, ο οποίος στο παρελθόν έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «εργαζόμενο υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».
Ο Lai, ωστόσο, έχει επανειλημμένα δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι δεν θα επιδιώξει να αλλάξει το status quo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης