Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσα δολάρια το κεφάλι στοιχίζει στους Ουκρανούς η στρατιωτική απαλλαγή - Ποινικές διώξεις κατά των υπεύθυνων στρατολόγησης από το Zelensky

Πόσα δολάρια το κεφάλι στοιχίζει στους Ουκρανούς η στρατιωτική απαλλαγή - Ποινικές διώξεις κατά των υπεύθυνων στρατολόγησης από το Zelensky
Ανθεί η διαφθορά στα κέντρα στρατολόγησης της Ουκρανίας γιατί οι Ουκρανοί νέοι δεν θέλουν να πάνε στον πόλεμο
Σχετικά Άρθρα
O πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy απέλυσε όλους τους διευθυντές στρατολόγησης του ουκρανικού στρατού, μετά από έρευνα που έδειξε πως οι αξιωματούχοι αυτοί βοηθούσαν, έναντι υψηλού χρηματικού ποσού, όσους νέους Ουκρανούς το επιθυμούν, θα αποφύγουν τη θητεία στα πολεμικά μέτωπα με τη Ρωσία.
Ο Ζelensky δήλωσε ότι είχε προηγηθεί αξιολόγηση των κέντρων στρατολόγησης της Ουκρανίας η οποία αποκάλυψε ενδείξεις κατάχρησης σε επαγγελματικό επίπεδο, από παράνομο πλουτισμό έως τη διευκόλυνση των ανδρών σε στρατεύσιμη ηλικία να φύγουν από τη χώρα, ενώ βρίσκεται σε ισχύ σχετική απαγόρευση λόγω πολέμου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Businness Insider, στις 11/8, ο Ουκρανός προέδρος ανακοίνωσε ότι οι εισαγγελικές αρχές της χώρας έχουν καταθέσει 112 ποινικές διώξεις εναντίον 33 αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για τη στρατολόγηση στα εννιά κέντρα στρατολόγησης που υπάρχουν συνολικά στην Ουκρανία.
Με πράξεις που κατά τον ίδιο αποτελούν «προδοσία», οι επικεφαλής αξιωματούχοι της στρατολόγησης που ήταν επιφορτισμένοι με την αποστολή των νέων στρατιωτών που είχαν επιστρατευθεί στο μέτωπο έπαιρναν  χρήματα για να βοηθήσουν τους άνδρες να αποφύγουν τη στράτευση και να ξεφύγουν από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, είπε ο Zelensky σε δημόσια δήλωσή του.
«Μερικοί πήραν μετρητά, άλλοι πήραν κρυπτονομίσματα - αυτή είναι η μόνη διαφορά. Ο κυνισμός είναι ο ίδιος», είπε ο Zelensky.
«Οι αξιωματούχοι αυτοί θα παραπεμφθούν, με τις κατηγορίες του παράνομου πλουτισμού, της νομιμοποίηση κεφαλαίων που αποκτήθηκαν παράνομα, του παράνομου οφέλους, της παράνομης μεταφοράς ατόμων υπόχρεων για στρατιωτική θητεία πέρα από τα σύνορα», προσέθεσε.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας είχε συλλάβει τον επικεφαλής του κέντρου στρατολόγησης του Κιέβου που φερόταν ότι βοηθούσε τους Ουκρανούς στρατεύσιμης ηλικίας να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία έναντι αδρής αμοιβής. 
Με αντίτιμο 10.000 δολάρια, ο διευθυντής κανόνιζε και οι υπάλληλοι στρατολόγησης του Κιέβου τους παρείχαν πλαστά έγγραφα που δήλωναν ότι ήταν ακατάλληλοι να υπηρετήσουν και ότι είχαν άδεια να φύγουν από τη χώρα.
Πέρα από τις ποινικές διώξεις, το σύνολο των διευθυντών των κέντρων στρατολόγησης της Ουκρανίας, απολύθηκε και θα αντικατασταθεί με βετεράνους του πολέμου, πρόσθεσε ο Zelensky.
«Αυτό το σύστημα θα πρέπει να διοικείται από ανθρώπους που γνωρίζουν ακριβώς τι είναι ο πόλεμος και γιατί ο κυνισμός και η δωροδοκία κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι προδοσία», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.. «Αντίθετα, πολεμιστές που έχουν περάσει από την πρώτη γραμμή ή που δεν μπορούν να είναι στα χαρακώματα επειδή έχασαν την υγεία τους, έχασαν τα άκρα τους, αλλά έχουν διατηρήσει την αξιοπρέπειά τους και δεν έχουν κυνισμό είναι αυτοί που μπορούν να διαχειριστούν το σύστημα στρατολόγησης».
Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας αρνήθηκαν να απαντήσουν στο αίτημα του Insider για σχόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης