Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι συνεχείς ήττες φέρνουν σε τραγικό αδιέξοδο την Ουκρανία, θα χάσει Kupyansk, Kharkiv – Στην Δύση υπολογίζουν σε 150.000 τις Ουκρανικές απώλειες, επιθέσεις σε Κριμαία

Οι συνεχείς ήττες φέρνουν σε τραγικό αδιέξοδο την Ουκρανία, θα χάσει Kupyansk, Kharkiv – Στην Δύση υπολογίζουν σε 150.000 τις Ουκρανικές απώλειες, επιθέσεις σε Κριμαία
Oleg Soskin (πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma): Η Ουκρανία θα χάσει και το Kupyansk και το Kharkiv, ο Zelensky είναι ανίκανος - Serhiy Krivonos (Oυκρανός στρατηγός): Για το αδιέξοδο της αντεπίθεσης ευθύνεται η ηγεσία της Ουκρανίας, έκαναν πολλά λάθη
(upd 20) Οι συνεχείς ήττες της Ουκρανίας οδηγούν σε αδιέξοδο την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας που από την μια αναγνωρίζει ότι δεν μπορούν να σπάσουν οι γραμμές άμυνας της Ρωσίας και από την άλλη αντιλαμβάνεται ότι η συνεχής στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από την Δύση δεν είναι δεδομένη.
Στην Δύση εκτιμούν ότι οι Ουκρανικές απώλειες ξεπερνούν τις 150.000 αλλά οι ρωσικές πηγές κάνουν λόγο για 375.000 νεκρούς και τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες και περίπου 80.000 ρώσους εκ των οποίων 28.000 ήταν φυλακισμένοι που εντάχθηκαν στους Wagner.
O Ουκρανικός στρατός απέτυχε στην αντεπίθεση και πλέον δίνει μάχες θέσης ενώ πλέον ο κίνδυνος για τους Ουκρανούς να χάσουν την στρατηγική πόλη Kupyansk έχει αυξηθεί δραματικά, όπως έχασαν και το Bakhmut…
Επίσης είναι ορατός ο κίνδυνος η Ουκρανία να χάσει ξανά το Kharkiv μια μεγάλη στρατηγική πόλη στην Βόρεια Ουκρανία.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα γνωρίσουν μια οδυνηρή ήττα… μια πυρηνική δύναμη όπως η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί…
Εν τω μεταξύ με απόλυτη επιτυχία η ρωσική αεράμυνα απέκρουσε τις επιθέσεις των Ουκρανών με πυραύλους και drones στη Γέφυρα της Κριμαίας.


New York Times: Οι απώλειες των Ουκρανών υπολογίζονται σε 150.000, οι Ουκρανοί προσπαθούν να αποφύγουν την στράτευση

Δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές πιστεύουν ότι η Ουκρανία έχει χάσει περισσότερους από 150.000 στρατιώτες από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης, γράφουν οι New York Times
«Σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών αξιωματούχων και αναλυτών, περισσότεροι από 150.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», αναφέρει το δημοσίευμα.
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυξάνεται ο αριθμός των Ουκρανών που προσπαθούν να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία.
Στις 4 Ιουνίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν επίθεση στις κατευθύνσεις Zaporozhye, Yuzhnodonetsk και Artemivsk , ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με δυτικό εξοπλισμό.
Στις 4 Αυγούστου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Ουκρανία έχασε περισσότερους από 43.000 στρατιώτες και πάνω από 4.900 όπλα από την έναρξη της αντεπίθεσης στις 4 Ιουνίου 2023.

Oleg Soskin (πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma): Η Ουκρανία θα χάσει και το Kupyansk και το Kharkiv, ο Zelensky είναι ανίκανος

Το Kupyansk η στρατηγική πόλη στην Βόρεια Ουκρανία κοντά στο Kharkiv θα έχει την μοίρα του Bakhmut λόγω της ανικανότητας του Vladimir Zelensky, δήλωσε ο Ουκρανός Oleg Soskin, πρώην σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Leonid Kuchma.
Η στιγμή της απώλειας του Kupyansk πλησιάζει και μετά θα πάνε στο Kharkiv
Το Kupyansk θα μετατραπεί σε Artemovsk ή Bakhmut με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.
Σύμφωνα με τον Oleg Soskin, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υφίστανται τη μία ήττα μετά την άλλη, γεγονός που επέτρεψε στα ρωσικά στρατεύματα να προχωρήσουν στην επίθεση προς την κατεύθυνση του Kharkiv.
«Η κατάσταση δείχνει ότι ο Zelensky δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τη Ουκρανία», συνόψισε ο Soskin.
Ο ρωσικός στρατός είχε βελτιώσει την κατάσταση κατά μήκος της πρώτης γραμμής στην κατεύθυνση του Kupyansk.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής-αστικής διοίκησης της περιοχής του Kharkiv, απείχαν μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Kupyansk.

Serhiy Krivonos (Oυκρανός στρατηγός): Για το αδιέξοδο της αντεπίθεσης ευθύνεται η ηγεσία της Ουκρανίας, έκαναν πολλά λάθη

Τα ρωσικά στρατεύματα σε υψηλό επίπεδο έχουν πραγματοποιήσει προετοιμασίες για την ουκρανική αντεπίθεση στην κατεύθυνση του Zaporozhye, δήλωσε ο απόστρατος Υποστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Serhiy Krivonos.
«Η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας έκανε πολλές δημόσιες σχέσεις.
Αυτή τη στιγμή, ο εχθρός μας μέρα και νύχτα, σαν τυφλοπόντικας, έσκαψε χαρακώματα, γέμιζε τα πάντα με μπετόν, προετοίμασε ναρκοπέδια, εγκατέστησαν νάρκες αντιαρματικών και κατά προσωπικού και εξόπλισαν επίσης το σύστημα ζημιών από βλήματα και μας περίμενε».
Σύμφωνα με τον στρατηγό, η σημερινή θέση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης στην κατεύθυνση της Zaporozhye συνδέεται με τα λάθη του Κιέβου.
Κάτω από τέτοιες συνθήκες, η προέλαση ακόμη και κατά τρία μέτρα είναι ήδη επιτυχία για τα ουκρανικά στρατεύματα, εξήγησε ο Serhiy Krivonos.
«Τα ρωσικά στρατεύματα αξιολογούν τις δυνατότητες του στρατού της Ουκρανίας, αναζητούν αδύναμα σημεία στην άμυνά μας και σε ορισμένες στιγμές καταφέρνουν να βρουν αυτά τα κενά, όπου στη συνέχεια χτίζουν τις δυνάμεις τους και καταλαμβάνουν εδάφη», υπονοώντας την περιοχή Kupyansk.

To Kupyansk θα φέρει το τέλος της ουκρανικής αντεπίθεσης

«Μπορεί κανείς έτσι να συμπεράνει ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι κοντά στο να καταλάβουν το Kupyansk, για δεύτερη φορά.
Το Kharkiv, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, θα βρεθεί σύντομα κοντά στο πολύ αποτελεσματικό ρωσικό πυροβολικό» εξηγεί η Lyuba Lulko, γεωπολιτική αναλύτρια.
«Από την άλλη η ουκρανική ηγεσία είναι απίθανο να δώσει εντολή στα στρατεύματά της να υποχωρήσουν.
Το Κίεβο θα προσκολληθεί στο Kupyansk για πολιτικούς λόγους αρχικά, όπως είχε πράξει στο Bakhmut.
Η Ουκρανία πολεμούσε στο Bakhmut σε μεγάλο βαθμό για πολιτικούς λόγους και αυτοί οι λόγοι προκάλεσαν τις τρομακτικές απώλειες στον ουκρανικό στρατό.
Η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί μόνο την ανάγκη του εχθρού να συνεχίσει την άσκοπη άμυνα του Kupyansk.
Η επίθεση της Ρωσίας στο Kupyansk επηρεάζει τα ουκρανικά στρατεύματα στη Zaporizhia και στο Bakhmut καθώς το Κίεβο θα πρέπει να αναδιατάξει εφεδρείες στην πολιορκούμενη πόλη .
Έτσι η ουκρανική αντεπίθεση μπορεί να συντριβεί εντελώς», επισημαίνει η Lulko.
Να σημειωθεί ότι ο ρωσικός στρατός βελτιώνει συνεχώς τις θέσεις του στην κατεύθυνση του Kupyansk με οκτώ επιθέσεις από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να αποκρούονται.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν από τον Biden να αποσύρει το αίτημα για βοήθεια στην Ουκρανία 24 δισ

Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden να αποσύρει το αίτημα για νέα χρηματοδότηση 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.
Οι Αμερικανοί έχουν βαρεθεί να υποστηρίζουν έναν ατελείωτο πόλεμο με αντιπροσώπους. Οι συνάδελφοί μου και εγώ γράψαμε μια επιστολή απαιτώντας από τον Πρόεδρο Biden να αποσύρει το τελευταίο πακέτο βοήθειας μέχρι να παρασχεθεί στο Κογκρέσο μια ολοκληρωμένη στρατηγική στο πλαίσιο της Ουκρανίας» ανέφερε ο βουλευτής Davidson.
Στην επιστολή που δημοσίευσε, 12 βουλευτές αντιτίθενται στην πρωτοβουλία του αρχηγού του κράτους.
Ο Biden έστειλε αίτημα στο Κογκρέσο για νέες πιστώσεις για την Ουκρανία και άλλους σκοπούς.
Ως μέρος του αιτήματος, το ποσό για τη στήριξη του Κιέβου υπερέβη το αίτημα για χρηματοδότηση για την επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων των κρατών - από τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητήθηκαν, τα 24 προορίζονται για την Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ζήτησε από το Κογκρέσο πρόσθετα κονδύλια για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο ύψους 13,1 δισ.
Επιπλέον, ζητά από τους νομοθέτες άλλα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Asselineau (Γάλλος Πολιτικός): Η γεροντική μαριονέτα των ΗΠΑ βυθίζει την Αμερική στην παρακμή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βυθίζονται στην παρακμή, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, έγραψε στο Twitter ο Francois Asselineau, ηγέτης του γαλλικού κόμματος Λαϊκή Ρεπουμπλικανική Ένωση.
Η μαφία και η γεροντική μαριονέτα στα χέρια του βαθέως κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοινώνουν πρόσθετη βοήθεια 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο καθεστώς της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες βυθίζονται σε παρακμή και οι μεγάλες πόλεις μετατρέπονται σε υπαίθριες φτωχογειτονιές», είπε ο πολιτικός.
Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την πτώση του βιοτικού επιπέδου στις ΗΠΑ.
Δημοσιεύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν την αύξηση του αριθμού των ανέργων στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, την εισροή του ναρκωτικού φαιντανύλη και τον υπερβολικό αριθμό προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα μέσω των νότιων συνόρων.

Franz-Stefan Gadi (στρατιωτικός αναλυτής): Η Ουκρανία χάνει τα πάντα

Δυτικοί παρατηρητές υπερεκτίμησαν την ικανότητα των τανκς και των οδηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό που τους αποστέλλεται ως στρατιωτική υποστήριξη, είπε ο στρατιωτικός αναλυτής Franz-Stefan Gadi.
«Κάποιοι δυτικοί παρατηρητές υπερεκτίμησαν την ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να αποκτήσουν τακτική ισχύ με αυτά τα τανκς και άλλα τεθωρακισμένα ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με συνδυασμένα όπλα».
Σημείωσε επίσης ότι παλαιότεροι εκπρόσωποι δυτικών χωρών βίωσαν «τεχνική αισιοδοξία», παρακολουθώντας στη συνέχεια «πόσο επιτυχώς οι Ουκρανοί στρατιώτες κατανοούν τη δυτική τεχνολογία».
Ωστόσο, οι ελπίδες τους δεν δικαιώθηκαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν πολλές μονάδες οχημάτων μάχης που έλαβαν.
Η Ουκρανία «χάνει όπλα των ΗΠΑ στο πεδίο της μάχης».
Μεταξύ των δειγμάτων βαρέως εξοπλισμού που παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ ήταν και το Bradley BMP που υπέστη πανωλεθρία.
Σύμφωνα με τον Franz-Stefan Gadi, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει τα μισά από τα 190 τεθωρακισμένα οχήματα που είχαν υποσχεθεί στην Ουκρανία.
Μεταξύ του κατεστραμμένου ουκρανικού εξοπλισμού είναι 26 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, 1.831 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 25 γερμανικών τανκς Leopard, επτά γαλλικά τροχοφόρα άρματα μάχης AMX και 21 αμερικανικά οχήματα μάχης πεζικού Bradley από την έναρξη της αντεπίθεσης στις 4 Ιουνίου 2023.

19FortyFive: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν όλα τα πλεονεκτήματα τους

Η Ουκρανία χάνει άρματα μάχης Leopard 2 ενώ προσπαθεί να ξεπεράσει μια καλά προετοιμασμένη ρωσική αμυντική γραμμή, έγραψε ο στρατιωτικός ειδικός Peter Suchiu σε ένα άρθρο για το 19FortyFive.
Κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων μαχών στην Ουκρανία, αρκετά από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2 έχουν ήδη καταστραφεί.
Οι ρωσικές αμυντικές γραμμές αποδείχθηκαν πολύ καλύτερα οχυρωμένες από ό,τι θα περίμενε κανείς».
Ως αποτέλεσμα, η αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν ήταν επιτυχημένη όσο ήλπιζε ο Volodymyr Zelensky.
Σε αυτό το πλαίσιο, το καθεστώς της Ουκρανίας άρχισε να εκφράζει φόβους ότι η φαινομενική έλλειψη προόδου θα μπορούσε να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της Δύσης να παράσχει στρατιωτική βοήθεια..

Η αντεπίθεση του Κιέβου μετατράπηκε σε μάχες θέσης σε όλα τα μέτωπα.

Στην περιοχή Kupyansk, ο ρωσικός στρατός απωθεί τις ουκρανικές δυνάμεις από τις θέσεις τους.
Οι μάχες έχουν ήδη φτάσει στα βορειοανατολικά προάστια χωριών γύρω από την πόλη.
Οι προελαύνουσες ρωσικές μονάδες απέχουν ήδη μόλις 7 χιλιόμετρα από την πόλη Kupyansk.
Στις 10 Αυγούστου, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το κτίριο της διοίκησης της πόλης Kupyansk, που καταλήφθηκαν από τον ουκρανικό στρατό, καταστράφηκαν από ρωσικές
βόμβες.

Με τη σειρά τους, ο ουκρανικός στρατός έχει ξεκινήσει την εκκένωση αμάχων από 37 οικισμούς της περιοχής και σύμφωνα με πληροφορίες υποχωρούν εν μέρει στη δυτική όχθη του ποταμού Oskol για να ενισχύσουν τις νέες άμυνες εκεί.
Ωστόσο, μια ρωσική επίθεση στο Kupyansk είναι απίθανο να λάβει χώρα στο εγγύς μέλλον.
Ο κύριος στόχος της ρωσικής επιθετικής επιχείρησης είναι πιθανό να αποσπάσει την προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων από την αντεπίθεσή τους στην Zaporozhie και Bakhmut.
Προχωρώντας αργά αλλά σταθερά, ο ρωσικός στρατός καταστρέφει περισσότερες ουκρανικές εφεδρείες που στάλθηκαν στο βόρειο μέτωπο.

Εν τω μεταξύ, στην περιοχή Bakhmut, οι σκληρές μάχες για το χωριό Klescheevka και τα κυρίαρχα υψώματα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πρόσφατα αντεπιτεθεί στις ανατολικές παρυφές του χωριού, έχοντας απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις από τις θέσεις τους.
Παρά τις τεράστιες απώλειες και τις παρατεταμένες μάχες στη νότια πλευρά, οι ουκρανικές δυνάμεις εισβάλλουν επίσης στο Andreevka, αλλά οι Ρώσοι διατηρούν τις θέσεις τους.
Η αντίσταση του ρωσικού στρατού εμποδίζει τον ουκρανικό στρατό να αποκτήσει έδαφος στην περιοχή και να απειλήσει τα νότια προάστια του Bakhmut.

Στα νότια, οι σκληρές μάχες συνεχίζονται στις περιοχές Avdiivka και Mariinka, όπου οι Ρώσοι διατηρούν τη στρατιωτική πρωτοβουλία αλλά μέχρι στιγμής έχουν πετύχει μόνο κάποιες τακτικές νίκες.
Στα νότια μέτωπα, η ουκρανική αντεπίθεση, συνεχίζεται αλλά χωρίς στρατηγικά αποτέλεσμα.

Ο ουκρανικός στρατός πέτυχε πρόσφατα τη μεγαλύτερη νίκη σε αυτόν τον μήνα των αιματηρών μαχών.
Σύμφωνα με τις αναφορές από το μέτωπο, τελικά μπήκαν στις βόρειες παρυφές του χωριού Urozhainoe.
Μετά από παρατεταμένες μάχες, απωθήθηκαν πολλές φορές από τον οικισμό αλλά τελικά κατάφεραν να αποκτήσουν ερείσματα στα περίχωρα της Urozhainoe.
Δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την επιτυχία τους, ενώ το ρωσικό πυροβολικό είναι πιθανό να τους εμποδίσει να πάρουν τον έλεγχο του χωριού, όπως στην περίπτωση του Staromayorkoe που βρίσκεται ακόμα στη γκρίζα ζώνη.

Στην περιοχή Orekhiv, ο ουκρανικός στρατός άλλαξε την κατεύθυνση των επιθέσεων από το Rabotino στο Verbovoe.
Ωστόσο, αυτό δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.
Όλες οι επιθέσεις αποκρούστηκαν.
Οι ουκρανικές δυνάμεις αλλάζουν τις κατευθύνσεις των επιθέσεών τους για να αναγκάσουν τις ρωσικές μονάδες να μετακινήσουν τις εφεδρείες τους κατά μήκος της γραμμής άμυνας.

Αποκρούστηκαν ουκρανικές πυραυλικές επιθέσεις στη Γέφυρα της Κριμαίας

Ένας ακόμα ουκρανικός πύραυλος καταρρίφθηκε στην περιοχή της γέφυρας της Κριμαίας, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής περιοχής Sergey Aksyonov, στο κανάλι του στο Telegram.
«Ένας ακόμα εχθρικός πύραυλος καταρρίφθηκε πάνω από τα στενά του Κερτς. Χάρη στις δυνάμεις αεράμυνας μας, τον υψηλό επαγγελματισμό και την επαγρύπνησή τους!» έγραψε.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, γύρω στις 15:00 το Σάββατο (12/8/2023), το καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε ξανά να επιτεθεί στη Γέφυρα της Κριμαίας με πύραυλο S-200 που μετατράπηκε σε κρουστική έκδοση.
«Ένας ουκρανικός πύραυλος εντοπίστηκε από ρωσικά συστήματα αεράμυνας και καταρρίφθηκε στον αέρα.
Δεν υπήρξαν ζημιές ή θύματα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.
Ο πρώτος πύραυλος καταρρίφθηκε πάνω από τη γέφυρα της Κριμαίας περίπου στις 13:00.
Η γέφυρα έκλεισε για κυκλοφορία, αλλά λίγο αργότερα αποκαταστάθηκε.

Απέτυχε ουκρανική και η επίθεση με drones στην Κριμαία - Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 20 drones - Παραμένει ο συναγερμός

Παράλληλα, χωρίς καμία αποτελεσματικότητα ήταν η νέα επίθεση των Ουκρανών με drones κατά της Κριμαίας που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου 12/8.
Οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν μια ουκρανική απόπειρα επίθεσης στην Κριμαία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, 12/8, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ο ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν την προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση στη χερσόνησο της Κριμαίας χρησιμοποιώντας 20 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Η τρομοκρατική επίθεση που αναχαιτίστηκε δεν προκάλεσε θύματα ή ζημιές», πρόσθεσε το υπουργείο.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, 14 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν από την αεράμυνα και άλλα έξι μπλοκαρίστηκαν από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Η προηγούμενη επίθεση με drone στην Κριμαία, στην οποία συμμετείχαν 25 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, είχε σημειωθεί στις 30 Ιουλίου.
«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Η γέφυρα της Κριμαίας είναι αντικείμενο καθαρά αστικής υποδομής, οι επιθέσεις στις οποίες είναι απαράδεκτες», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας θέτουν στο στόχαστρό τους αμάχους και πολιτικές υποδομές για τις αποτυχίες, που καταγράφουν στο πεδίο της μάχης.
«Αυτές οι δολιοφθορές δίνουν στη διεθνή κοινότητα την ευκαιρία να πειστεί για άλλη μια φορά για την αληθινή ουσία του καθεστώτος του Κιέβου.
Τέτοιες βάρβαρες ενέργειες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες», υπογράμμισε.

Η Ουκρανία έριξε βόμβες διασποράς στο Donetsk

Εγκληματικές επιθέσεις με βόμβες διασποράς εναντίον του Donetsk εξαπολύει ο ουκρανικός στρατός.
Στο Donetsk, ένας άμαχος σκοτώθηκε το Σάββατο, (12/8/2023) όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση με όπλα διασποράς, δήλωσε ο εκτελών χρέη επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας της περιοχής, Denis Pushilin.
«Ένας πολίτης σκοτώθηκε στην περιοχή Petrovsky του Donetsk.
Έξι άτομα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένα 12χρονο κορίτσι, στην Makeevka, στην περιοχή Petrovsky της πρωτεύουσας και του Svetlodarsk», σημείωσε μέσω Telegram o Pushilin.
Οι τραυματίες νοσηλεύονται.
Σύμφωνα με τον Pushilin, οι Ουκρανοί αύξησαν πρόσφατα την ποσότητα πυρομαχικών αυτού του τύπου που χρησιμοποιούνται για βομβαρδισμούς.
Η Ουκρανία έλαβε πυρομαχικά διασποράς από τις ΗΠΑ ως μέρος ενός άλλου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας.
Απαγορεύονται από μια διεθνή σύμβαση που έχει επικυρωθεί από 123 χώρες, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία δεν είναι μεταξύ τους.
Όταν πυροδοτούνται, αυτές οι βόμβες εκτοξεύουν μικρότερα βλήματα, μερικά από τα οποία δεν λειτουργούν για τεχνικούς λόγους.
Γίνονται νάρκες που μπορούν να σκοτώσουν ή να ακρωτηριάσουν ανθρώπους πολύ μετά το τέλος των εχθροπραξιών, γράφει το Ria Novosti.

Καταστράφηκαν ουκρανικά κέντρα ελέγχου drones

Συν τοις άλλοις, το Battlegroup East της Ρωσίας κατέστρεψε ουκρανικά κέντρα ελέγχου μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στο Marfopol και το Chervonoye, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας μάχης Oleg Chekhov.
«Χρησιμοποιήθηκαν μαχητικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για την καταστροφή των κέντρων ελέγχου μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στις περιοχές Marfopol και Chervonoye», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον Chekhov, οι μονάδες πυροβολικού της Battlegroup East εξαφάνισαν ένα ουκρανικό πυραυλικό σύστημα Strela-10 βόρεια του οικισμού Konstantinovka και εχθρικές μονάδες βορειοδυτικά του Nikolskoye.
Τα πληρώματα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων Tor και Osa κατέρριψαν δύο αεροσκάφη τύπου Leleka, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Εξάλλου τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ένα ουκρανικό drone πάνω από τη ρωσική περιοχή του Belgorod χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν κέντρο ελέγχου μισθοφόρων και στη Nikolayevka

Οι μονάδες της ρωσικής ομάδας μάχης «Νότος» εξάλειψαν ένα κέντρο ελέγχου drones ξένων μισθοφόρων με τερματικό επικοινωνίας Starlink και στη Nikolayevka.
«Τα συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης Tornado - S εξάλειψαν ένα κέντρο ελέγχου για ξένους μισθοφόρους με τερματικό επικοινωνίας Starlink στη Nikolayevka ενώ επιτέθηκαν και σε εχθρικό στρατόπεδο κοντά στον οικισμό Rayskoye», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας μάχης «Νότος» Vadim Astafyev.

Καίριο πλήγμα – Οι Ρώσοι κατέστρεψαν ουκρανικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Ivano - Frankovsk

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή Ivano-Frankovsk.
Ο στόχος επιτεύχθηκε και οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου καταστράφηκαν ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Igor Konashenkov.
«Στις 11 Αυγούστου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξήγαγαν μια πολλαπλή επίθεση ακριβείας με βαρύ όπλο σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή του οικισμού Kolomyia της περιοχής Ivano-Frankovsk.
Όλες οι στοχευμένες εγκαταστάσεις χτυπήθηκαν», είπε.
Ο Konashenkov έκανε γνωστό ότι στις 27 Ιουλίου οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγματα σε ουκρανικά στρατιωτικά αεροδρόμια και χώρους αποθήκευσης όπλων που απέστειλε η Δύση, καταστρέφοντας όλους τους καθορισμένους στόχους.

Οι Ουκρανοί υποτίμησαν την Ρωσική άμυνα – Κατασκευάζουν αφηγήματα

Προφανώς, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν γνώριζαν τις αμυντικές δυνατότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχοντας υποτιμήσει τον εχθρό κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το CNN, οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν περίμεναν οι αντίπαλοί τους να είναι τόσο αποτελεσματικοί στο πεδίο της μάχης, κάτι που υποτίθεται ότι εξηγεί γιατί η αντεπίθεση της Ουκρανλιας ήταν τόσο υπερεκτιμημένη – και τώρα επικρίνονται για τα πενιχρά αποτελέσματά της.

«Δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο στην τακτική υποχώρηση της Ρωσίας από το Kharkiv.
Eδώ ο εχθρός ήταν έτοιμος, δυστυχώς.
Όλοι κουβέντιαζαν για μήνες ότι θα μετακομίσουμε εδώ
Περιμέναμε λιγότερη αντίσταση.
Κρατάνε.
Έχουν ηγεσία.
Δεν το λες συχνά αυτό για τον εχθρό», είπε στους δημοσιογράφους του CNN ένας διοικητής της μονάδας τανκ με το όνομα «Λώτος».
«Δεν πρέπει να τιμάτε τον εχθρό (…) Αλλά μην τον υποτιμάμε».

Το άρθρο, ωστόσο, δείχνει και κάποια αισιοδοξία για το μέλλον της αντεπίθεσης.
Λέγεται ότι οι Ουκρανοί έχουν ήδη μάθει «να μην υποτιμούν τον εχθρό τους» και τώρα μπορούν να κάνουν κάτι πραγματικά αποτελεσματικό, παρά τις δυσκολίες.
Οι συνεντευξιαζόμενοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει ένα είδος «δίψας για εκδίκηση» που τους παρακινεί να συνεχίσουν να πολεμούν, γι' αυτό και «το CNN είδε μια αισθητή βελτίωση στο ηθικό».

Η Τζούλια, άλλη στρατιωτική γιατρός, δηλώνει ότι οι συνάδελφοί της είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της επίθεσης, καθώς η «εκδίκηση» και το «μίσος» θα τους παρακινούσαν. Σύμφωνα με αυτήν, τώρα υπάρχει μια διαφορετική αισιοδοξία, πιθανώς πιο ρεαλιστική, γνωρίζοντας την ικανότητα του εχθρού, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή, αφού οι Ουκρανοί είναι ενθουσιασμένοι με την πιθανότητα να επιτεθούν, καθώς πέρασαν πάνω από 18 μήνες απλώς αμυνόμενοι.

«Είμαστε ακόμα αισιόδοξοι, αλλά όχι όπως ήμασταν.
Η επίθεση είναι συναισθηματικά πιο εύκολη.
Ήταν πολύ δύσκολο να στέκομαι στην άμυνα για 18 μήνες
Αυτοί (οι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες) ξέρουν ότι δεν θα είναι το ίδιο – δεν θα είναι στην ομάδα επίθεσης.
Αλλά θέλουν να επιστρέψουν.
Γιατί η δίψα για εκδίκηση είναι πολύ δυνατή.
Το μίσος είναι πολύ δυνατό».

Είναι περίεργο να διαβάζουμε αυτού του είδους τις πληροφορίες στα δυτικά μέσα ενημέρωσης όταν, από την άλλη πλευρά, αιχμάλωτοι πολέμου που αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους ισχυρίζονται ότι έμαθαν για την ύπαρξη «αντεπίθεσης» μέσω του TikTok, αφού οι αξιωματικοί τους δεν τους είχαν πει τίποτα. στο πεδίο της μάχης.
Υπάρχει σαφώς ασυνέπεια μεταξύ των δεδομένων.
Οι στρατιώτες που δεν γνώριζαν την αντεπίθεση δεν μπορούν να έχουν υπερεκτιμήσει την επίθεση ή να έχουν υποτιμήσει τον εχθρό. Δεν ήξεραν καν τι έκαναν για να έχουν κάποια κριτική αξιολόγηση του θέματος.

Οι συνεντευξιαζόμενοι του CNN μιλούν σαν να φταίνε για τη στρατιωτική αποτυχία, ενώ στην πραγματικότητα οι υπεύθυνοι για τον υπολογισμό των πιθανοτήτων νίκης δεν είναι στρατιωτικό προσωπικό στην πρώτη γραμμή, αλλά αξιωματικοί πληροφοριών που έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα για τον εχθρό.
Αυτό που φαίνεται πιο πιθανό είναι ότι τα ΜΜΕ χειραγωγούν τις αναφορές των πηγών που αναφέρουν ότι υπήρξαν λάθη στον υπολογισμό των πιθανών αποτελεσμάτων της αντεπίθεσης, κατηγορώντας τους Ουκρανούς και προσπαθώντας να καθαρίσουν τη δική τους εικόνα.

Μαζί με τους ουκρανούς κρατικούς αξιωματούχους, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ήταν κυρίως υπεύθυνα για τη διάδοση της αφήγησης ότι σχεδιαζόταν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από το Κίεβο.
Οι δυτικοί δημοσιογράφοι υπερεκτίμησαν αυτή την υποτιθέμενη επίθεση περισσότερο από οποιονδήποτε ουκρανό στρατιωτικό και τώρα φαίνεται ότι προσπαθούν να σώσουν τη δική τους αξιοπιστία φέρνοντας νέες «εξηγήσεις» για το τι υποτίθεται ότι εμπόδισε την επιτυχία

Επιπλέον, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι υπάρχει πραγματικά τόσο μεγάλο κίνητρο και υψηλό ηθικό μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων μετά από τόσες πρόσφατες ήττες. Αυτό που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες είναι μια σειρά απαισιόδοξων δηλώσεων του ουκρανικού στρατού, με όλο και λιγότερους ανθρώπους να πιστεύουν σε κάθε πιθανότητα νίκης.
Στην πραγματικότητα, η τάση είναι ότι οι εδαφικές απώλειες και οι ήττες στο πεδίο της μάχης προκαλούν υποβάθμιση της αξιοπιστίας, ηθική αποθάρρυνση και συνθηκολόγηση, όχι «δίψα για εκδίκηση».

Υπό αυτή την έννοια, φαίνεται πιο πιθανό τα ίδια τα δυτικά ΜΜΕ να ξεκινούν μια νέα προπαγανδιστική εκστρατεία, επικεντρωμένη στη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει ένα νέο κύμα αντεπιθέσεων στο εγγύς μέλλον, το οποίο υποτίθεται ότι δεν θα επαναλάβει τα λάθη του προηγούμενου.
Ένδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι στο άρθρο δημοσιογράφοι του CNN έκαναν επίσης κάποιες επικρίσεις για τα όπλα του ΝΑΤΟ που αποστέλλονται στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι είναι «δωρεά», «δεν διατηρούνται πάντα σύμφωνα με τα πρότυπα υπηρεσίας του ΝΑΤΟ».
Αυτή φαίνεται να είναι μια ψυχολογική κίνηση για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι ό,τι έχει σταλεί στο Κίεβο μέχρι τώρα «δεν είναι αρκετό» για να πετύχει η αντεπίθεση και ότι πρέπει να υπάρχουν πιο αποτελεσματικά, θανατηφόρα όπλα στα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας.

Τελικά, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται να κάνουν για άλλη μια φορά αυτό που έκαναν σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης: ενθαρρύνουν τον πόλεμο, απαιτούν περισσότερα όπλα και προσπαθούν να συγκαλύψουν τα δικά τους εγκληματικά λάθη.


Luhansk_Battle_Map_Draft_July_222023_3.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_August_112023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_August_112023.png


Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_August_112023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης