Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θανάσιμη εξάρτηση από ΗΠΑ – Οι προεδρικές εκλογές του 2024 και η νίκη Trump θα σφραγίσουν το τραγικό τέλος της Ουκρανίας

Θανάσιμη εξάρτηση από ΗΠΑ  –  Οι προεδρικές εκλογές του 2024 και η νίκη Trump θα σφραγίσουν το τραγικό τέλος της Ουκρανίας
Μοιραία θα αποδειχθεί για την Ουκρανία η απόλυτη εξάρτησή της από τις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία βρίσκεται σε μία πορεία που δεν μπορεί να αποφασίσει για το πεπρωμένο της, καθώς ο στρατός της εξαρτάται απόλυτα από τη Δύση.
Το CNN επικαλούμενο τον γνωστό αναλυτή Stephen Collinson αναφέρει ότι μετά από περισσότερους από 17 μήνες μαχών, η ουκρανική σύγκρουση έχει εισέλθει σε ένα αποφασιστικό στάδιο, καθώς το Κίεβο εξαρτάται πλέον από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ουάσιγκτον περισσότερο από ποτέ, κάτι που θα είναι ανησυχητικό για την Ουκρανία, καθώς υπάρχει κάθε πιθανότητα ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ να είναι Ρεπουμπλικάνος και δη ο Donald Trump.
Η τρέχουσα κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη θα εξαρτηθεί από «εξωτερικούς παράγοντες», όπως μία «πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ, τη Μόσχα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», επισημαίνει ο Collinson στην ανάλυσή του στο CNN.

Η μεγαλύτερη τραγωδία

«Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Ουκρανίας καθώς επιδιώκει μια κρίσιμη επίθεση που μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί στις δικές της και στις δυτικές προσδοκίες είναι ότι δεν μπορεί από μόνη της να αποφασίσει για το πεπρωμένο της», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης - η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο και δεν έχει κανένα εδαφικό κέρδος - «θα είχε ιδιαίτερες συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς θα μπορούσε να εντείνει τα ερωτήματα σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο μέσα σε ένα σκληρό εκλογικό έτος .»
Στην πραγματικότητα, ο πρώην Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Adam Kinzinger παραδέχθηκε πρόσφατα την ευρεία απαισιοδοξία στο κόμμα του σχετικά με τα δισεκατομμύρια δολάρια που παραδόθηκαν στο Κίεβο από τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο αναλυτής του CNN επεσήμανε επίσης ότι οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση μεταξύ του προέδρου Joe Biden - ενός Δημοκρατικού και ένθερμου υποστηρικτή του Κιέβου - και του πρώην προέδρου Donald Τrump, ενός σκεπτικιστή για το ΝΑΤΟ που έχει υποσχεθεί να τερματίσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το μόνο μία μέρα.
Ακόμη και αν ο Trump δεν κερδίσει την προεδρική υποψηφιότητα, δεν είναι βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι θα στηρίξουν τον Biden, επειδή υπάρχει αυξανόμενη δυσπιστία για την αυξανόμενη εμπλοκή της Ουάσιγκτον στη σύγκρουση.
Εξάλλου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λαμβάνουν δυσμενείς αναφορές για την ελάχιστη πρόοδο των ουκρανικών στρατευμάτων εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, επισημαίνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Ahmed Adel.

Η αποτυχημένη αντεπίθεση

«Οι βαριές απώλειες της Ουκρανίας προέρχονται  από ισχυρές πολυεπίπεδες αμυντικές θέσεις, χαρακώματα και ναρκοπέδια που η Ρωσία είχε μήνες να κατασκευάσει ενώ στο πεδίο της μάχης, μια επιτιθέμενη δύναμη χρειάζεται ένα αριθμητικό πλεονέκτημα έναντι των καλά οχυρωμένων στρατευμάτων», επισημαίνουν αναλυτές.
Για τον Collinson, η σύγκρουση θα μπορούσε να τερματιστεί αφού οι ΗΠΑ εισέλθουν πλήρως στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου.
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρος δρόμος ακόμη και για κατάπαυση του πυρός», παρατηρεί.
«Τελικά, η πιθανότητα τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας να υποστούν βαριές απώλειες στο πεδίο της μάχης θα είναι κρίσιμη για να αποφασιστεί το σημείο στο οποίο η κάθε πλευρά μπορεί να είναι ανοιχτή σε μια διευθέτηση – όταν το κόστος της συνέχισης του πολέμου μπορεί να αντισταθμιστεί από τα οφέλη του τερματισμού της», επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η στασιμότητα της σύγκρουσης θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην πολιτική συζήτηση εντός των ΗΠΑ.
«Ενώ η εξωτερική πολιτική σπάνια είναι αποφασιστικός παράγοντας στις προεδρικές εκλογές και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, ορισμένοι ψηφοφόροι σε πολιτείες με πρόωρη ψηφοφορία, όπως η Αϊόβα και το Νιου Χάμσαϊρ, το θέτουν και αμφισβητούν τη γενναιοδωρία των ΗΠΑ μετά από μήνες υψηλού πληθωρισμού», εκτιμά ο Collinson.
«Επομένως, όταν οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ αποφασίσουν μόνοι τους το μέλλον τους τον Νοέμβριο του 2024, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη σφράγιση της μοίρας της Ουκρανίας επίσης», κατέληξε.

Οικονομική μαύρη τρύπα η Ουκρανία

Η πιθανότητα το Δημοκρατικό Κόμμα να εγκαταλείψει την εξουσία το επόμενο έτος ωθεί τον Biden να μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες του να διοχετεύσει και άλλα χρήματα Αμερικανών φορολογουμένων στην οικονομική μαύρη τρύπα που λέγεται …Ουκρανία.
Οι ατελείωτες προσπάθειες του Biden να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για μεταφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόσθετη στήριξη στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να παραταθεί ο πόλεμος κατά της Ρωσίας είναι απόδειξη αυτού, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη μεταφέρει στην Ουκρανία τουλάχιστον 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια με τη μορφή βοήθειας από τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, η Ουκρανία, μέχρι τον Μάιο του 2023, είχε λάβει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια και στρατιωτική υποστήριξη από περισσότερες από 40 χώρες.
Από αυτό το ποσό, η Ουάσιγκτον έχει συνεισφέρει περίπου 51 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από τα μισά, σε στρατιωτική, ασφάλεια, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.
Στα τέλη Ιουλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο δεν διαθέτει επαρκείς πόρους.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ, τα μέλη του ΝΑΤΟ και άλλοι θεσμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, έδωσαν όλα τα χρήματα στην Ουκρανία.
Το πιθανότερο είναι ο Zelensky θα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα τους επόμενους καθώς το επίπεδο υποστήριξης δεν θα μπορεί να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, ειδικά μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης