Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκλητική δικαστής στην υπόθεση Trump: «Ο πρώην πρόεδρος έχει το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου αλλά δεν είναι απόλυτο»

Προκλητική δικαστής στην υπόθεση Trump: «Ο πρώην πρόεδρος έχει το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου αλλά δεν είναι απόλυτο»
«Σκοπεύω να κρατήσω την πολιτική μακριά από αυτό» διευκρίνισε η δικαστής Tanya Chutkan στην δίκη του Donald Trump, που κατηγορείται για υπονόμευση του αποτελέσματος των εκλογών του 2020
Ξεκίνησε η ακρόαση για την προστατευτική εντολή στην δίκη του Donald Trump, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Washington, με την αρμόδια δικαστή Tanya Chutkan να ανακοινώνει την πρόθεση της να επιλύσει τις διαφορές των δύο πλευρών (πολιτική αγωγή και νομική ομάδα του Dοnald Trump) και να λειτουργήσει συμβιβαστικά.

Ειδικότερα, η ομοσπονδιακή δικαστής έκρινε σήμερα ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επιτρέπεται να κοινοποιήσει ορισμένες «μη ευαίσθητες» αποδείξεις που θα χρησιμοποιηθούν στη δίκη του για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020, δικαιώνοντας τους δικηγόρους του.
Η δικαστής Tanya Chutkan απέρριψε τις αντιρρήσεις των εισαγγελικών αρχών που ανησυχούσαν ότι ο Trump θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποια από τα απόρρητα στοιχεία για να εκφοβίσει τους μάρτυρες κατηγορίας. Επικαλέστηκαν ως απόδειξη ένα «απειλητικό» μήνυμα που είχε αναρτήσει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρώην πρόεδρος σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Chutkan έκρινε ότι η κυβέρνηση δεν απέδειξε για ποιον λόγο θα έπρεπε να εκδοθεί «προστατευτική εντολή» για όλα ανεξαιρέτως τα αποδεικτικά στοιχεία.
Προειδοποίησε όμως τον Trump να μην κάνει εμπρηστικές δηλώσεις για την υπόθεση, τονίζοντας ότι θα λάβει «όποια μέτρα κρίνει αναγκαία για να διασφαλίσει την ακεραιότητα» της υπόθεσης αυτής. Υπενθύμισε επίσης ότι ο Trump παραμένει ελεύθερος με τον όρο να μην εκφοβίζει τους μάρτυρες και είπε ότι θα παρακολουθεί τις δηλώσεις του και «θα τις εξετάζει πολύ προσεκτικά».
Ως προϋπόθεση για να μην ζητηθεί η προφυλάκισή του, ο Trump συμφώνησε ότι δεν θα επιχειρήσει να εκφοβίσει ή να απειλήσει τους μάρτυρες κατηγορίας.
Η Chutkan συμφώνησε εξάλλου με τους εισαγγελείς, απορρίπτοντας το επιχείρημα των συνηγόρων του Trump, ότι οι εκατοντάδες καταθέσεις μαρτύρων, τα ηχογραφημένα αποδεικτικά στοιχεία και άλλα έγγραφα είναι «ευαίσθητα» και δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθούν.
Ο Trump «είναι κατηγορούμενος για ποινικό αδίκημα. Θα του επιβάλλονται περιορισμοί, όπως σε οποιονδήποτε άλλον κατηγορούμενο. Αυτή η υπόθεση προχωρά κανονικά. Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος συμμετέχει σε προεκλογική εκστρατεία δεν θα του δώσει περισσότερη ή λιγότερη ελευθερία κινήσεων σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλον κατηγορούμενο σε ποινική υπόθεση», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, η δικαστής προέβη σε μία προκλητική δήλωση η οποία ενδεχομένως να δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής σχετικά με τη νομική μεταχείριση που θα έχει στη δίκη ο Πρώην Πρόεδρος.
«Ο κ. Trump, όπως κάθε Αμερικανός, έχει ένα δικαίωμα πρώτης τροποποίησης στην ελευθερία του λόγου, αλλά αυτό το δικαίωμα δεν είναι απόλυτο», δήλωσε με νόημα η Chutkan, προσθέτοντας: «Σκοπεύω να κρατήσω την πολιτική μακριά από αυτό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης