Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο 2021

Τουρκία: Πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο 2021
Tο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κατέγραψε πλεόνασμα 674 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο 2023

Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2021 σημείωσε η Τουρκία, καθώς η άνθηση του τουρισμού και η χαμηλότερη επιβάρυνση από τις εισαγωγές ενέργειας αποκλιμάκωσαν τις πιέσεις στην οικονομία, όσο είναι σε εξέλιξη οι αλλαγές στην οικονομική και νομισματική πολιτική της χώρας.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η τουρκική κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κατέγραψε πλεόνασμα 674 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο 2023, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2021.

Αποδίδει η στροφή στην οικονομία

Η επιστροφή στο πλεόνασμα έρχεται να προστεθεί στην αλλαγή προσέγγισης υπό τη νέα ομάδα χάραξης νομισματικής πολιτικής που διόρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, χαράσοντας νέα ρότα στην πορεία της τουρκικής οικονομίας των 900 δισ. δολ.
Στο επίκεντρο έχει βρεθεί η θεραπεία του χρόνιου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, με τον περιορισμό της εγχώριας ζήτησης και του ρυθμού αύξησης των δανείων με πιο συμβατικά μέτρα, όπως τα υψηλότερα επιτόκια.
Η οικονομία ήταν επιρρεπής σε πληθωριστικές κρίσεις, ωθώντας τους πολίτες να συρρέουν στον χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι των εκρηκτικών τιμών.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν λάβει ορισμένα μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση για χρυσό, η οποία επιβραδύνει τις εξωτερικές οικονομικές συναλλαγές της Τουρκίας.
Παρόλα αυτά, ο ετήσιος πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 50% και η λίρα υπό πίεση, καθιστώντας τις εισαγωγές πιο ακριβές.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης