Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι στο Διάστημα - Στόχος το νερό στο νότιο πόλο της Σελήνης - Τα σχέδια… για τουρίστες, βάσεις και Άρη

Οι Ρώσοι στο Διάστημα - Στόχος το νερό στο νότιο πόλο της Σελήνης - Τα σχέδια… για τουρίστες, βάσεις και Άρη
Κανείς δεν έχει προσγειωθεί έως σήμερα σε αυτήν την περιοχή της Σελήνης
Ύστερα από 47 χρόνια η Ρωσία επιστρέφει στο Διάστημα καθώς ο πύραυλος Soyuz 2.1 που μεταφέρει το σκάφος Luna – 25 εκτοξεύτηκε με επιτυχία σήμερα Παρασκευή 11/8 τα ξημερώματα με τελικό προορισμό το Νότιο Πόλο της Σελήνης, ο οποίος έχει πυροδοτήσει μια νέα κούρσα διαστημικών αποστολών και εξερευνήσεων λόγω των εκτιμήσεων για την ύπαρξη νερού.
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 02:10 ώρα Ελλάδας από το κοσμοδρόμιο Vostochny που βρίσκεται στη ρωσική Άπω Ανατολή και σε απόσταση περίπου 5.500 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας.
Το Luna - 25 αναμένεται να τεθεί σε σεληνιακή τροχιά εντός 5 ημερών και κατόπιν θα χρειαστούν τρεις με επτά ημέρες προκειμένου να αποφασιστεί το κατάλληλο σημείο προσσελήνωσης στο νότιο πόλο.
12_13.JPG
Που θα προσσεληνωθεί

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως το Luna – 25 θα προσσεληνωθεί κάπου μεταξύ της 21ης και 23ης Αυγούστου, αν και οι Ρώσοι θέλουν να προλάβουν την Ινδία, η οποία έχει στείλει το Chandrayaan-3 που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και που αναμένεται να προσσεληνωθεί στις 23 Αυγούστου.
Σημειώνεται πως έως σήμερα κανένα κράτος δεν έχει καταφέρει να προσσεληνωθεί σε αυτήν την περιοχή του φυσικού δορυφόρου της Γης.
Ως τόπος προσσελήνωσης, οι Ρώσοι έχουν επιλέξει την περιοχή κοντά στον κρατήρα Boguslavsky, καθώς θεωρείται η καλύτερη από πολλές απόψεις καθώς εκτιμάται πως υπάρχουν άφθονα σημεία όπου φαίνεται να υπάρχει πάγος και άρα νερό, η ποικιλομορφία των γεωλογικών πετρωμάτων κρίνεται σημαντική ενώ επιπλέον θεωρείται βέλτιστη από άποψη του επιπέδου του εδάφους και για αξιόπιστη ραδιοεπικοινωνία με τη Γη.
13_8.JPG
Ο σκοπός

Το Luna – 25 εκτιμάται πως θα παραμείνει στη Σελήνη για ένα περίπου μήνα και βασική του αποστολή είναι να συγκεντρώσει δείγματα εδάφους, να τα «αναλύσει» και επίσης να κάνει «μακροπρόθεσμη επιστημονική έρευνα.
Πέρα από την εξερεύνηση φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του νερού, το Luna θα διερευνήσει και την επίδραση των κοσμικών ακτίνων και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην επιφάνεια της Σελήνης.
Η εκτόξευση είναι η πρώτη του νέου ρωσικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης, που ξεκινά με την ROSCOSMOS να μην έχει πλέον εταίρους στη Δύση, εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία.
Πρόκειται για την πρώτη αποστολή σκάφους στη Σελήνη από τη Ρωσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς η τελευταία διαστημική αποστολή είχε γίνει το 1976.
Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, καθώς τη διατηρεί ανάμεσα στις κορυφαίες διαστημικές δυνάμεις, καθώς πέρα από τις ΗΠΑ, έντονη παρουσία το τελευταίο διάστημα έχουν αναπτύξει τόσο η Κίνα και η Ινδία όσο και ιδιωτικές εταιρείες που συνεργάζονται με διάφορα κράτη, όπως π.χ. Ιαπωνία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κοκ.

Τουρίστες από τη SpaceX

Σημειώνεται πως πέρα από τη Ρωσία και την Ινδία που έχουν στείλει ήδη αποστολές στη Σελήνη, η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία SpaceX του Elon Musk έχει προγραμματίσει να στείλει το σκάφος της Starship σε ένα ταξίδι γύρω από τη Σελήνη στα τέλη του 2023.
Σε αυτό ταξίδι αναμένεται να επιβιβαστούν ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Yusaku Maezawa και άλλοι οκτώ ακόμα επιφανείς τουρίστες του διαστήματος, ανάμεσα στους οποίους είναι ο Αμερικάνος dj, Steve Aoki και ο Κορεάτης σταρ, ΤΟΡ.
Εφόσον υλοποιηθεί αυτό το ταξίδι, μια και υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες ακόμα δεν έχουν εγκρίνει το σχέδιο αυτό, θα είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή από το 1972.

Τι κάνουν NASA και Κίνα

Η ΝASA σχεδιάζει να στείλει την επόμενη αποστολή της στη Σελήνη το 2024.
Πρόκειται για την αποστολή Artemis II, η οποία θα είναι επανδρωμένη και η οποία θα έχει στόχο να κάνει μια τροχιά γύρω από τη Σελήνη.
Σε αυτήν την αποστολή εκτιμάται πως το σκάφος θα φτάσει στη μακρύτερη απόσταση από τη Γη που έχει φτάσει ποτέ άνθρωπος.
Θα ακολουθήσει η αποστολή Artemis III το 2025 ή το 2026 που θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο έγχρωμο στη Σελήνη.
Μάλιστα η NASA έχει πει ότι για την αποστολή αυτή θα χρησιμοποιήσει το Starship της SpaceX.
Από την πλευρά της η Κίνα έχει αναπτύξει και αυτή έντονη διαστημική δράση, καθώς πέρα από το ότι δημιουργεί το δικό της διαστημικό σταθμό, τμήματα του οποίου είναι ήδη σε τροχιά γύρω από τη Γη, έχει προγραμματίσει μαζί με τη Ρωσία να δημιουργήσουν μια βάση στη Σελήνη έως το 2035.

Σκαλοπάτι για τον Άρη

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι διαστημικές δυνάμεις θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη Σελήνη ως το σκαλοπάτι για να στείλουν επανδρωμένες και μη αποστολές στον Άρη.
Όπως υποστηρίζουν η Σελήνη είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες στο βαθύ Διάστημα αλλά και γιατί χρειάζονται λιγότερα καύσιμα για ένα ταξίδι προς πιο μακρινούς διαστημικούς προορισμούς.
Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει νερό στο νότιο πόλο της Σελήνης, τότε αυτό θα μπορούσε να διασπαστεί σε οξυγόνο και υδρογόνο που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερα και μεγαλύτερα ταξίδια στο βαθύ Διάστημα.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ανανεώθηκε το ενδιαφέρον για τη Σελήνη και που οι ισχυρότερες διαστημικές δυνάμεις του κόσμου στέλνουν και πάλι αποστολές: να διεκδικήσουν το νερό που φαίνεται να υπάρχει στο νότιο πόλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης