Τελευταία Νέα
Διεθνή

EKT: Παύση στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο 2023 αλλά... αύξηση στο 4% έως τέλος του έτους

EKT: Παύση στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο 2023 αλλά... αύξηση στο 4% έως τέλος του έτους
Ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης παρέμεινε στο 5,5% τον Ιούλιο
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει τον Σεπτέμβριο την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων που διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με οριακή πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, αλλά μια περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του έτους εξακολουθεί να είναι πιθανή, καθώς ο πληθωρισμός τρέχει.
Από τον Ιούλιο του 2022 έχουν σημειωθεί εννέα διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. Αλλά η πρόεδρος της τράπεζας Christine Lagarde άρχισε να ανοίγει το δρόμο για μια παύση λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα: "Έχουμε να καλύψουμε περισσότερο έδαφος; Αυτή τη στιγμή δεν θα το έλεγα".

Πονοκέφαλος η Γερμανία

Αντιμέτωπη με την επιβράδυνση της δραστηριότητας -ιδιαίτερα στην υπ' αριθμόν 1 οικονομία του μπλοκ των 20 κρατών μελών, τη Γερμανία- η Lagarde δήλωσε επίσης ότι τα εισερχόμενα στοιχεία θα είναι κρίσιμα για τις μελλοντικές αποφάσεις και ότι είτε μια αύξηση είτε μια παύση τον Σεπτέμβριο ήταν ένα "αποφασιστικό ίσως".
Στη δημοσκόπηση 37 - ή το 53% - από τους 70 οικονομολόγους προβλέπουν ότι δεν θα γίνει καμία κίνηση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου 14, σε σύγκριση με το 47% στη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα, κάτι που θα σήμαινε ότι η ΕΚΤ θα άφηνε το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%, σύμφωνα με την τιμολόγηση της αγοράς.
Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 53% αναμένει αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 4,00% κάποια στιγμή φέτος, με 33 οικονομολόγους να λένε Σεπτέμβριο και τέσσερις Οκτώβριο ή Δεκέμβριο.
Ενώ οι αγορές τιμολογούν περίπου 60% πιθανότητα παύσης τον Σεπτέμβριο, είναι διχασμένες για το τέλος του έτους, με λίγο πάνω από 50% πιθανότητα για επιτόκιο καταθέσεων 4,00% μέχρι τότε.
"Η βασική μας γραμμή βλέπει την ΕΚΤ σε στάση αναμονής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η υποχώρηση του πληθωρισμού θα μπορούσε ακόμη να αναγκάσει μια αύξηση των επιτοκίων αργότερα φέτος", δήλωσε ο Bas van Geffen, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών θεμάτων στη Rabobank.

Στα ύψη ο δομικός πληθωρισμός

Tα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε στο 5,5% τον Ιούλιο και ο γενικός πληθωρισμός, ο οποίος αποτελεί στόχο της ΕΚΤ για το 2%, μειώθηκε ελάχιστα στο 5,3%.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 5,0% φέτος και στο 2,9% το 2024, υψηλότερα από την πρόβλεψη για το 2,5% του γενικού πληθωρισμού για το επόμενο έτος.
Ο συνολικός πληθωρισμός δεν προβλέπεται να φθάσει στο στόχο του 2,0% το νωρίτερο μέχρι το 2025 και πάνω από το 90% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δεν βλέπουν μείωση των επιτοκίων πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Εάν η ΕΚΤ αυξήσει για άλλη μια φορά τα επιτόκια, αυτό θα σήμαινε το υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων από την εισαγωγή του ευρώ το 1999 και θα ισοδυναμούσε με συνολικές αυξήσεις 450 μονάδων βάσης στον τρέχοντα κύκλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης