Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση η Χαβάη: Στους 53 οι νεκροί, φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός τους

Κόλαση η Χαβάη: Στους 53 οι νεκροί, φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός τους
Δεκάδες τραυματίες με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα
Ο άλλοτε εξωτικός παράδεισος της Χαβάης και του Maui, έχει μετατραπεί σε μια κόλαση φωτιάς, η οποία έχει αφήσει πίσω της τουλάχιστον 53 νεκρούς με τις αρχές να εκτιμούν πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί και άλλο.
Τουλάχιστον τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα στο Maui το βράδυ της περασμένης Τρίτης, οι οποίες και χάρη στους πολύ ισχυρούς ανέμους που «τροφοδοτούσε» ένας μακρινός τυφώνας, εξαπλώθηκαν ραγδαία με αποτέλεσμα να καεί και να αποκοπεί τελείως το δυτικό κομμάτι του νησιού και να καταστραφεί πλήρως ο ιστορικός οικισμός της Lahaina. Στην Lahaina με τα ιστορικά κτήρια του 18ου αιώνα, τουλάχιστον 271 κτίσματα καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν ζημιές.
Πέρα από τους 53 νεκρούς, υπάρχουν δεκάδες τραυματισμένοι άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα.
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παραμένει σε εξέλιξη, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το νησί, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα.
Ο κυβερνήτης της Χαβάης έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία του νησιού, ενώ εκτίμησε πως θα χρειαστούν δεκαετίες για να αποκατασταθούν οι ζημιές
11_19.jpg
10_12.jpg
Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής τη Χαβάη.
Με την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση φυσικής καταστροφής αποδεσμεύονται σημαντικοί ομοσπονδιακοί πόροι που «θα τεθούν στη διάθεση των πληγέντων στην κομητεία του Maui» αναφέρει ο Λευκός Οίκος.
Με τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων οι προσπάθειες διάσωσης και ανοικοδόμησης του νησιού, όπου η τουριστική πόλη Lahaina η παλαιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, ουσιαστικά ισοπεδώθηκε.
Οι πληγέντες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να τους χορηγηθεί προσωρινή κατοικία ή για να λάβουν χρήματα με τα οποία θα επιδιορθώσουν τα σπίτια τους.
Οι επιχειρήσεις θα ενταχθούν επίσης σε προγράμματα ανάκαμψης.
Ο Biden τηλεφώνησε εξάλλου στον κυβερνήτη της Χαβάης Josh Green και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις ζωές που χάθηκαν και τις καταστροφές κατοικιών.
9_19.jpg
8_26.jpg
7_26.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης