Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις για τη δικτατορία του Νίγηρα - H ECOWAS ξεκινά στρατιωτική επιχείρηση «το συντομότερο δυνατό»

Ραγδαίες εξελίξεις για τη δικτατορία του Νίγηρα - H ECOWAS ξεκινά στρατιωτική επιχείρηση «το συντομότερο δυνατό»
Επικίνδυνες εξελίξεις στη Δυτική Αφρική - Οι πραξικοπηματίες απειλούν να σκοτώσουν τον ανατραπέντα πρόεδρο του Νίγηρα
Σχετικά Άρθρα
Στις φλόγες ενός απρόβλεπτου πολέμου είναι έτοιμη να τυλιχθεί η Δυτική Αφρική, καθώς οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της περιοχής (ECOWAS) άναψαν την Πέμπτη (10/8/2023) το πράσινο φως για «να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν» στρατιωτική επιχείρηση με στόχο την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα, όπου στρατιωτικοί κατέλαβαν με πραξικόπημα την εξουσία πριν από δύο εβδομάδες.
Μετά την επιστροφή του στο Αμπιτζάν από την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της ECOWAS (ή CEDEAO), ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Alassane Ouattara είπε πως θα ακολουθήσουν περαιτέρω συσκέψεις για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες, υπογραμμίζοντας όμως ότι «οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν να ξεκινήσει η (στρατιωτική) επιχείρηση το συντομότερο δυνατόν».
Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στην Αμπούτζα, υπογραμμίζεται ότι οι ηγέτες της ECOWAS ζήτησαν την «άμεση ενεργοποίηση της Δύναμης Επιφυλακής».
Την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των χωρών-μελών της ECOWAS επεξεργάστηκαν σχέδια για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, τα οποία συζητήθηκαν στη σημερινή σύνοδο.
Η χούντα του Νίγηρα αγνόησε το τελεσίγραφο που της είχε δώσει η ECOWAS για την αποκατάσταση του εκλεγμένου προέδρου Mohamed Bazoum μέχρι τα μεσάνυχτα της 6ης Αυγούστου. Επιπλέον, έκλεισε τον εναέριο χώρο και προειδοποίησε ότι θα υπερασπιστεί τη χώρα απέναντι σε ξένες επιθέσεις.

Προειδοποίηση από τους κινηματίες του Νίγηρα

Από την πλευρά της η νέα κυβέρνηση του Νίγηρα τονίζει ότι εάν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα, τότε θα σκοτώσουν τον πρώην πρόεδρο Mohammed Bazum, αυτό υποστηρίζει το Associated Press.

Πάντως, μια άλλη απόφαση αναφέρει ότι διατάχθηκε «η ανάπτυξη της Δύναμης Επιφυλακής της ECOWAS για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη Δημοκρατικά του Νίγηρα», όμως μια τρίτη μιλούσε για την αποκατάσταση αυτής της τάξης «με ειρηνικά μέσα».
Υπενθυμίζεται ότι η στρατιωτική χούντα στη Νιαμέι αγνόησε το τελεσίγραφο που της είχε δώσει η ECOWAS για την αποκατάσταση του Bazum μέχρι τα μεσάνυχτα της 6ης Αυγούστου και, αντιθέτως, έκλεισε τον εναέριο χώρο του Νίγηρα προειδοποιώντας ότι θα υπερασπιστεί τη χώρα απέναντι σε ξένες επιθέσεις.
Την περασμένη εβδομάδα οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων του χωρών της ECOWAS επεξεργάστηκαν σχέδια για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, τα οποία συζητήθηκαν στη σημερινή σύνοδο.
Το ανακοινωθέν δεν δίνει καμία ένδειξη για το πότε ή υπό ποιες συνθήκες μπορεί να γίνει μια τέτοια επέμβαση.

Βοήθεια από τη Wagner

Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική χούντα του Νίγηρα ζήτησε βοήθεια από τη ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner σε περίπτωση που δεχθεί στρατιωτική επίθεση και την πήρε.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Associated Press, το αίτημα διατυπώθηκε από τον στρατηγό Salifu Modi, έναν εκ των πραξικοπηματιών που φέρεται να συναντήθηκε με μέλος της Wagner στο Μάλι.
Η Wagner θα αναλάβει την προστασία του Προεδρικού Μεγάρου και των κυριότερων υποδομών της χώρας, που απειλούνται κυρίως από τη Νιγηρία.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 5.000 Ρώσοι εθελοντές επ’αμοιβή στην Αφρική:
Δραστηριοποιούνται κυρίως στο Μάλι, τη Λιβύη, το Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Μοζαμβίκη και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Η Wagner δραστηριοποιείται σε αρκετά αφρικανικά κράτη, συνδράμοντας τις κυβερνήσεις με επιχειρήσεις ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και εκπαίδευσης των στρατιωτικών τους δυνάμεων.
Οι διαδηλωτές υπέρ του πραξικοπήματος στον Νίγηρα εμφανίζονται συχνά να κρατούν ρωσικές σημαίες, θέλοντας να δείξουν τα αντιδυτικά τους αισθήματα.
7_40.JPG
Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin είχε χαιρετίσει το πραξικόπημα, επιτιθέμενος στην αποικιοκρατία της Γαλλίας και της Δύσης στην περιοχή.
Σε μήνυμα του είχε αποδώσει την κατάσταση στον Νίγηρα στην κληρονομιά της αποικιοκρατίας και ισχυρίστηκε ότι τα δυτικά έθνη υποστήριζαν τρομοκρατικές ομάδες στη χώρα.

Αφρικανικός πλούτος…


Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Νίγηρας δεν μπορεί να αφεθεί… στην τύχη του.
Πρόκειται για μια χώρα, της οποίας η συντριπτική πλειονότητα του εδάφους καταλαμβάνεται από ερήμους.
Το 80% καταλαμβάνει η έρημος Σαχάρα, και σε ό,τι έδαφος απομένει, στην ημιέρημο Σαχέλ, οι κάτοικοι παλεύουν απεγνωσμένα κερδίζοντας με ιδρώτα και αίμα κάθε μέτρο καλλιεργήσιμης γης.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 του περασμένου αιώνα, σε αυτά τα μέρη ευρέθησαν μεγάλα κοιτάσματα ουρανίου και χρυσού.
Ειδικότερα, τα μεταλλεύματα κοντά στον οικισμό Αζελίκ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παγκόσμια βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας.
Η βιομηχανική εξόρυξη ουρανίου σε αυτήν την περιοχή ξεκίνησε το 1971, και παρόλο που ο Νίγηρας είχε ήδη αποκτήσει επίσημα την ανεξαρτησία εκείνη την εποχή, όλοι οι φυσικοί πόροι κατασχέθηκαν αποκλειστικά προς το συμφέρον και το όφελος της πρώην μητρόπολης.
Ο δυτικός Τύπος και η προπαγάνδα ζωγράφιζαν την εικόνα των εντελώς ανεξάρτητων χωρών, αλλά μόλις το 2023 μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους.
Εδώ και μισό αιώνα, περίπου δύο χιλιάδες τόνοι ουρανίου αναδύονται κάθε χρόνο από τα σπλάχνα της ερήμου, γεγονός που τοποθετεί τον Νίγηρα έβδομο τη τάξει στην παγκόσμια κατάταξη.
Δύο εταιρείες, η SOMAÏR και η COMINAK, πραγματοποιούν επιτόπιες έρευνες, ενώ τα προϊόντα τους χρησιμοποιούνται για φυγοκέντρηση της εκμετάλλευσης Orano.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και ο ιστότοπος του Γάλλου κατασκευαστή καυσίμου αντιδραστήρων αναφέρει ότι από τη δεκαετία του εβδομήντα του περασμένου αιώνα, η πώληση ουρανίου και χρυσού αποτελεί βασική πηγή εθνικού και περιφερειακού πλούτου.
Είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα οι εξαγωγές πήγαιναν στην πρώην γαλλική μητρόπολη.
Δηλαδή, το Παρίσι ρουφάει όλο το ζουμί από τον Νίγηρα, με αντάλλαγμα λίγα ευρώ, ώστε η χώρα να γεμίσει τον πενιχρό προϋπολογισμό της.

Γιατί μπορεί να οδηγήσει σε κάτι πιο μεγάλο και τρομακτικό;

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Bloomberg Andreas Kluth, «καλό θα ήταν να σκεφτούμε την εκτυλισσόμενη καταστροφή στον Νίγηρα ως εξής: από ντροπιαστική έως δυσοίωνη, καταστροφική και μας φέρνει ολοένα πιο κοντά στην Αποκάλυψη».
Και εξηγείται: «Είναι ντροπιαστική, γιατί το πραξικόπημα στις 26 Ιουλίου είναι πλήγμα για μια ανίδεη Δύση:
Ούτε η πρώην αποικιακή δύναμη, η Γαλλία, ούτε η φθίνουσα υπερδύναμη, οι ΗΠΑ, δεν το είδαν να έρχεται.
Δυσοίωνη, γιατί είναι ένα απροσδόκητο κέρδος για τη Ρωσία και την Κίνα, που ανταγωνίζονται με τη Δύση για την παγκόσμια κυριάρχια.
Δυνητικά καταστροφική, γιατί είναι μια οπισθοδρόμηση στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία των τζιχαντιστών και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση.
Ενδεχομένως μας φέρνει κοντά στον Αρμαγεδδώνα, διότι σηματοδοτεί μια διολίσθηση στον παγκόσμιο πόλεμο.
Και όλα αυτά επειδή ένας στρατηγός άκουσε ότι μπορεί να… απολυθεί και αποφάσισε να εκδιώξει τον αρχηγό που προοριζόταν να προστατεύσει.
Αυτός –ούτε η ιδεολογία, ούτε η γεωπολιτική, ούτε η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ούτε κάτι μεγάλο, αλλά ένα προσωπικό πρόβλημα– είναι ο λόγος για το πραξικόπημα του Νίγηρα, το πέμπτο μετά την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία, το 1960».
Και η αλήθεια είναι πως η γύρω περιοχή κουβαλά πάνω της μισή ντουζίνα πραξικοπήματα, συμπεριλαμβανομένων δύο στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο και άλλων δύο στη Γουινέα και το Σουδάν.
Τώρα επικρατεί χάος από τον Ατλαντικό μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα.
Και αν υπάρχει κόλαση στη Γη, αυτή βρίσκεται στο Σαχέλ, στις άνυδρες και άθλιες σαβάνες νότια της Σαχάρας.
Bρισκόμαστε ήδη προ των πυλών του επόμενου παγκόσμιου πολέμου - ακόμα κι αν κανείς δεν τον έχει κηρύξει, ακόμη και αν δεν έχει αρχίσει να πυροβολεί απευθείας στην άλλη πλευρά.
«Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η ευρύτερη Δύση πρέπει να υποστηρίξουν την Αφρική - και μάλιστα ολόκληρο τον παγκόσμιο Νότο - όχι μόνο τώρα, αλλά από εδώ και στο εξής.
Πρέπει να κάνουμε τον κόσμο όχι μόνο να κοιτάζει κατάματα τις χούντες, αλλά να αντιστέκεται στη σκοτεινή πλευρά της γεωπολιτικής» ο «νατοϊκός» Kluth...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης