Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hezbollah εναντίον Barbie: Ο Λίβανος απαγόρευσε την προβολή της ταινίας

Hezbollah εναντίον Barbie: Ο Λίβανος απαγόρευσε την προβολή της ταινίας
Ο υπουργός Πολιτισμού του Λιβάνου υποστήριξε ότι η ταινία «προωθεί τη σεξουαλική παρέκκλιση» και την «τρανσεξουαλικότητα»
Σχετικά Άρθρα
Οι αρχές του Λιβάνου κινήθηκαν για να απαγορεύσουν την ταινία "Barbie" από τους κινηματογράφους την Τετάρτη (9/8), υποστηρίζοντας ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία και παραβιάζει τις αξίες του έθνους.
Ειδικότερα, ο υπουργός Πολιτισμού Μοχάμαντ Μορτάντα απαγόρευσε την κυκλοφορία της ταινίας στους κινηματογράφους αφού ανέβαλε την ημερομηνία προβολής της για τα τέλη Αυγούστου, λέγοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τις «ηθικές και θρησκευτικές αξίες καθώς και τις αρχές του Λιβάνου», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη (9/8).
Ο υπουργός υποστήριξε ότι η ταινία "προωθεί επίσης τη σεξουαλική παρέκκλιση και την τρανσεξουαλικότητα".
Σημειώνεται πως η "σεξουαλική παρέκκλιση" είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συνήθως στη Μέση Ανατολή για να αναφερθεί στους ομοφυλόφιλους.
Η απαγόρευση έρχεται εν μέσω αυξημένης ρητορικής κατά της LGBTQ κοινότητας από ορισμένους πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Λίβανο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Ενδεικτικά, ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης του σιιτικού ισλαμιστικού κινήματος της Χεζμπολάχ του Λίβανου, είχε καλέσει σε διαδηλώσεις κατά των ομοφυλόφιλων στα τέλη Ιουλίου κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας για την Ασούρα, η οποία τιμά τη δολοφονία του Χουσεΐν μπιν Άλι, εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ, τον 7ο αιώνα.
Αναφέρθηκε στην ομοφυλοφιλία ως «σεξουαλική διαστροφή» και προσδιόρισε τις ομόφυλες σχέσεις ως «απειλή» για τον Λίβανο.
Μέρες νωρίτερα, ο Νασράλα απείλησε την LGBTQ κοινότητα σε ένα βίντεο, ενθαρρύνοντας τη χρήση υποτιμητικών όρων ενώ κάλεσε στην τιμωρία τους.
Τα άτομα LGBTQ έχουν αναφέρει διαδικτυακή παρενόχληση και απειλές θανάτου μετά την ομιλία, ανέφερε σε έκθεσή της η Human Rights Watch.
Υπενθυμίζεται, πως κατά τις προηγούμενες δεκαετίες ο Λίβανος θεωρείτο ως μία από τις πλέον φιλελεύθερες κοινωνικά χώρες της Μέσης Ανατολής, ωστόσο η είσοδος των φιλοσιίτικων δυνάμεων στις κυβερνήσεις συνασπισμού, κατά τα τελευταία χρόνια, έχει γείρει την πλάστιγγα προς ακραία συντηρητικές θέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης