Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε η Ουκρανία: Παραμένει ο ρωσικός κίνδυνος

Ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε η Ουκρανία: Παραμένει ο ρωσικός κίνδυνος
Σύμφωνα με το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό, τα πρώτα πλοία θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες
Την έναρξη λειτουργίας ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε το πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας πως εντός των επόμενων ημερών θα τον χρησιμοποιήσουν και τα πρώτα πλοία.
Σε δηλώσεις του ο Oleh Chalyk, εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι ο διάδρομος θα χρησιμοποιείται από εμπορικά πλοία που είναι αποκλεισμένα στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας
«Σήμερα ένας νέος προσωρινός ανθρωπιστικός διάδρομος άρχισε να λειτουργεί.
Ο διάδρομος θα είναι διαφανής, θα τοποθετήσουμε κάμερες στα πλοία και θα υπάρχει ανακοίνωση που θα δείχνει ότι είναι απολύτως ανθρωπιστική αποστολή και δεν έχει στρατιωτικούς σκοπούς» επισήμανε ο Oleh Chalyk.
Σε ανακοίνωση του πάντως το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό επισημαίνει πως ο κίνδυνος από νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και η στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία παραμένουν.

Τα λιμάνια

Βάσει των σχετικών ανακοινώσεων, τα εμπορικά πλοία θα μπορούν να πλέουν προς και από τα λιμάνια της Οδησσού, τουι Chornomorsk και του Yuzhny, ενώ επισημαίνεται και δεδομένων των κινδύνων, ότι θα επιτρέπεται η κίνηση των πλοίων εκείνων που οι ιδιοκτήτες και οι καπετάνιοι τους θα επιβεβαιώνουν επίσημα την ετοιμότητα τους να πλεύσουν υπό αυτές τις συνθήκες.

Οι συντεταγμένες

Σημειώνεται πως το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό δεν έχει δώσει τις συντεταγμένες του ανθρωπιστικού αυτού διαδρόμου, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως τις είχε προτείνει στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, το Συμβούλιο του οποίου αναγνώρισε στην Ουκρανία το δικαίωμα στην ελεύθερη εμπορική ναυσιιπλΐα που εγγυάται το διεθνές ναυτικό δίκαιο.
Το Κίεβο αναφέρει ότι εξετάζει τη διαδρομή που διέρχεται από τα χωρικά ύδατα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Η προειδοποίηση της Ρωσίας

Υπενθυμίζεται πως στις 20 Ιουλίου, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε προειδοποιήσει ότι θα θεωρήσει όλα τα πλοία που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα προς και από τα ουκρανικά λιμάνια ως πιθανούς μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου.
Για αυτό και υπογράμμιζε πως όλα αυτά τα πλοία θα θεωρηθούν εμπλεκόμενα στην ουκρανική σύγκρουση και άρα πιθανοί στόχοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης