Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην αντεπίθεση οι BRICS για να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και να πλήξουν το δολάριο

Στην αντεπίθεση οι BRICS για να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και να πλήξουν το δολάριο
H Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS πρέπει να αυξήσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τη χορήγηση δανείων σε τοπικό νόμισμα
Σχετικά Άρθρα

Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB), η οποία ιδρύθηκε από τις χώρες BRICS και έχει υποστεί τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, πρέπει να αυξήσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τη χορήγηση δανείων σε τοπικό νόμισμα, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Αφρικής, σε μία προσπάθεια των BRICS να περιορίσουν τις επιπτώσεις των κυρώσεων της Δύσης και να πλήξουν το δολάριο.
Η Νότια Αφρική θα φιλοξενήσει τους ηγέτες των άλλων χωρών BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα - καθώς το μπλοκ στοχεύει να διευρύνει την επιρροή του σε μια σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ αργότερα αυτό το μήνα.
Ο υπουργός Οικονομικών Enoch Godongwana δήλωσε ότι η ενίσχυση της χρήσης του τοπικού νομίσματος μεταξύ των μελών της NDB θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη, με στόχο την απομείωση του κινδύνου από τις επιπτώσεις των συναλλαγματικών διακυμάνσεων και όχι την αποδολάριοποίηση.
Το δολάριο έχει κερδίσει έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στις αρχές του 2022, καθιστώντας την εξυπηρέτηση του χρέους σε δολάρια πιο δαπανηρή για τις χώρες αυτές.
"Οι περισσότερες χώρες που είναι μέλη της NDB έχουν ενθαρρύνει (την NDB) να παρέχει δάνεια σε τοπικά νομίσματα", δήλωσε ο Godongwana.
H NDB ιδρύθηκε το 2015 ως το εμβληματικό χρηματοδοτικό έργο του μπλοκ, η φιλοδοξία του να εξυπηρετήσει τις αναδυόμενες οικονομίες και να αποδολαριοποιήσει τη χρηματοδότηση έχει περιοριστεί από τις οικονομικές πραγματικότητες και την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
"(Δεν) κάνει όσα απαιτούν οι χώρες μέλη, αλλά αυτή είναι η στρατηγική κατεύθυνση προς την οποία ωθούμε την τράπεζα (σ' αυτήν)", δήλωσε ο Godongwana σε τηλεφωνική συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα.

Στόχος η απεξάρτηση από το δολάριο

Από τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια που εγκρίθηκαν από την NDB, τα δύο τρίτα ήταν σε δολάρια, όπως προκύπτει από μια παρουσίαση για επενδυτές τον Απρίλιο.
Αυτή η εξάρτηση έγινε βάρος όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία πέρυσι.
Η NDB σταμάτησε τα δάνεια προς τη Ρωσία, αλλά αυτό δεν απέτρεψε την υποβάθμιση της Fitch τον Ιούλιο του 2022 και το κόστος δανεισμού της σε δολάρια έχει εκτοξευθεί περισσότερο από άλλους.
Ένα πενταετές ομόλογο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων που εξέδωσε η NDB τον Απρίλιο του 2021 είχε κουπόνι 1,125%.
Δύο χρόνια αργότερα, ένα πενταετές ομόλογο ύψους 1,25 δισ. δολαρίων είχε κουπόνι 5,125%.
Είναι πιο ακριβό από άλλες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες με παρόμοια πιστοληπτική αξιολόγηση, δήλωσε ο αναλυτής της S&P Global Ratings Alexander Ekbom.
Ως αποτέλεσμα αυτού του ασφαλίστρου κινδύνου, το οποίο ο Maasdorp τοποθέτησε σε περίπου 25 μονάδες βάσης, η NDB αναγκάστηκε να περιορίσει τον νέο δανεισμό.
"Λόγω των προκλήσεων της κεφαλαιαγοράς του 2022 και σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες της τράπεζας, υπήρξε πράγματι επιβράδυνση", δήλωσε ο Maasdorp.
"Δεν μπορείτε να βγείτε έξω από το σύμπαν του δολαρίου και να λειτουργήσετε σε ένα παράλληλο σύμπαν".
Ενώ η NDB έχει εγκρίνει δάνεια ύψους 32,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα που κυμαίνονται από γραμμές του μετρό της Βομβάης έως τον ηλιακό φωτισμό στη Μπραζίλια, τα δάνεια στον ισολογισμό της άξιζαν λιγότερο από το μισό ποσό στα τέλη Μαρτίου.
Το 2022, η τράπεζα εκταμίευσε μόνο περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε δάνεια.
Μέχρι στιγμής, η Κίνα είναι μακράν η πιο επιτυχημένη αγορά τοπικού νομίσματος της NDB. Εξέδωσε 13 δισεκατομμύρια γουάν (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε τρία "ομόλογα panda" το 2022.

Στόχος η διεύρυνση

Ωστόσο, η NDB, η οποία ιδρύθηκε με καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από κάθε χώρα BRICS, θέλει να επεκταθεί.
Το Μπαγκλαντές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος έχουν ενταχθεί από το 2021, αυξάνοντας τα μέλη της σε οκτώ.
Η Ουρουγουάη έχει διανύσει μέρος της διαδικασίας ένταξης, ενώ η Αλγερία, η Ονδούρα, η Ζιμπάμπουε και η Σαουδική Αραβία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Συγκριτικά, η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών, η οποία υποστηρίζεται από την Κίνα και άρχισε να λειτουργεί το 2016, έχει 106 μέλη, συμπεριλαμβανομένων 23 ευρωπαϊκών χωρών και 45 εκτός Ασίας.
Ο Maasdorp δήλωσε ότι η προσέλκυση κεφαλαίων από νέα μέλη είναι "πολύ, πολύ σημαντική" και θα βοηθήσει την NDB να πραγματοποιήσει τη φιλοδοξία της να γίνει ένας κορυφαίος θεσμός των αναδυόμενων αγορών, με τη σύνοδο κορυφής των BRICS να αποτελεί "βασική πλατφόρμα" για συνομιλίες με πιθανά νέα μέλη.
Η προσέλκυση των μεγάλων χωρών της αναδυόμενης αγοράς που θα προσδώσουν στην NDB μεγαλύτερη επιρροή και θα στηρίξουν την οικονομική της υγεία θα μπορούσε να απαιτήσει αλλαγές στη διακυβέρνηση, δήλωσε ο Chris Humphrey, ερευνητής για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στο Overseas Development Institute.
Το ισχύον καταστατικό της τράπεζας διασφαλίζει ότι, ακόμη και κατά την επέκτασή της, οι πέντε ιδρυτικοί μέτοχοί της θα διατηρήσουν από κοινού ανώτερες ηγετικές θέσεις και την πλειοψηφία των ψήφων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης