Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κινεζική τεχνολογία απειλεί τις ΗΠΑ - Η «γελοία» απαγόρευση Biden για επενδύσεις

Η κινεζική τεχνολογία απειλεί τις ΗΠΑ - Η «γελοία» απαγόρευση Biden για επενδύσεις
Το μέτρο στοχεύει στα ιδιωτικά κεφάλαια, τα επιχειρηματικά κεφάλαια, τις κοινοπραξίες και τις επενδύσεις σε νέα πεδία
Σχετικά Άρθρα
Eκτελεστικό διάταγμα που θα απαγορεύει ορισμένες νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα σε ευαίσθητες τεχνολογίες όπως τα τσιπ υπολογιστών και θα απαιτεί κυβερνητική κοινοποίηση σε άλλους τεχνολογικούς τομείς, υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Bidden.
Το πολυαναμενόμενο διάταγμα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να απαγορεύσει ή να περιορίσει τις αμερικανικές επενδύσεις σε κινεζικές οντότητες σε τρεις τομείς: ημιαγωγοί και μικροηλεκτρονική, κβαντικές τεχνολογίες πληροφοριών και ορισμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι περιορισμοί θα ισχύουν για "στενά υποσύνολα" των τριών τομέων, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Η πρόταση είναι ανοικτή για δημόσιες παρεμβάσεις.

Μπλόκο στην ανάπτυξη κινεζικής τεχνολογίας

Η διαταγή αποσκοπεί στο να αποτρέψει το αμερικανικό κεφάλαιο από το να βοηθήσει την Κίνα να αναπτύξει τεχνολογίες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της και να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Το μέτρο στοχεύει στα ιδιωτικά κεφάλαια, τα επιχειρηματικά κεφάλαια, τις κοινοπραξίες και τις επενδύσεις σε νέα πεδία.
Ο Biden, δήλωσε σε επιστολή του προς το Κογκρέσο ότι κηρύσσει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει την απειλή της προόδου από χώρες όπως η Κίνα "σε ευαίσθητες τεχνολογίες και προϊόντα κρίσιμα για τον στρατό, τις υπηρεσίες πληροφοριών, την επιτήρηση ή τις ικανότητες στον κυβερνοχώρο".
Η Κίνα δήλωσε την Πέμπτη ότι "ανησυχεί σοβαρά" για τη διαταγή και ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει μέτρα.
Η διαταγή επηρεάζει την κανονική λειτουργία και τη λήψη αποφάσεων των επιχειρήσεων και υπονομεύει τη διεθνή οικονομική και εμπορική τάξη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Ρεπουμπλικάνοι: Γελοίο το σχέδιο της κυβέρνησης Biden

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Marco Rubio δήλωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν "σχεδόν γελοίο".
"Είναι γεμάτο με παραθυράκια, αγνοεί ρητά τη διπλή χρήση σημαντικών τεχνολογιών και δεν περιλαμβάνει βιομηχανίες που η κυβέρνηση της Κίνας θεωρεί κρίσιμες", δήλωσε.
Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν έλαβε υπόψη του "την επανειλημμένη έκφραση των βαθιών ανησυχιών της Κίνας" σχετικά με το σχέδιο.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι περισσότερες από 70.000 αμερικανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
Οι περιορισμοί θα βλάψουν τόσο τις κινεζικές όσο και τις αμερικανικές επιχειρήσεις, θα παρεμποδίσουν την κανονική συνεργασία και θα μειώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ΗΠΑ, είπε.
Η Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών δήλωσε ότι ελπίζει ότι η διαταγή θα επιτρέψει "στις αμερικανικές εταιρείες τσιπ να ανταγωνίζονται με ίσους όρους και να έχουν πρόσβαση σε βασικές παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας".
Η Emily Benson του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), ενός διακομματικού οργανισμού έρευνας πολιτικής, δήλωσε ότι τα βασικά ερωτήματα είναι πώς το σχέδιο επηρεάζει τους συμμάχους των ΗΠΑ και πώς αντιδρά η Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης