Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισημερινός: Η συμμορία Los Lobos δολοφόνησε τον υποψήφιο πρόεδρο Villavicencio - Δεν αναβάλλονται οι εκλογές

Ισημερινός: Η συμμορία Los Lobos δολοφόνησε τον υποψήφιο πρόεδρο Villavicencio - Δεν αναβάλλονται οι εκλογές
Ο Villavicencio κατήγγειλε το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά
(upd5) Η συμμορία Los Lobos, μια από τις μεγαλύτερες συμμορίες του Ισημερινού ανέλαβε την ευθύνη για τη  δολοφονία του υποψήφιου για την προεδρία Fernando Villavicencio καθώς αυτός αποχωρούσε από προεκλογική συγκέντρωση στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής, με τη χώρα να είναι να σε κατάσταση σοκ και να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 20ης Αυγούστου.
Δημοσίευμα του περιοδικού Semana της Κολομβίας αναφέρει πως αναρτήθηκε σε κοινωνικά δίκτυα, σχετικό υλικό, στο οποίο απεικονίζονται περίπου 20 άντρες με κουκούλες και με όπλα στα χέρια να υποστηρίζουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δολοφονία του Villavicencio ενώ αναφέρεται πως απειλές της συμμορίας Los Lobos έχουν απειλήσει και άλλους πολιτικούς.
Ο Villavicencio, υπήρξε σφοδρός επικριτής της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και ήταν ένας από τους 8 υποψηφίους για την προεδρία του Ισημερινού.
Είχε υπάρξει συνδικαλιστής, κατόπιν δημοσιογράφος και πλέον ήταν πολιτικός που εκπροσωπούσε τον κεντρώο χώρο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως πυροβολήθηκε με τρεις σφαίρες στο κεφάλι.
Σημειώνεται πως πριν λίγες ημέρες ο Fernando Villavicencio και το κόμμα του είχαν δεχθεί απειλές από αρχηγό συμμορίας που διακινεί ναρκωτικά και βρίσκεται στην φυλακή.

Σύλληψη υπόπτου

Οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τον ύποπτο, με τον οποίο υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών, από τους οποίους όμως τραυματίστηκε θανάσιμα.
«Ύποπτος, ο οποίος χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με προσωπικό ασφαλείας, συνελήφθη και μεταφέρθηκε, βαριά τραυματισμένος, στη μονάδα της γενικής εισαγγελίας στο Κίτο.
Το προσωπικό ασθενοφόρου της πυροσβεστικής διαπίστωσε τον θάνατό του, η αστυνομία προχωρά στην αποκομιδή του πτώματος» ανέφερε σε ανακοίνωση της στο twitter η γενική εισαγγελία του Ισημερινού, τονίζοντας ότι από την ανταλλαγή των πυροβολισμών, τραυματίστηκαν άλλοι 9 άνθρωποι.
2_88.jpg
11_18.jpg
Επίθεση και στα γραφεία του κόμματος

Την ίδια στιγμή, Movimiento Construye, το κόμμα του Villavicencio, ανέφερε πως τα γραφεία του στην πρωτεύουσα υπέστησαν επίθεση ενόπλων.
Μάλιστα το κόμμα είχε εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενο να αναστείλει τις κομματικές του δραστηριότητες μετά την πρόσφατη δολοφονία του δημάρχου της πόλης Manta, προοπτική πάντως που είχε απορρίψει ο Villavicencio.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Villavicencio λάμβανε ποσοστό 7,5% στην πρόθεση ψήφου, ποσοστό που τον έφερνε στην πέμπτη θέση ανάμεσα σε 8 υποψηφίους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες κηρύχθηκε στον Ισημερινό μετά τη δολοφονία, ανακοίνωσε ο αρχηγός του κράτους Guillermo Lasso, ενώ η ημερομηνία των εκλογών παραμένει η 20η Αυγούστου.
«Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί αυτή τη στιγμή σε όλη την εθνική επικράτεια για να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών, την ηρεμία της χώρας και τις ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές της 20ης Αυγούστου», ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού σε κοινή δήλωσή του με την επικεφαλής του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου Diana Atamaid, που μεταδόθηκε από το YouTube.
Η Diana Atamaid δήλωσε από την πλευρά της πως «η ημερομηνία των εκλογών παραμένει η 20η Αυγούστου, σύμφωνα με τη νόμιμη συνταγματική εντολή».

Δεν θα μείνει ατιμώρητο το έγκλημα

«Είμαι αγανακτισμένος και σοκαρισμένος εξαιτίας της δολοφονίας του υποψηφίου για την προεδρία Fernando Villavicencio.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως το έγκλημα αυτό δεν θα μείνει ατιμώρητο.
Το οργανωμένο έγκλημα το παρατράβηξε, όμως θα αντιμετωπίσει το πλήρες βάρος του νόμου» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ισημερινού, Guillermo Lasso, ο οποίος συγκάλεσε εκτάκτως αργά το βράδυ σύσκεψη με αξιωματούχους αρμόδιους για την ασφάλεια.
Τα τελευταία χρόνια, ο Ισημερινός, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, πλήττεται από κύμα βίας αποδιδόμενο σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στον Ισημερινό σχεδόν διπλασιάστηκε το 2022 σε σύγκριση με το 2021, ανήλθε σε 25 ανά 100.000 κατοίκους - πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας, ενώ σε απόλυτους αριθμούς, δολοφονήθηκαν 4.603 άνθρωποι, έναντι 2.115 το 2022.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης