Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νίγηρας: Οι πραξικοπηματίες κατηγορούν τη Γαλλία για σχέδια αποσταθεροποίησης και ετοιμάζουν τον στρατό

Νίγηρας: Οι πραξικοπηματίες κατηγορούν τη Γαλλία για σχέδια αποσταθεροποίησης και ετοιμάζουν τον στρατό
«Το γαλλικό στρατιωτικό σώμα που εδρεύει στον Νίγηρα προσπαθεί να θέσει σε κίνηση ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας», σύμφωνα με τους πραξικοπηματίες
Σχετικά Άρθρα
Η Γαλλία ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης του Νίγηρα εμπλέκοντας το στρατιωτικό σώμα που έχει σταθμεύσει εκεί κατήγγειλε ο συνταγματάρχης Amadu Abdraman, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διασφάλιση της Πατρίδας (CNSP) που δημιουργήθηκε στη Niamey μετά το πραξικόπημα.
«Το γαλλικό στρατιωτικό σώμα που εδρεύει στον Νίγηρα προσπαθεί να θέσει σε κίνηση ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας ώστε να δυσφημήσει το CNSP και να το αποξενώσει από τους ανθρώπους που υποστηρίζουν τις ενέργειες του συμβουλίου», ανέφερε ο Abdraman, όπως μεταδίδει το Tass.
«Υπάρχει επίσης ένας στόχος να δημιουργηθεί μια γενική εντύπωση ανασφάλειας.
Αντιμετωπίζοντας αυτές τις προοπτικές, οι δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας έλαβαν εντολή να θέσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε ύψιστο συναγερμό και να κινητοποιήσουν τον πληθυσμό», πρόσθεσε.

Κλειστός ο εναέριος χώρος

Το πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse (AFP) μετέδωσε ότι νωρίτερα οι αντάρτες είχαν κατηγορήσει τη Γαλλία για παραβίαση του εναέριου χώρου της αφρικανικής χώρας.
Σύμφωνα με την ανώτατη αρχή που ελέγχει τον Νίγηρα, ένα γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος απογειώθηκε από την πρωτεύουσα του Τσαντ, N'Djamena νωρίς το πρωί και διέκοψε την επαφή με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας κατά την είσοδό του στον εναέριο χώρο του Νίγηρα.
Το αεροσκάφος αναφέρθηκε ότι παρέμεινε στον εναέριο χώρο της αφρικανικής χώρας για περισσότερες από τέσσερις ώρες.
Ο Νίγηρας έκλεισε τον εναέριο χώρο του στις 6 Αυγούστου, φοβούμενος ξένη επέμβαση.
Στα τέλη Ιουλίου, μια ομάδα αξιωματικών της Προεδρικής Φρουράς του Νίγηρα προχώρησε σε πραξικόπημα και ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Mohamed Bazoum καθαιρέθηκε.
Το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας (Conseil national pour la sauvegarde de la patrie, CNSP) δημιουργήθηκε για να κυβερνήσει τη χώρα και επικεφαλής του είναι ο στρατηγός Abdurahmane Tchiani.
Ο Bazoum βρίσκεται ακόμα υπό κράτηση στην κατοικία του, αλλά μπορεί να μιλήσει τηλεφωνικά με ηγέτες και εκπροσώπους άλλων χωρών.

Το τελεσίγραφο

Οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), που περιλαμβάνει τον Νίγηρα, είχαν προηγουμένως απαιτήσει από τους αντάρτες να απελευθερώσουν τον Bazoum έως τις 7 Αυγούστου, απειλώντας να χρησιμοποιήσουν βία μεταξύ άλλων επιλογών.
Ωστόσο, οι γειτονικές χώρες του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο προειδοποίησαν ότι θα θεωρούσαν ένα τέτοιο βήμα ως επίθεση εναντίον τους.
Δεδομένου ότι το τελεσίγραφο της ECOWAS αγνοήθηκε, οι ηγέτες της κοινότητας θα συγκληθούν εκ νέου για μια σύνοδο κορυφής στις 10 Αυγούστου.
Ο οργανισμός σκοπεύει να εντείνει την πίεση των κυρώσεων στον Νίγηρα ενώ υποστηρίζει ότι ευνοεί μια διπλωματική λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης