Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη Βρετανία: Συμφωνία με την Τουρκία για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και τον εντοπισμό διακινητών

Μεγάλη Βρετανία: Συμφωνία με την Τουρκία για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και τον εντοπισμό διακινητών
Ο Ρίσι Σουνάκ έχει θέσει το «να σταματήσει τα πλοιάρια» ως μία από τις πέντε βασικές προτεραιότητές του, καθώς δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Μ. Βρετανία κάθε χρόνο
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία με στόχο την παρεμπόδιση των διακινητών παράτυπων μεταναστών που οργανώνουν διελεύσεις με μικρά σκάφη.
Ανακοινώνοντας τη συμφωνία το πρωί της Τετάρτης, το Υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Τούρκοι αξιωματικοί επιβολής του νόμου θα «εντείνουν τις κοινές επιχειρήσεις» σε μια προσπάθεια να διακόψουν την παροχή εξαρτημάτων σκαφών και άλλων υλικών που χρησιμοποιούν οι αιτούντες άσυλο για να κάνουν το ταξίδι στην Αγγλία.
Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έχει θέσει το «να σταματήσει τα πλοιάρια» ως μία από τις πέντε βασικές προτεραιότητές του, καθώς δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι κάθε χρόνο.
Άλλωστε, οι σύμβουλοί του προσεγγίζουν το ζήτημα της μετανάστευσης ως βασική διαχωριστική γραμμή με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ενόψει των εθνικών εκλογών του επόμενου έτους.
Οι Συντηρητικοί του Σουνάκ υπολείπονται επί του παρόντος των Εργατικών κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις.
Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση ενέτεινε τις προσπάθειές της για να περιορίσει τη μετανάστευση μεταξύ καναλιών, ενώ πρόσφατα παρείχε άσυλο σε μόλις 1% από τους αιτούντες που είχαν μάλιστα στιβαχτεί σε ένα πλωτό check-point στη νότια ακτή της Αγγλίας.
Εκτιμάται ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα δημιουργήσει ένα επιχειρησιακό «κέντρο αριστείας» από την τουρκική εθνική αστυνομία, η οποία θα συνεργαστεί με την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος της Βρετανίας για να αποκόψει τις αλυσίδες εφοδιασμού μικρών σκαφών.
«Η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας στην άκρη της Ευρώπης και της Ασίας, με τα μεγαλύτερα και τα πιο πολυπληθή χερσαία σύνορα... σημαίνει ότι είναι απολύτως κρίσιμο να συνεργαστούμε μαζί της για να μοιραστούμε πληροφορίες, να μοιραστούμε ανθρώπους και τεχνολογία για να κρατήσουμε και τις δύο χώρες πιο ασφαλείς και να διαταράξουμε τη ροή των παράνομων μεταναστών», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ στην εκπομπή Today του BBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης