Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Επαναπροσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας μέσω Κίνας - Επαναλειτουργεί η σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη

Ιράν: Επαναπροσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας μέσω Κίνας - Επαναλειτουργεί η σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη
Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία κατέληξαν στις 10 Μαρτίου σε μια συμφωνία, με τη διαμεσολάβηση της Κίνας, για τον τερματισμό της διπλωματικής τους αντιπαράθεσης και την αποκατάσταση των σχέσεών τους
Η Σαουδική Αραβία άνοιξε ξανά την πρεσβεία της στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από περισσότερα από επτά χρόνια ρήξης τεταμένων σχέσεων μεταξύ των χωρών, ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.
Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία κατέληξαν στις 10 Μαρτίου σε μια συμφωνία, με τη διαμεσολάβηση της Κίνας, για τον τερματισμό της διπλωματικής τους αντιπαράθεσης και την αποκατάσταση των σχέσεών τους έπειτα από χρόνια εχθρότητας, στη διάρκεια των οποίων οι δύο χώρες είχαν υποστηρίξει αντίπαλα στρατόπεδα σε Συρία, Λίβανο και Υεμένη.
Το σουνιτικό βασίλειο διέρρηξε τους δεσμούς του με το σιιτικό Ιράν το 2016 αφότου διαδηλωτές επιτέθηκαν στη σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη σε αντίποινα για την εκτέλεση από το Ριάντ ενός προβεβλημένου σιίτη κληρικού.
Η επαναλειτουργία της πρεσβείας του σουνιτικού βασιλείου στο σιιτικό Ιράν είναι το επιστέγασμα αυτής της επαναπροσέγγισης των δύο χωρών.
«Η Πρεσβεία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν ξεκίνησε επίσημα τις δραστηριότητές της στη χώρα μας από την Κυριακή», ανακοίνωσε το πρακτορείο Irna, επικαλούμενο πηγή της ιρανικής διπλωματίας, που κατονομάζεται.
Η ανακοίνωση δεν έχει επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.
Η Ισλαμική Δημοκρατία έθεσε εκ νέου σε λειτουργία τη διπλωματική της αποστολή στο Ριάντ στις 6 Ιουνίου κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας.
Η Τεχεράνη διόρισε πρέσβη της στη Σαουδική Αραβία τον διπλωμάτη Αλιρεζά Εναγιατί, ενώ το Ριάντ δεν έχει παρουσιάσει ακόμη τον διπλωματικό του εκπρόσωπο στο Ιράν.
Στα μέσα Ιουνίου, ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν.
Ήταν η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα αυτή τα τελευταία 17 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης