Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το τέλος μίας μαριονέτας - Οι ΗΠΑ φορτώνουν την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης στον Zelensky και τον... «απομακρύνουν»

Το τέλος μίας μαριονέτας - Οι ΗΠΑ φορτώνουν την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης στον Zelensky και τον... «απομακρύνουν»
Η Δύση είχε εναποθέσει μεγάλες ελπίδες στην αντεπίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων και τώρα είναι απογοητευμένη
Σχετικά Άρθρα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, ως μαριονέτα των ΗΠΑ, έχει τελειώσει τον ρόλο του και αυτό πλέον το αποδέχεται η Δύση, υποστηρίζει ο στρατιωτικός ειδικός Andrei Koshkin
Η Δύση είχε εναποθέσει μεγάλες ελπίδες στην αντεπίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων.
Οι εταίροι του Κιέβου πίστευαν ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας θα ήταν επιτυχής.
Έχοντας επενδύσει πολλά στην Ουκρανία, η Δύση ήλπιζε ότι η Ρωσία θα αναγκαζόταν να προβεί σε παραχωρήσεις.
Ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν μπόρεσαν να σπάσουν ούτε τη γραμμή επαφής.

Η Δύση αποθαρρύνθηκε

«Ούτε ένας δυτικός αναλυτής δεν θα μπορούσε να περιμένει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ότι η Ρωσία θα εξολόθρευε σχεδόν όλες τις δυνάμεις που συσσώρευσε η Ουκρανία κυρίως με τη βοήθεια της Δύσης. Αποθαρρύνθηκαν. Φυσικά, κάτι πρέπει να αλλάξει.
Ο Ζelensky έπαιξε τον ρόλο του ως μια μαριονέτα σε αυτό το παράδειγμα.
Δεν θυμίζει σε τίποτα πλέον έναν οδηγό που θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση», τόνισε ο Koshkin.

Εξόντωση Zelensky

Ήδη στη Δύση έχουν αρχίσει «τροχιοδεικτικές» αναλύσεις για το πώς θα αντιδρούσαν οι πολιτικοί, σε μία πιθανή εξόντωση του Zelensky.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει τη δολοφονία του προέδρου της Ουκρανίας λόγω των αποτυχημένων αποφάσεών του κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης.
Η Δύση θέλει να εξοντώσει τον Zelensky με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και θα κατηγορήσει τη Ρωσία για αυτό, ώστε να μην αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του», τόνισε το πρώην στέλεχος της CIA.
Σύμφωνα τον πρώην πράκτορα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Ουκρανός ηγέτης δεν έχει πολύ καιρό να κυβερνήσει τη χώρα.
«Οι μέρες του είναι μετρημένες», είπε ο Larry Johnson.
Νωρίτερα, το Politico, επικαλούμενο τον βουλευτή του Ουκρανικού κοινοβουλίου, Mykola Kniazhitsky, ανέφερε ότι σε περίπτωση θανάτου του Volodymyr Zelensky, ο Ruslan Stefanchuk, πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου, ο οποίος, όπως τονίζει το δημοσίευμα, δεν χαίρει μεγάλης εμπιστοσύνης μεταξύ των συμπολιτών του, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, θα εκτελεί καθήκοντά Προέδρου.
«Η αντεπίθεση είναι δύσκολη. Εκτυλίσσεται πιθανότατα πιο αργά από όσο θα ήθελαν κάποιοι», παραδέχεται ο Zelensky, εκλιπαρώντας τη Δύση να μην τον εγκαταλείψει,
«Υπάρχει κούραση στα μάτια μας, αλλά υπάρχει φόβος στα μάτια τους.
Και αυτά είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα», λέει χαρακτηριστικά.

Παραδοχή CNN: Η αποτυχία της αντεπίθεσης θα φέρει διχασμό στο μέτωπο Δύσης – Ουκρανίας

Ενδεικτικό των προθέσεων των ΗΠΑ απέναντι στον Zelensky είναι το δημοσίευμα του CNN, της ναυαρχίδας δηλαδή της αμερικανικής προπαγάνδας που απηχεί και τις θέσεις των κυβερνώντων Δημοκρατικών.
Το CNN επικαλούμενο ανώτατους αξιωματούχους αναφέρει, πως η αντεπίθεση που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στις αρχές Ιουνίου απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των δυτικών εταίρων του Κιέβου και θα μπορούσε να προκαλέσει διάσπαση στο φιλοουκρανικό στρατόπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού ειδησεογραφικού δικτύου, δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι «το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ προσδοκιών και αποτελεσμάτων της αντεπίθεσης» θα πυροδοτήσει ένα «παιχνίδι ευθυνών – blame game» μεταξύ του Κιέβου και των δυτικών πρωτευουσών, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει «διχασμό εντός της συμμαχίας».
Ο ουκρανικός στρατός κάνει ανεπιτυχείς προσπάθειες να προχωρήσει από τις 4 Ιουνίου.
Μέσα σε δύο μήνες οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν πάνω από 43.000 στρατιώτες και περίπου 5.000 σημαντικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων 26 αεροσκαφών και 25 τανκς Leopard.
Σύμφωνα με το Politico, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ήδη τους Ουκρανούς ότι πρέπει να σημειώσουν σημαντικές νίκες στο πεδίο της μάχης στο εγγύς μέλλον, ώστε η Ουάσιγκτον να δικαιολογήσει τη συνέχιση της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στον ίδιο όγκο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Washington Post σημειώνει ότι η αποτυχία των Ουκρανών στην πολυδιαφημισμένη αντεπίθεσή τους θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μελλοντική σχέση του Κιέβου με τη Δύση.
Και το Bloomberg παραδέχεται τις σημαντικές απώλειες που υπέστησαν οι δυνάμεις του Κιέβου.

Συνέπειες και για τις ΗΠΑ

Το CΝΝ επισημαίνει ότι ένα χειμερινό αδιέξοδο στην Ουκρανία θα είχε ιδιαίτερες συνέπειες και για τις ΗΠΑ, καθώς θα μπορούσε να εντείνει τα ερωτήματα σχετικά με την υποστήριξη των Αμερικανών σε έναν πόλεμο που θα συμπέσει με μία σκληρή εκλογική μάχη.
Οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ του προέδρου Joe Biden ο οποίος αναζωογόνησε τη δυτική συμμαχία και είναι ο πιο κρίσιμος εξωτερικός υποστηρικτής της Ουκρανίας και του πρώην προέδρου Donald Trump ενός σκεπτικιστή του ΝΑΤΟ που θαυμάζει τον Putin και έχει δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες, πιθανότατα με τους όρους του Ρώσου πρόεδρου.
Ανώτερος δυτικός διπλωμάτης είπε στο CNN ότι είναι «εξαιρετικά, εξαιρετικά απίθανο» για την Ουκρανία να σημειώσει πρόοδο, που θα άλλαζε τις ισορροπίες στη σύγκρουση τις επόμενες εβδομάδες. Αξιωματούχοι τόσο εντός όσο και εκτός Ουκρανίας παραδέχονται τώρα ότι οι προόδους στην αντεπίθεση έρχονται πιο αργά από ό,τι ήλπιζαν να δουν.
Οι προσπάθειες της Ουκρανίας – με τεράστιες μεγάλες απώλειες – προσκρούουν στις πολυεπίπεδες αμυντικές θέσεις, τα χαρακώματα και τα ναρκοπέδια που η Ρωσία είχε μήνες στη διάθεσή της να κατασκευάσει.
«Ενώ οι δυνάμεις της Ρωσίας ήταν εκτεθειμένες στην αρχική τους εισβολή και απέτυχαν να επιτεθούν στο Κίεβο, ο πόλεμος έχει πλέον εισέλθει σε ένα πιο δύσκολο στάδιο για την Ουκρανία», σημειώνει χαρακτηριστικά το CNN.

cnn.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης